Поредна надежда за вечния софийски боклук

Столичната община обяви новата поръчка за завода за смет. Индикативната му цена е малко над 208 млн. лв.

Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска отваря ценова оферта за компостиращата инсталация, която е част от интегрираната система за преработка на сметта
Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска отваря ценова оферта за компостиращата инсталация, която е част от интегрираната система за преработка на сметта
Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска отваря ценова оферта за компостиращата инсталация, която е част от интегрираната система за преработка на сметта    ©  Анелия Николова
Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска отваря ценова оферта за компостиращата инсталация, която е част от интегрираната система за преработка на сметта    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сагата с боклука на София продължава. С поредната надежда, че тя най-накрая тя ще приключи след повече от 10 години подготовка. Общината обяви втора обществена поръчка за избор на строител на завода за смет. До нея се стигна, след като първата беше анулирана в края на миналата година заради техническата част на проекта по искане на Европейската комисия. Стойността на новата поръчка е почти същата, като има промени в сроковете за строителството и при изисквания за завода за механично и биологично третиране на отпадъците.

Цел – най-изгодната оферта

Прогнозната стойност за проектиране и строителство на завода сега е 208.29 млн. лв. с ДДС. Тя е много близка до цената, с която обединението "Хут-Станилов" спечели предишната поръчка – 208.8 млн. лв. Документи за кандидатстване се приемат до 17 часа на 29 март. Комисия от Столичната община трябва да избере икономически най-изгодна оферта. Максимум 25 точки се дават за изходящите потоци от материали. За всеки от критериите - потребление на електроенергия, вода и дизелово гориво, също се дават до 25 точки. Съоръжението трябва да бъде проектирано и построено за 19 месеца, а после 1 година то ще бъде тествано за дефекти. При предишната обществена поръчка срокът за проектиране и строителство беше 23 месеца, а изпитателният срок беше пак 1 година.

Българските играчи в консорциум с чужди

Както и за предишната поръчка, българските компании сега ще участват в консорциум с чуждестранни партньори, тъй като нямат опит в изграждане на подобни инсталации, и затова ще участват в обединения. "Ще участвам отново с партньора, с когото спечелих предишната обществена поръчка – германската "Хайлит умвелт техник". По-краткият срок за проектиране и строителство не е проблем за нас. Ние можем да строим по 8 часа на ден и по 24 часа на ден", каза инж. Георги Станилов, управител на "Станилов" ЕООД. Другият сигурен участник от България е "Главболгарстрой". "И този път ще участваме в обществената поръчка. Трябва да направим анализ и да преценим дали с германските или с италианските ни партньори", коментира изпълнителният директор на строителната компания Калин Пешов. От "Строително-предприемачески холдинг", който изгражда много пречиствателни станции, още не са решили дали ще влязат в обединение и дали ще се състезават за спечелването на поръчката. "Няма да участваме", беше категоричният отговор на изпълнителния директор на "Галчев инженеринг груп" Любомир Галчев.

Защо се стигна до втора процедура

Основната причина за новия търг е искането на ЕК Столичната община да преработи проекта си за завода за механично и биологично третиране на отпадъците. Целта е произведеното гориво (RDF) да се използва в "Топлофикация – София", а не да се извозва до циментовите заводи. Така, от една страна, цената на топлоенергията трябва да остане поносима за гражданите, а от друга - няма да се правят допълнителни транспортни разходи за извозване на горивото до циментовите заводи. След месеци наред обвинения от опозицията в парламента, че проектът е слаб, се оказа, че е имало и други изискванията, на които е трябвало да отговори проектът.

ЕК е поискала да се намали количеството на депонирания отпадък и на компоста за сметка на RDF горивото. "В новия проект сме намалили от 150 хил. т на 113 хил. т годишно депонирания отпадък, а от 5000 на 14 хил. т е увеличен рециклираният отпадък. Намалено е и количеството на компостирания боклук за сметка на увеличаването на RDF горивото от 128 000 на 154 000 т годишно", обясни преди време заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска. Обществената поръчка, спечелена от "Хут-Станилов", беше при старите технически параметри и ЕК нямаше да отпусне и лев за строителство, без да има нова процедура.

И още един фалстарт

Вчера бяха отворени ценовите оферти и от втората обществена поръчка за избор на строител на компостиращата инсталация. Първата се провали, защото на финала остана само един участник, който предложи много висока цена. Строи се само депото за боклук край село Яна от консорциум между италианската "Униеко" и "Геотхмин" за 25.1 млн. лв. По договор трябва да бъде пуснато в експлоатация през октомври 2012 г.

Индикативната стойност на цялата интегрирана система за преработка на софийския боклук - депо, компостираща инсталация и завод за механично и биологично третиране, е 360 млн. лв. От тях 256 млн. лв. ще е бъзвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда". Останалите средства трябва да бъдат осигурени със заем от Европейската инвестиционна банка и собствени средства на столичното кметство. Към цялата сума обаче трябва да се прибавят и разходите за  балиране, складиране и транспортиране на отпадъци до други общини. А те досега са 110 млн. лв. 

Кандидатите трябва да са изграждали съоръжения с капацитет 200 хил. тона

Всеки участник – самостоятелно юридическо лице или обединение, трябва да има оборот за 2008– 2010 г. от поне 250 млн. лева. Трябва да предостави списък с основните договори от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2011 г. за строителство, които е изпълнявал.

Кандидатите е нужно да имат опит в проектирането и строителството и въвеждането в експлоатация на поне една инсталация за механично-биологично третиране с капацитет над 200 000 тона годишно битови отпадъци на вход на инсталацията или две инсталации за механично-биологично третиране с капацитет над 100 000 тона годишно битови отпадъци на входа. Освен това инсталациите трябва да включват производство на RDF и биологично третиране на биоразградим отпадък. Има и изискване изграждането на съоръженията да е завършено в периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември м.г. Кандидатите трябва да имат и трима ключови експерти – ръководител на проекта, технически ръководител и главен проектант, с опит в сферата на изграждане на инсталации за механично-биологично преработване на смет.

Участниците трябва да са готови да предоставят и няколко вида банкови гаранции. Първата е за участие – 700 000 лева. Тя трябва да се внесе по сметка в Общинска банка. Втората е за изпълнение в размер на 3% от стойността на договора без включен ДДС. Избраният изпълнител трябва да я поддържа за срока на изпълнение на договора. Третата гаранция е за аванс – до 5% от стойността на цената за проектиране и до 14% от искания аванс за строителните работи.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал