🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България: Кабинетът смекчи леко новите мерки, Радев може да бъде избран на първи тур според проучване

И още: ДКК с още двама нови директори; Синята и зелена зона в София се разширяват от 1 декември

Дневник    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социологическа агенция "Галъп" обяви в четвъртък, че президентът Румен Радев има шанс да спечели изборите още на първия тур, но обвърза резултатите с неизвестния още ефект от въвеждането на непопулярните антиковид мерки. Едновременно с това партии и политици от целия политически спектър масирано атакуваха Радев и служебния кабинет с упреци както в бездействие, така и за неадекватни и непопулярни мерки. На този фон служебният кабинет обяви отстъпления от обявените първоначално мерки.

Зелените сертификати продължават да предизвикват много противоречия, въпреки че изискванията за тях бяха занижени значително, което пък прави самата мярка още по-спорна откъм ефективност. Премиерът Стефан Янев даде специална пресконференция днес, на която опита да успокои страстите около новата мярка. По думите му ситуацията в здравната система е тежка - тя е на границата, отвъд която не може да осигури ефективни грижи за болните, и мерките са наложителни, а също така и временни. Премиерът отчете като грешка това, че са отлагали прилагането на мерки срещу заразата твърде дълго, но призова хората за солидарност, а партиите - за отговорно отношение, защото алтернативата по думите му е пълно затваряне на държавата.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Новите мерки влязоха в сила, но претърпяха промени

Системата на зелените сертификати, която служебният кабинет реши да въведе като мярка срещу поредната силна ковид вълна в България, влезе в сила след полунощ в четвъртък. Междувременно бяха направени и някои корекции около изискванията, които правят българските удостоверения значително по-толерантни от европейските. Това обаче създава и рискове за намаляване на ефективността им.

  • Документът за поставена първа доза в рамките на месец ще може да се използва като заместител на т.нар. зелен сертификат. Той обаче ще бъде валиден само на територията на страната. Европейският ковид сертификат се издава едва след завършване на ваксинационния цикъл.
  • Валидността на сертификата за преболедуване ще бъде удължена от 6 на 12 месеца. Това ще стане факт вероятно още днес или утре с нова заповед на здравния министър. Удължаването пак ще се признава само на територията на страната.
  • Сертификат за преболедуване ще може да се издава и когато заразяването е било установено с антигенен тест (по европейските правила валидно е само изследването по PCR метода). Нужно е той да е от сертифицирана лаборатория. От понеделник от сайта на Националната здравно-информационна система ще може да се извади зелен сертификат с такъв тест.
  • До понеделник няма да се налагат глоби на обектите, в които има работещи без т.нар. зелен сертификат. По-рано бе съобщено, че екипи на МВР и РЗИ вече са започнали проверки най-вече в заведения, но вече наложените санкции ще бъдат отменени. При проверките до понеделник ще се издават само предписания.
  • Мярката видимо повиши интереса към ваксините и от вчера има опашки пред пунктовете, които продължиха и днес. В сряда са се ваксинирали почти 13 500 души, за сравнение - миналата сряда са били само 5500. Пред някои столични молове пък бяха отворени пунктове за тестове, пред които се извиха опашки от служители в търговските центрове, както и посетители.

  • Сайтовете на Националната здравно-информационна система и Единния информационен портал в последните два дни често се сриват, като това продължи периодично и в четвъртък. През първия сайт се вадят зелените сертификати, а вторият дава данни за развоя на епидемията. От "Информационно обслужване" съобщиха за злонамерена трафик- атака от типа тип "отказ от услуга" (DDoS), който цели да претовари системата.
  • Обсъжда се идеята за задължително ваксиниране на държавната администрация, вкл. за учителите, стана ясно от изказване на здравния зам.-министър Димитър Петров пред bTV сутринта. По-късно обаче здравният министър Стойчо Кацаров поясни, че се обмисля въвеждане на изискване за зелен сертификат само за държавната и общинската администрация, която работи "на гише" и обслужва непосредствено граждани. Образователният министър Денков пък заяви: "Докато аз съм министър, задължителна ваксинация за учители няма да има." По данни на МОН само около 36% от общо 90 хил. учители са имунизирани. В същото време от днес училищата в София и отделни общини в областите Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил и Перник минават към онлайн обучение.
  • За трети пореден ден броят на новите случаи е над 4500, а жертвите - над 100. Положителните тестове са над 18% от всички.

Масирани политически атаки срещу президента и правителството

"Демократична България" призова президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради ковид кризата и поради това, че действията на правителството са непредсказуеми и се превръщат в политическа и институционална криза. От коалицията не казват кои според тях са подходящите мерки, а посланието им е, че "обществено приемливите решения" трябва да се вземат с политически консенсус на КСНС, като така "партиите загърбят популистките залитания в предизборно време".

По същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в страната има хаос заради паниката на правителството, че даването на сертификат за първа доза е престъпление и че служебните министри са се уплашили от гнева на хората. Коалиционният партньор на ГЕРБ - СДС, поиска "веднага" оставките на премиера, здравния и енергийния министър, а като бонус - и Румен Радев да преосмисли оставането си в кампанията. В атаката се включи и съперникът на Радев в кампанията - проф. Анастас Герджиков, според когото "бездействието на служебния кабинет и на Румен Радев" са създали "силно обществено напрежение и хаос".

От ИТН също обявиха, че са против въвеждането на COVID сертификат, който според бившия депутат Радостин Василев имал дискриминационен ефект при ниската ваксинация от 20%.

Единствено от "Продължаваме промяната" заявиха, че прекратяват срещите си с избиратели заради усложнената епидемична обстановка.

Радев може да бъде преизбран още на първи тур според проучване на "Галъп"

По-малко от месец преди президентските избори на 14 ноември Румен Радев събира подкрепа от 51,2% от твърдо заявяващите, че ще гласуват, а Анастас Герджиков - 22,5%. Далече зад тях са Мустафа Карадайъ - 7,9%, и Лозан Панов - 6,2%. Такава подкрепа за основните претенденти за държавен глава измерва "Галъп" към края на миналата седмица. Според проучването на агенцията заявената активност за президентските избори е висока - 56,4% казват, че ще гласуват със сигурност. Ако тези прогнози се запазят, това би означавало, че Румен Радев има шанс да бъде преизбран още на първи тур, но пък от "Галъп" подчертават, че проучването е правено преди обявяването на новите антиковид мерки, които могат да повлияят на нагласите спрямо служебния кабинет, а е възможно недоволство да прелее и към президента Радев.

Проучването на агенцията измерва и нагласите за парламентарния вот и като цяло потвърждава основните изводи и на други агенции от последната седмица. ГЕРБ е първа, а след нея с доста близки резултати са БСП, "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", както и "Демократична България" и ДПС. Това са и сигурните засега формации в следващия парламент, докато "Изправи се..." е малко под 4-процентната граница. Агенцията измерва добра активност и за този вот - 54,2% казват, че ще гласуват със сигурност на парламентарните избори, а още над 20% още не са сигурни.

ДКК с още двама нови директори

Държавната консолидационна компания (ДКК) вече има шестима директори, като за назначаването на последните двама съобщиха от компанията в четвъртък. Александър Михайлов и Чавдар Христозов са назначени след проведен конкурс от Министерството на икономиката. Михайлов е работил в публични и частни дружества във военнопромишления комплекс, включително и в "Кинтекс", а Христозов през последните седем години е бил търговски аташе в Москва. Трима от останалите членове на борда на директорите на ДКК са Радостин Вазов, Рая Каназирева и Диляна Софиянска, назначени от правителството на ГЕРБ, шестият член, Ваня Караганева, е назначена пак след конкурс през септември 2021 г. ДКК е силно критикувана за липса на прозрачност и ефективност, а бившият служебен министър Кирил Петков пръв постави тези проблеми публично и обяви, че компанията трябва да се закрие.

Още от деня

Синята и зелена зона в София се разширяват от 1 декември

На 28 октомври Столичният общински съвет ще реши окончателно дали да разширява зелената зона до "Красна поляна", за да обхване "Зона Б-19", и дали да увеличи съществуващата синя с още над 2 хиляди места по предложение на съветници от ГЕРБ. Сегашната зелена зона, заключена между булевардите "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви" и улиците "Граф Игнатиев" и "Гурко", ще мине към действащите 3-а и 4-а сини подзони. В проекта за гласуване се предвижда да се премахнат трите безплатни места за служебен абонамент на държавни и общински институции, а платените се ограничават до пет пред всеки административен адрес. Повече за ефектите от предложението вижте тук. Ако то бъде прието, което е доста вероятно предвид мнозинството на ГЕРБ в местния парламент, промените ще влязат в сила от 1 декември.

In Memoriam

Икономистът Владимир Каролев почина след пет месеца в кома

Икономистът Владимир Каролев е починал тази нощ в болница "Токуда". Той беше в кома от 10 май, след като претърпя инцидент със сноуборд в Пирин, получи политравма и черепно-мозъчна контузия и претърпя няколко операции. Той е основател и изпълнителен директор на SEE Capital Advisory LTD. Каролев има над 25-годишен опит в консултантските услуги за инвестиционно банкиране в Югоизточна и Централна Европа, както и в страните от бившия Съветски съюз.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 1

    Явно ни готвят манипулация с машините още на първи тур. Интересно ще е как ще изкарат и избирателната активност по висока от 50% след като много хора няма да отидат да гласуват заради избора с машини, заради пандемията и заради разочарованието от политиците. Пак ще е голям смях :(

    Нередност?
  • 2
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova

    Радев е кукла на конци на кремълското джудже.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    Задължителната ваксинация на учителите е уникална глупост. Децата не е ваксинират, следователно ако в клас има средно 24 ученика, вероятността от зарзяване намалява с 1/25 !!
    Повечете учители са възрастни и ако имат онкологично или автоимунно заболяване съвсем основателно (по здравословни причини) могат да откажат да спазват въпросната малоумна заповед. Нещо повече, убеден съм, че подобна заповед ще падне в съда.

    Нередност?
Нов коментар