🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Преговорите за кабинет със заявка за здравна и образователна реформа; ЕС може да иска бустер за пътуване

И още: България е без маркоикономически дисбаланси; Проф. Герджиков остава ректор на Софийския университет

Учебните програми в училище трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология", заявиха от БСП по време на преговорите. Оттам настояват и да има по един учебник за всеки предмет
Учебните програми в училище трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология", заявиха от БСП по време на преговорите. Оттам настояват и да има по един учебник за всеки предмет
Учебните програми в училище трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология", заявиха от БСП по време на преговорите. Оттам настояват и да има по един учебник за всеки предмет    ©  Цветелина Белутова
Учебните програми в училище трябва да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска джендър идеология", заявиха от БСП по време на преговорите. Оттам настояват и да има по един учебник за всеки предмет    ©  Цветелина Белутова
Днес България е в национален траур заради трагичната автобусна катастрофа на магистрала "Струма" и пожара в дом за възрастни. Продължават и коментарите и догадките за причините, довели до смъртта на 46 човека в запалилото се превозно средство.

В новинарския поток продължава да доминира и още една тема - преговорите за кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Днес темите за дискусия са здравеопазване, електронно управление, земеделие и образование.

На свое заседание правителството удължи и срока на извънредната епидемична обстановка до 31 март 2022 г. Това означава, че дотогава властта ще има законово основание да въвежда здравни и икономически мерки, ако се налага.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Преговорите за кабинет продължават със съгласие за здравна реформа

Преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" продължиха и в сряда. На тях участват експерти от БСП, "Демократична България", "Има такъв народ". Ето какво стана ясно дотук:

  • В здравния сектор ще се мислят спешни мерки за преструктуриране на Спешна помощ през следващата година. Фокусът е още върху преосмисляне на заплащането на лекарите и медицинските сестри, нови начини за специализация и насърчаване на младите лекари, както и забрана за лекарите да работят като управленци на две места - например началник на клиника и завеждащ катедра или пък управител на частен център. В дискусията стана ясно още, че се обмисля прекратяване на регистрацията на болниците като търговски дружества.
  • По темата "Земеделие" преговарящите се обединиха около нуждата от напояване, завишаване на контрола при производството на храни, стимулирането на местни производства и подпомагането на чувствителните сектори, като животновъдство и производство на плодове и зеленчуци, съобщи БНР. Спорните моменти са дали да има таван на субсидиите и комасирането на земята.
  • Оптимизация при вписване на имот или издаване на лични документи чрез премахване на разнасянето на документи е една от мерките, които "Демократична България" предлага за електронното управление. Другата е заявяване на всички услуги по електронен път. Важно предложение е отпадане на печатите и всички хартиени документи, в т.ч. стикери и талони, трудови книжки и др.
  • В сферата на образованието пък фокусът е върху премахването на делегираните бюджети за училищата, спешни мерки за връщане на децата в училищата, реформа на системата и нейната дигитализация. От БСП обаче поискаха училищните програми да бъдат съобразени с българската култура и история, за да не се допуска "джендър идеология".

Още от деня

Според ЕК България е без макроикономически дисбаланси

България е сред страните без установени макроикономически дисбаланси, но потенциален риск са растящите разходи за труд в контекста на конкурентоспособността на икономиката и високото ниво на необслужвани кредити. Това стана ясно от докладите на Европейската комисия (ЕК) в Есенния пакет на европейския семестър.

България беше извадена от групата на държави с дисбаланси през 2020 г., а това е важно за конвергентните доклади, които следят готовността на държавите за приемане на еврото - там се приема, че държава с дисбаланси, дори формално да изпълнява на числовите макроикономически критерии, не отговаря на изискванията за устойчивост. Страната беше сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси в продължение на няколко години след фалита на КТБ.

СУ не иска оставката на проф. Герджиков

Членовете на Общото събрание на Софийския университет са решили на заседание днес, че няма нужда ректорът проф. Анастас Герджиков да подава оставката си и са изразили мнение, че той трябва да продължи мандата си, се посочва в съобщение на сайта на университета. На заседанието проф. Герджиков е изразил готовност веднага да подаде оставката си, ако събранието смята, че кандидатурата му за президент е повлияла негативно на университета. В неделя ректорът загуби балотажа от Румен Радев.

Какво следим

Ще важи ли зеленият сертификат за пътуване в ЕС само след бустерна доза?

В четвъртък се очаква ЕК да обяви дали ще въведе регламент, според който зеленият сертификат за завършена ваксинация ще важи при пътуване само след поставена трета (бустерна) доза. Според базираното в Брюксел издание Politico идеята е била предложена вчера официално от Гърция на Съвета на ЕС по общи въпроси и може да бъде огласена в четвъртък като колективно решение на ЕК.

Подобно решение би засегнало силно българите, които искат да пътуват в Европа. Страната ни е с най-ниското ниво на ваксинации в ЕС - малко над 1.7 млн души, или 25% от населението, а бустерна доза са си поставили едва около 70 хил. души. Алтернативата на зеления сертификат е отрицателен тест, направен непосредствено преди пътуването.

Междувременно европейските здравни власти препоръчаха на страните членки да започнат незабавно да поставят усилващи дози с приоритет за над 40-годишните, но и за всички над 18 г. и да въведат ограничителни мерки заради наближаващия празничен сезон, традиционно свързван със събирания, пазаруване и пътувания.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал