🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | ЕК предлага ковид сертификатите да са 9-месечни; Такситата в София поскъпват

И още: Според прокуратурата мантинелата на "Струма" е опасна; Преговорите за правителство продължават

Комисията предвижда промените за зелените сертификати да влязат в сила от 10 януари догодина. Преди това те трябва да бъдат приети от Съвета на ЕС.
Комисията предвижда промените за зелените сертификати да влязат в сила от 10 януари догодина. Преди това те трябва да бъдат приети от Съвета на ЕС.
Комисията предвижда промените за зелените сертификати да влязат в сила от 10 януари догодина. Преди това те трябва да бъдат приети от Съвета на ЕС.    ©  Юлия Лазарова
Комисията предвижда промените за зелените сертификати да влязат в сила от 10 януари догодина. Преди това те трябва да бъдат приети от Съвета на ЕС.    ©  Юлия Лазарова
Преговорите за кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" продължават трети ден. Темите за дискусия днес бяха екология, регионално развитие, вътрешна сигурност и култура. От миналите досега разговори стана ясно, че има съгласие в бъдещото редовно правителство да има вицепремиер по климатичните промени. За МВР пък беше решено бъдещите реформи в сектора да са предхождани от предварителен анализ.

От окончателните данни от балотажа за президент, обявени от ЦИК днес, стана ясно, че това е вотът, преминал при най-ниската активност в историята на президентските избори (34.84%).

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Брюксел предлага зелените сертификати за пътуване в ЕС да са само за 9 месеца

Какво се случи? Европейската комисия предложи днес ковид сертификатите да важат девет месеца от първоначалното им издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.

Носителите на валиден сертификат ще могат да пътуват в рамките на съюза без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За тези без сертификат за ваксиниране или преболедуване се предвижда при необходимост да им бъде направен тест. Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, на които изтича валидността на сертификатите.

Засега валидността на сертификатите на хора с бустерна доза няма да бъде обвързана със срок в очакване на научни данни, които да потвърдят продължителността на имунитета, създаван от подсилващата доза.

Комисията предвижда промените да влязат в сила от 10 януари догодина. Преди това те трябва да бъдат обсъдени и приети от Съвета на ЕС, т.е. не са окончателни.

Защо е важно? Подобно решение би засегнало силно българите, които искат да пътуват в Европа. То освен това поставя изискване за наличие на сертификат не само за пълнолетни граждани, но и за деца, навършили 13 години.

Предлага се още децата от шест до 12 години да трябва да имат европейски сертификат за ваксиниране, преболедуване или тестване, ако идват от тъмночервени зони с висок риск от разпространение на инфекциите.

Какво означава на практика? Ако бъде прието предложението на ЕК, гражданите на ЕС над 13-годишна възраст, които имат сертификат за ваксинация, който посочва 15 април 2021 г. като дата на ваксинация с втората доза, ще могат да го използват до 15 януари 2022 г. След тази дата ще могат да пътуват или с отрицателен тест, или след като си поставят още една доза.

Още от деня

Окончателно: София вдига цените на такситата с 36% от януари

Нова година, нови цени на такситата. Така реши Столичният общински съвет днес по време на редовното си заседание, на което прие минималната цена на километър през деня да се качи от сегашните 0.77 лв. до 1.05 лв., което е скок от 36%. Нощната минимална цена пък става 1.21 лв. вместо досегашните 0.88 лв. Максималните тарифи се увеличават от 1.30 лв. на 1.78 лв. за дневна и от 1.60 лв. на 2.19 лв. за нощна. Промяната беше предложена от общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО, Зафир Зарков от ГЕРБ и независимия Борис Бонев след разговори със сектора и синдикати. Предложението се прие с почти пълна подкрепа: 43-ма от общинските съветници (ГЕРБ-СДС, БСП, ВМРО, ДБ и Бонев) гласуваха "за", а 1 - от БСП, "въздържал се".

Според прокуратурата мантинелата на "Струма" е опасна

Мантинелата, отделяща паркинга за почивка от пътното платно на магистрала "Струма", е опасна за движението и вероятно е спомогнала за тежката катастрофа, при която загинаха 44 души. Това стана ясно днес от думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов. По думите му нейното място изобщо не е там и именно в тази мантинела е бил първият удар. Разследващите са проверявали и версията за терористичен акт, но тя е отхвърлена. Към момента водещата версия е човешка грешка.

От следствието заявиха още, че загиналите при катастрофата с автобуса от Северна Македония са 44, а не 45, както се смяташе до момента. Веднага след катастрофата се говореше за 46 жертви.

Facebook Protect вече е активна за България

Facebook опитва да повиши безопасността на своите потребители през платформата Facebook Protect. Тя цели да защити хора, при които има увеличен риск да бъдат целенасочено атакувани в онлайн пространството и профилите им да бъдат компрометирани - например журналисти, политици, активисти. Тези, които могат и са одобрени да се регистрират за услугата Facebook Protect, ще видят известия и насоки във Facebook платформата за това как и къде да го направят. Facebook Protect постепенно се въвежда в световен мащаб и вече е наличен и за България.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал