Държавата "разплита" плетеницата от висящи кабели

От април започва премахване на нелегалните мрежи в седем града

Първо от висящите жици ще бъдат освободени части от Варна. Акцията там, основно в центъра, е планирана за 17-20 април.
Първо от висящите жици ще бъдат освободени части от Варна. Акцията там, основно в центъра, е планирана за 17-20 април.
Първо от висящите жици ще бъдат освободени части от Варна. Акцията там, основно в центъра, е планирана за 17-20 април.    ©  Юлия Лазарова
Първо от висящите жици ще бъдат освободени части от Варна. Акцията там, основно в центъра, е планирана за 17-20 април.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет години след като изтече законовият срок кабелните оператори да преместят мрежите си от въздуха в каналната мрежа на БТК, а те масово не го направиха, за да не плащат на телекома, държавата отново ще опита да внесе малко ред. От април Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започва да премахва т.нар. въздушни кабелни мрежи в седем града. По-нататък през годината същото ще се случи и в други населени места. Крайната цел е плетеницата жици, висящи по дървета, стълбове и сгради, да изчезне. Първо - защото е опасна. Второ - защото загрозява градския пейзаж и, трето - защото заради нея потребителите на услуги от кабелните оператори остават без сигнал при всеки по-силен вятър.

Нека обезкабеляването да започне

Първо от висящите жици ще бъдат освободени части от Варна. Акцията там, основно в центъра, е планирана за 17-20 април. Най-много улици и сгради ще бъдат "изчистени" в Монтана и Враца. Заради по-големия обхват там процедурата ще отнеме повече време - от средата на април и до края на май. "Пролетно почистване" ще има и във Видин, Перник, Стара Загора и Русе. Общо за страната са издадени 450 заповеди за отстраняване на незаконни мрежи. 

Повредата не е във вашия телевизор

"Нека гражданите не се сърдят на държавата, ако в резултат на акцията им спре телевизията или интернетът", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Въздушните кабелни мрежи според Закона за електронните съобщения трябваше да изчезнат от края 2007 г. Задължението важи за градовете с население над 10 хил. души, за тези с високо застрояване и за курортите. "Оттогава досега мисля, че този процес е трябвало да бъде приключен", казва Лиляна Павлова. Сегашната акция на държавата не е първа по рода си. Преди около година ДНСК предприе подобни мерки, но след време възлите от незаконни жици отново се появиха. На практика всички заповеди за премахване на кабелите на доставчици на телевизия и интернет са срещу неизвестни извършители. Съоръженията масово не са маркирани, а операторите обикновено не признават, че са техни, за да не бъдат и глобени.

Действията на ДНСК впрочем съвпадат като време с общественото обсъждане в Комисията за регулиране на съобщенията на новите условия, при които БТК ще трябва да допуска мрежите на кабелните оператори в шахтите си.

Базов проблем

593 базови станции на мобилни оператори в София са незаконни. Това е констатацията на ДНСК, която е извършила проверка на антените, след като е била сезирана от прокуратурата. Миналата година дирекцията е проверила общо 940 такива обекта и е установила, че 593 от тях нямат разрешение за ползване. На трите мобилни оператора са съставени актове и са наложени санкции, се вижда от отчета на ДНСК за 2011 г. Общият размер на глобите е 1.8 млн. лв. "Апелираме мобилните оператори да разширяват своите мрежи по законния ред", каза Лиляна Павлова. Тя призова компаниите сами да започнат премахването на незаконните станции и да ги изградят в рамките на закона. "Това не е нещо, което откриваме днес. То се знае от няколко години", каза още Павлова. От "Мобилтел" и "Виваком" не дадоха коментар по темата, а от "Глобул" обявиха, че сред неузаконените базови станции няма такива от тяхната мрежа. Цитираните 593 базови станции всъщност са близо половината от всички в столицата.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал