К: Свят | Турската лира се срина след заплахата на Ердоган да изгони 10 посланици, парниковите газове с нов рекорд

И още: Растежът на германската икономика вероятно ще се забави рязко през последното тримесечие, Китай и Саудитска Арабия обещават въглеродна неутралност до 2060

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните бизнес новини - тук.

Турската лира се срина след заплахата на Ердоган да изгони 10 посланици

Какво се случва? Турската лира падна до ново рекордно дъно насред дипломатическия скандал, в който Анкара се забърка, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган реши да обяви десет западни посланици за "персона нон грата". Лирата загуби близо 3% от стойността си спрямо нивата от петък в ранните часове на търговията в Азия, като достигна 9.85 лири за долар. Турската валута е изгубила около 40% от стойността си спрямо началото на 2020 г.

Защо това е важно? Новият удар върху лирата идва, след като Ердоган обяви в събота, че е разпоредил на външното министерство да изгони десет западни посланици заради обща тяхна декларация в подкрепа на освобождаването на филантропа Осман Кавала. Сред тях са първите дипломати на САЩ, Германия, Франция, Нидерландия, Дания, Норвегия, Нова Зеландия и Канада. До днес следобед обаче все още няма издадена официална заповед за това, а посланиците не са получили известия от турските власти, че трябва да напуснат страната.

  • Анализатори предупреждават, че сред засегнатите държави са половината от топ 10 търговските партньори на Турция.
  • Експулсирането им не само ще потопи лирата, но и ще доведе до най-тежката криза между Турция и западния свят от идването на власт на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието през 2002 г.

ООН: Концентрацията на парникови газове достигна нов рекорд

Какво се случи? Концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала нови рекордни нива миналата година, обяви днес ООН в предупреждение преди климатичната среща на върха в Глазгоу. В Бюлетина за парниковите газове на Световната метеорологична организация (СМО) се казва, че годишният ръст миналата година е бил над средното годишно повишение за периода 2011-2020 г., като тенденцията продължава и през 2021 г. СМО посочва, че забавянето на икономиката от Covid пандемията е предизвикало временно намаляване на нови емисии, но това не е довело до забележими последици за нивата на парникови газове и техния ръст.

Защо това е важно? Конференцията на ООН за климатичните промени започва в Глазгоу на 31 октомври и продължава до 12 ноември. "Бюлетинът за парниковите газове съдържа остро научно послание за преговарящите на конференцията", заяви генералният секретар на СМО Петери Талас. "При сегашното ниво на увеличаване на концентрацията на парникови газове ще сме свидетели на далеч по-голямо увеличение на температурите до края на века от целите в Парижкото споразумение - 1.5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива."

Още важни новини от света

Растежът на германската икономика вероятно ще се забави рязко през последното тримесечие на годината, предупреждава Bundesbank в редовния си месечен доклад. Най-голямата икономика в Европа преживя бум през лятото, но сега огромният й индустриален сектор страда от запушването на веригите на доставки и високите цени на енергията.

Саудитска Арабия ще свие въглеродните си емисии до нулева стойност до 2060 г. Ден по-късно подобно съобщение дойде и от Китай. Саудитска Арабия и Китай са с водеща роля в отделянето на глобални емисии. Първата е основен производител на петрол, втората - ключов потребител на изкопаеми горива. Заявката им за нетна неутралност означава, че те ще се ангажират да не отделят повече парникови газове, отколкото могат да уловят.

Втори преврат за две години и половина бе извършен в Судан тази сутрин. Както досега управлявалият Суверенен съвет за подялба на властта между цивилни и военни, така и правителството са разпуснати, повечето министри. Армията отново взе властта и обяви извънредно положение.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал