🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Токът започна да поевтинява, "Дронамикс" ще търси 3 млн. евро от борсата след седмица

И още: "Каменица" ще продава Guinness в България, бившият хотел "Шератон" бавно се възстановява

Основателите братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови планират компанията да започне търговски полети с карго дронове до лятото на 2022 г.
Основателите братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови планират компанията да започне търговски полети с карго дронове до лятото на 2022 г.
Основателите братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови планират компанията да започне търговски полети с карго дронове до лятото на 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Основателите братята Свилен (вдясно) и Константин Рангелови планират компанията да започне търговски полети с карго дронове до лятото на 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

България ползва много малко рециклирани материали

Данните на Евростат за 2020 г. показват, че процентът на кръговата употреба на материали (метали, стъкло, хартия, дърво, горива и т.н.) в Европа расте през годините до средно ниво от 12.8%. За сравнение, показателят е бил 8.3% през 2004 г. Лидер е Нидерландия, където рециклираните материали са над 30% от влаганите. България е сред последните четири държави - на дъното е Румъния (1%), но близо са и Ирландия и Португалия.

Число на деня

217.25 евро/мВтч

е днешната борсова цена на тока, което е пречупване на тенденцията от постоянни рекорди от последната седмица. Нивото е цели 22% под вчерашното. Същата цена е постигната и в Румъния, докато в Гърция остава висока - 250 евро/мВтч. Днес рекордьори са Швейцария и Франция с 275-276 евро/мВтч.

КОМПАНИИ

Борсовият дебют на "Дронамикс кепитъл" ще е на 2 декември

"Дронамикс кепитъл" получи одобрение от Българската фондова борса за първично публично предлагане на акции на Beam пазара на растеж. Компанията ще търси да набере максимално допустимия размер от 3 млн. евро, като предложи на инвеститорите 5 334 081 броя привилегировани, безналични, поименни клас Б акции.

Номиналната стойност на предложените акции е 1 лв., а емисионната стойност e фиксирана на 1.10 лв. за една нова акция. Аукционът ще се проведе в рамките на една борсова сесия на 2 декември 2021 г. по метода на най-големия остатък, като в случай на по-голям интерес и презаписване акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори. Това ще е шестото IPO на платформата Beam от началото на годината, като набраните средства дотук са над 16 млн. лв. Стартъпът "Дронамикс" е основан през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови с идеята да пусне на пазара товарен дрон.

Бизнесът на бившия "Шератон" в София бавно се възвръща

Отчетът за деветте месеца на тази година на "София хотел Балкан" показва ръст на приходите до 13.25 млн. лв., което е повече с над 80% спрямо същия период на 2020 г. Но все още е далеч от силните времена - за сравнение, първите девет месеца на 2019 г. приходите са били над 24 млн. лв. Любопитен детайл от новия отчет е, че хотелът е получил 1.23 млн. лв. Помощи от държавата заради корона ограниченията. Хотелът е собственост на гръцката фамилия Даскалантонакис и преди седем години премина към веригата The Luxury Collection. Другите петзвездни хотели в София не са листнати на борсата и няма данни за техните резултати.

"Каменица" ще дистрибутира Guinness и Kilkenny в България по договор с Diageo

Партньорството между производителя на Johnnie Walker, Smirnoff и Guinness и българската компания ще е в сила от 1 януари 2022 г. И е част от споразумение за цяла Централна и Източна Европа. Двете марки бира Guinness и Kilkenny ще се предлагат наред с останалите брандове на "Каменица" АД - "Каменица", "Бургаско", Staropramen и т.н., в избрани търговски обекти в страната.

ПАЗАРИ

Число:

900 млрд. долара са се насочили към ETF в акции само за година в САЩ

Инвеститорите в САЩ са вложили 900 млрд. долара в акции на борсово търгувани и дълги фондове (залагащи на растеж) през тази година. Това е повече от общия обем за последните 19 години, показват данните на Bank of America и EPFR Global, цитирани от Bloomberg. Данните още веднъж показват колко необикновена и рекордна е тази година, посочва агенцията.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал