К: Бизнес | Токът поевтиня още, А1 с по-високи приходи и печалба

И още: Facebook се ребрандира; Публичната поява на Джак Ма повиши акциите на Alibaba

''А1 България''    ©  ''А1 България''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

"А1 България" отчете повишение в основните си бизнес показатели за третото тримесечие.

Приходите на телекома нарастват с 13.3% до 144.9 млн. евро (283.6 млн. лв.), а печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е 56.9 млн. евро (111.4 млн. лв.), нагоре с 9.1% на годишна база. Според компанията повишението се дължи на растежа във фиксирания и мобилния сегмент, както и на увеличение на приходите от продажба на устройства. Мобилният бизнес отчита скок от 10.2% до 76.0 млн. евро (148.8 млн. лв.), а фиксираните услуги - с 15.5% до 37.9 млн. евро (74.2 млн. лв.). Приходите от търговия с устройства достигат 29.6 млн. евро (57.9 млн. лв.).

Facebook планира да се ребрандира

Facebook планира да смени името си, съобщи The Verge. Блогът на Vox Media цитира свой добре информиран източник, а целта зад смяната е фокусът вече да е върху концепцията на главния изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг за "метавселена". Стъпката не е много изненадваща, тъй като социалната медия е под огромен обществен и регулаторен натиск през последните месеци и години заради някои от спорните си бизнес практики. Зукърбърг планирал да говори за смяната на името на годишната конференция на компанията на 28 октомври, но новината можело да бъде съобщена и по-рано.

Число

185 евро/мВтч

е борсовата цена на тока в България за утре. Това е малък спад от 2.7% спрямо вчера, но е 25% под абсолютния рекорд, постигнат за понеделник от почти 250 евро/мВтч. На фона на съседните държави българската цена остава по-ниска, защото в Румъния е 206.5 евро/мВтч, а в Гърция 212. Втори пореден ден в Северна Европа цените са ниски (61.5 евро/мВтч в Германия), защото явно има вятър за централите.

Снимка на деня

Управителят на германската централна банка Йенс Вайдман подава оставка след 10 години на поста, съобщи институцията. Вайдман напуска поста по лични причини пет години преди края на мандата си. Като част от управляващия съвет на Европейската централна банка (роля, каквато имат всички гуверньори от еврозоната) Вайдман е изразявал несъгласие по редица теми за обхвата на фискалните стимули. Според Frankfurter Allgemeine Zeitung управителят на Bundesbank е разочарован от управлението на ЕЦБ, което според него тласка институцията в грешна посока.

Пазари

Първо появяване на Джак Ма извън Китай от година, акциите на Alibaba скочиха с 9%

По информация на Financial Times китайският милиардер и собственик на холдинга е на почивка в Испания. Това е първото му появяване извън Китай от миналата година насам. През ноември Ма изпадна в немилост, след като публично критикува финансовия регулатор на Китай. Това блокира и първичното предлагане на акции на неговата Ant Group, което се очакваше да е сред рекордните за тази година.

Европейските борси търсят посока

Някои от водещите индекси се повишиха с между 0.2 и 0.6% - Франция и Италия, докато в Германия и Великобритания те се понижиха минимално. Очакванията за повишение на лихвите и високата инфлация носят известна несигурност на пазарите.

Петролът леко поевтиня след намеса на Китай

В момента се водят преговори китайското правителство да се намеси на пазара на въглища, за да намали напрежението на енергийните пазари. Очаква се Пекин да стимулира добива и производството от тях на пълен капацитет, за да намали дефицита на електричество в страната. В резултат цените на американския сорт петрол WTI се понижиха с около 1% до под 81 долара за барел, а брент падна с 0.8% до 84.35 долара.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал