🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Свят | Полша увеличава четири пъти войниците на границата с Беларус, Ердоган се отказа да гони посланици

И още: След 8 ноември само ваксинирани ще могат да летят до САЩ, през декември ще има нов енергиен пакет за общи доставки на газ за ЕС

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Полша увеличава четири пъти войниците на границата с Беларус

Какво се случи? Полша вдига от 2500 на 10 хил. броя на войниците, разположени в подкрепа на граничната служба, за да попречат на мигранти да преминават границата с Беларус. Изявлението на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак идва след серия от инциденти по границата. Големи групи мигранти се опитаха да съборят телена преграда, издигната неотдавна от полските власти.

Защо това е важно? Хиляди мигранти, повечето от Близкия изток, опитаха да прекосят полско-беларуската граница от лятото насам. ЕС обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че води жители на страни от Близкия изток и Африка в Минск, след което ги прехвърля през границите с Полша, Литва и Латвия като отмъщение за наложените от Брюксел икономически санкции срещу неговия режим.

  • Няколко мигранти загинаха при опит да прекосят външните граници на ЕС, а през уикенда двама войници бяха приети в болница, след като около 60 мигранти се опитали да проникнат със сила в Полша, замервайки силите за сигурност с камъни.

  • Варшава, която планира да построи стена по границата си, наложи извънредно положение в района, където мигрантите са в капан между беларуските граничари и полските сили на реда.

  • Повечето мигранти, преминаващи полската граница, се насочват към Германия. След влизане в Полша те могат да поискат международна закрила. Докато очакват решение, което най-често е отказ, те се намират в охранявани центрове за чужденци.

Ердоган се отказа да гони посланиците и избегна опасна ескалация със Запада

Какво се случва? Турция и десет западни държави, сред които САЩ, Германия и Франция, направиха крачка назад, след като заплахата за изгонване на посланици обтегна рязко отношенията и срина стойността на лирата до рекордно ниско ниво. Президентът Реджеп Ердоган каза в събота, че е наредил на външното министерство да обяви посланиците за "персона нон грата", след като поискаха да бъде освободен бизнесменът и филантроп Осман Кавала. Снощи обаче Ердоган се обърна към турските граждани след заседание на кабинета и часове след като засегнатите посолства заявиха, че се придържат към принципите за ненамеса във вътрешната политика. По думите му дипломатите са получили "урок" и ще са по-внимателни.

Защо това е важно? Много коментатори очакваха Ердоган все пак да не изпълни заканата си заради рисковете, които тя създава. Изгонването на посланиците би обтегнало още повече отношенията между Турция и Запада и би създало потенциално най-големия разрив с Европа и САЩ, откакто Ердоган е на власт, и то в икономически труден за страната момент и дни преди срещата на страните от Г-20 в Рим. На нея държавният глава се надява на нов опит за лична среща с американския си колега Джо Байдън.

Още важни новини от света

Американският президент Джо Байдън подписа заповед, въвеждаща от 8 ноември нови изисквания за повечето чужденци, пристигащи със самолет в страната. На борда на полетите за САЩ няма да се допускат пътници, които не са напълно ваксинирани срещу COVID-19 и не предоставят отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди излитането за САЩ.

Правителството на Австралия се е съгласило на постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., след като международните съюзници, лидери на щатите и бизнес общността в страната, настояха за очертаване на подобен план. Обявената от правителството програма обаче, която не включва ограничаване на изкопаемите горива, бе подложена на критики, че притежава "цялата сила на мокра хартиена торба".

През декември ще има нов енергиен пакет за общи доставки на газ за ЕС, стана ясно след среща на енергийните министри в Люксембург. Енергийният пакет ще регулира възможността за общи поръчки на газ, решения за складирането му, както и стимулиране използването на алтернативни енергийни източници. Очакват се промени и в ETS системата, за да се избегнат ценови спекулации и волатилност в бъдеще.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал