🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Веригата "Зора" строи логистичен център за 30 млн. лв., токът отново силно поскъпва

И още: Индексите на Уолстрийт продължават да растат, държавата е дала 1.5 млрд. лв. за мярката 60/40

логистичният център на "Зора"
логистичният център на "Зора"
логистичният център на "Зора"    ©  Иво Петров архитекти
логистичният център на "Зора"    ©  Иво Петров архитекти
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Борсовият ток отново поскъпва силно

Днес цената в България е 219.43 евро/мВтч, което е с 16% над стойността от предния ден. Нивата в цяла Южна Европа остават дори по-високи. Тази седмица се очаква да приключи ремонтът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", което може да се отрази леко в посока надолу. В сряда пък българската енергийна борса ще се обедини и с румънската.

Веригата "Зора" прави логистичен склад в Божурище за 30 млн. лв.

Веригата магазини за бяла и черна техника "Зора" ще изгради логистичен център в зоната в Божурище. Проектът включва складова и административна база на площ от 80 хил. кв.м и е на стойност 30 млн. лв. Строителството се очаква да приключи до края на март 2023 г., предвижда се и следващ етап на разширение. Веригата е собственост на дружеството "Зора-М.М.С.", което е сред най-големите в ритейл сектора с оборот от 242.3 млн. лв. през 2020 г. Към август тази година за компанията работят 640 души, а ⅔ от дяловете са собственост на Георги и Стефан Милушеви.

MET получи разрешение да купи вятърния парк край Суворово

Комисията за защита на конкуренцията разреши на регистрираната в Швейцария MET Renewables да придобие 60-мегаватовия вятърен парк край Суворово. Сделката беше договорена в края на юли със собственика на парка - испанската Enhol, а продажбата на практика засяга дъщерното й дружество "Еолика България". Цената не беше обявена, но на пазара подобни проекти в момента струват около 50-60 млн. евро. С покупката на парка край Суворово MET ще се превърне във втория най-голям играч в сектора в България, след като по-рано тази година компанията купи и 42-мегаватовата вятърна централа на Enel край Каварна. Най-големият парк в страната е "Св. Никола" на "AES гео енерджи" с мощност 156 мВт.

Число:

1.5 млрд. лв.

е общата сума на помощите, изплатени на работодателите по мярката 60/40 от въвеждането й на 30 март 2020 г. до края на септември тази година, показва анализ, публикуван в последния информационен бюлетин на Националния осигурителен институт. Сумата включва и дължимите осигурителни вноски. Със средствата са подкрепени 13.3 хил. работодателя с над 319.8 хил. служители.

ПАЗАРИ

Биг тек обявяват печалбите си

Технологичните гиганти в САЩ тази седмица ще обявят приходите си за последните три месеца. Първата компания ще бъде Facebook, чиито резултати ще станат известни в понеделник, след като затворят пазарите в САЩ (около 23:00 българско време). Инвеститорите ще очакват повече информация около трансформацията на социалната медиа от Зукърбърг по време на конференцията след отчета. Във вторник пък се очакват резултатите на Google и Microsoft, a в четвъртък погледите ще бъдат насочени към Apple и Amazon. В края на миналата седмица акциите на Netflix поскъпнаха, след като компанията обяви глобални абонати от над 213 млн.

Индексите на Уолстрийт поеха към нови рекорди

В края на миналата седмица Dow Jones удари рекорд от 35 765 пункта, а днес е леко нагоре (+0.09%), малко след отваряне на сесията в Ню Йорк. В момента нито очакванията за инфлация, нито за вдигане на лихвите помрачават настроението на инвеститорите. А то е приповдигнато от началото на корпоративния сезон, в който компаниите се отчитат, а резултатите сега са по-добри от очакваното. До днес например от 117 компании в S&P500, които публикуваха резултатите си, 87% са надминали очакванията за печалба. Освен FAANG (виж по-горе) тази седмица ще се отчетат и сини чипове като Boeing, Caterpillar, Coca-Cola и McDonald's.

Златото е на най-високото си ниво от началото на септември

В понеделник благородният метал поскъпна с близо 1% и вече трайно е над 1800 долара за тройунция - 1809. Въпреки че прави лошо представяне за годината, анализатори са на мнение, че времето му за поскъпване идва заради високата инфлация и способността му да съхранява стойност.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал