К: Бизнес | БНБ понижи прогнозата си за БВП до 3.9%, бизнесът ще получи 450 млн. лв. заради скъпия ток

И още: Фондовата борса иска да купи дял в посредника "Капман", "Смарт органик" се цели в оценка над 190 млн. лв. при IPO-то си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Бизнесът ще получи 450 млн. лв. компенсации за скъпия ток

След като седмици наред служебното правителство твърдеше, че не може да изплати компенсации към бизнеса заради високата цена на електроенергията, докато няма решение на Народното събрание за това, днес ситуацията се промени. С директни споразумения между правителството и търговците на ток всички небитови абонати - от фризьорските салони и ресторантите до най-големите заводи, ще получат по 110 лв. за всеки потребен мегаватчас електроенергия. Това ще струва на бюджета около 450 млн. лв., които ще бъдат осигурени от печалбата на АЕЦ "Козлодуй". Повече по темата виж тук.

БНБ ревизира очакванията си за ръст на икономиката за 2021 г. леко надолу до 3.9%

При юнската си прогноза централната банка прогнозираше 4.1%. За сметка на това предвижданията за следващите две години се покачват леко и достигат 4.7% за 2022 и 3.8% за 2023 г. По-любопитно е разместването в очакванията на БНБ за компонентите, които движат БВП - в новата прогноза се залага на спад на инвестициите с 4%, което е 5 пункта под заложеното през юни. Това частично се компенсира от по-голям ръст на частното потребление (с 1.2 пункта до 4.7%), което е логично предвид актуализацията на бюджета и повишените пенсии. Докато при правителственото потребление има охлаждане на очакванията (-0.5 пункта до 5.1%).

Предвидимо ревизия нагоре има при инфлацията, като БНБ вече очаква хармонизираният индекс на потребителските цени в края на годината да се покачва с 3.8 вместо с 3.5%. За 2022-2023 г. също прогнозите се покачват, но все пак очакванията на централната банка в унисон и с глобалните прогнози е инфлацията да се охлади до 1.5-1.6%. Друга съществена промяна има при прогнозите на БНБ за темпа на кредитиране, който се ускорява от 5.9 на 7.3% за 2021 г. Това се дължи на ускоряване при заемите за домакинства до 12%, докато при фирмите има спад до 3.1% спрямо прогнозираното през юни ниво.

Българска фондова борса планира да купи до 45% от "Капман" за 5.5 млн. лв.

Обявената от самия борсов оператор сделка предстои да се гласува на общо събрание на 30 ноември. Тя изглежда странно най-малкото защото придобиването на съществен дял в инвестиционен посредник, член на самата БФБ, поражда конфликт на интереси. Освен това и цената изглежда трудно обяснима, предвид че общо приходите на "Капман" за 2019 г. са 2.4 млн. лв. и се покачват до 3.2 млн. лв. за 2020 г., като и двете години дружеството е на загуба. Според БФБ целта на придобиването е развитието в синергия на многостранните системи за търговия на БФБ и "Капман", което ще даде възможност за разработване на нови продукти.

"Навлизането на технологиите водят до бурно развитие на по-слабо регулирани електронни платформи за търговия, каквито са тeзи на БФБ и на Капман - MTF Sofia. Убедени сме, че заедно ще разкрием пълния им потенциал и най-вече в полза на капиталовия пазар в България", казва в съобщение изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов. Борсата е публично дружество, като обаче в него малко над 50% са притежание на Министерството на финансите. Мажоритарен собственик и основател на "Капман" е Николай Ялъмов.

"Смарт органик" ще търси оценка над 190 млн. лв. при дебюта си на борсата

Компанията - дистрибутор на биохрани, планира да емитира 310 000 акции с номинална стойност 1 лв., като емисионната е между 15.25 лв. и 18.90 лв. При 10 млн. акции капитал плюс новите акции това прави пазарна капитализация над 190 млн. лв., ако се постигне горната цена на предлагането. При успешно записване набраните средства ще са 5.86 млн. лв., което е максимумът, който може да се набере от пазара за растеж на БФБ - Beam. Очаква се предлагането да започне на 11 ноември. Средствата се планира да бъдат използвани за покупка на германски конкурент и за строителство на нова производствена фабрика. И двата проекта ще са финансирани и с банков заем. Основен акционер в компанията е Яни Драгов, който е неин изпълнителен директор и основател.

Nestle отчете 7.4% органичен ръст на продажбите си в България за деветмесечието

Той съответства на глобалното повишение на оборота на конгломерата със 7.6%. Според съобщението на компанията най-добре представящите се сегменти в портфолиото й са кафета, млечни продукти, детско хранене и храни за домашни любимци. "Нестле профешънъл" - дивизията, развиваща бизнеса ни в канала за незабавна консумация и хорека, също бележи значителен ръст, възстановявайки позиции на предепидемични нива", обясняват още от производителя на храни.

FlixMobility купува американската автобусна компания Greyhound

Германският лоу-кост превозвач, който оперира и през център в София, ще плати около 172 млн. долара кеш за губещата американска компания. Чрез сделката Flix ще придобие и автобусите и служителите, което е отклонение от досегашния модел, при който разчиташе на местни партньори, които да оперират линиите. С това германската компания прави голяма крачка към целта си да стане номер 1 в автобусните превози в САЩ, а глобално линиите й практически се удвояват до близо 5000.

Число

475 млн. долара

Е глобата, която трябва да заплати Credit Suisse на властите в САЩ и Великобритания за измама на инвеститори и нарушаване на Закона за чуждестранните корупционни практики (FCPA) в схема, включваща предлагания на облигации и заеми, чрез които банката набира средства от името на държавни институции в Мозамбик. Според SEC набраните средства (над 1 млрд. долара) са били раздадени като специални бонуси към бивши инвестиционни банкери на Credit Suisse и подкупи на корумпирани държавни служители в Мозамбик.

Пазари

Турската централна банка свали лихвите, лирата поевтиня до нов рекорд

Турската централна банка понижи основната лихва на 16%, което доведе лирата до ново най-ниско ниво спрямо долара - 9.47 за долар. Банката взе това решение въпреки предупрежденията на анализатори, че то може да доведе до поевтиняване на лирата и да увеличи още инфлацията. Намаляването на лихвата идва, след като президентът Реджеп Ердоган смени двама ключови представители на централната банка миналата седмица. Турската валута отчита траен спад след намаляването на лихвата със 100 пр. пункта миналия месец, което беше първото от над година. Турската лира се е обезценила с 60% от стойността си от 2018 г.

След триседмично прекъсване на търговията акциите на Evergrande се сринаха с 12%

Китайският имотен гигант обяви, че е пропаднал опитът му да продаде 50.1% дял в ключово поделение за около 2.6 млрд. долара, което можеше да му осигури поне временно ликвидност за плащания по планината от 300 млрд. долара дългове в баланса му. Evergrande обаче успя да договори тримесечна отсрочка по емисия от 260 млн. долара, която вече беше падежирала, след като председателят на борда й е добавил лично имущество като обезпечение. Това обаче е само глътка въздух, тъй като вече има и други облигации на Evergrande, които са падежирали и по които компанията е в 30-дневен срок да преведе плащане, който ако бъде изпуснат, ще изпадне в технически фалит. А освен това кризата на доверие в сектора обхваща все повече китайски строителни компании.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    C кaквo щe плaтитe тeзи кoмпeнcaции от 110 лева на мегават час нa биcнeca зa виcoкия тoк?? Вeднъж изтeглихтe 300 милиoнa лeвa зaeм, втoри път 500 милиoнa, ceгa БНБ e пуcнaлo тихoмълкoм cъoбщeниe, чe oщe 500 милиoнa щe изтeглитe. Зa 3 мeceцa вeчe дълг oт eдин милиaрд и 300 милиoнa. Тaкa и aз мoгa кoмпeнcaции дa плaщaм нa вceки и вcичкo и дa упрaвлявaм. Тeзи пaри вcички млaди бългaрcки грaждaни щe връщaт. Тoчнo тeзи млaди, нeoпитни и лecнo мaнипулируeми cлaвитрифoнoвци и винаги полезните идиоти, кoитo ги излъгахте и ви дoкaрaхa нa влacт.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [1] от "scuby":

    Тези дългове са заложени още при определянето на дефицита в първия ГЕРБ-ерски бюджет за тази година. Като не ти харесват дългове, спри да защитаваш ГЕРБ наляво надясно. Те като емитираха дългове с години, не те видях да ревеш на умряло.

    Нередност?
Нов коментар