Висо-о-ко над закона

БТК ще намали още цената за достъп до каналите си, но кабелните оператори едва ли ще свалят жиците си от дърветата

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако изобщо може да се направи списък на най-често и ярко нарушаваните норми, сигурно веднага след Правилника за движение по пътищата ще се класира Законът за електронните съобщения. При това в неговия случай неспазването на правилата е видно с просто око - ежедневно и за всекиго. Въпреки че още през 2005 г. тогавашният Закон за далекосъобщенията задължи доставчиците на телевизия и интернет да вкарат кабелите си под земята, и до днес голяма част от тях не са го направили. В момента властите предприемат поредна акция да принудят операторите да свалят жиците си от дървета, стълбове и сгради. От една страна, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) подготвя ново намаление на тарифите и нови правила за достъп на кабелните оператори до каналите на БТК. От друга, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна да изрязва незаконните въздушни жици. Успехът на начинанието обаче отново е съмнителен.

Възелът на недоволството

Мотивите на държавата да прекрати практиката доставчиците на интернет и кабелна телевизия да опъват трасетата си във въздуха са повече от ясни: това е опасно, загрозява градския пейзаж и най-вече е несправедливо към потребителите на услугата, които остават без нея при всеки по-силен порив на вятъра. Заради всичко това кабелните оператори бяха задължени да вкарат съоръженията си под земята от 2005 г., като им се даде преходен период до началото на 2007 г. Единствената компания, която разполага с изградена подземна система, е БТК. И за всички е ясно, че строежът на алтернативна канална мрежа в градовете е невъзможна мисия, защото ще е твърде скъп за операторите и би отнел десетилетия най-малкото заради ваденето на разрешителни. Още когато правилата за т.нар. LAN мрежи се въвеждаха, беше ясно, че само шахтите на БТК са мястото, където те могат да се подслонят. Именно за да не се изкуши телекомът от естествения си монопол и да залитне в прекалено висока цена за достъп до инфраструктурата му, тази тарифа мина под контрола на КРС. Но макар че досега цените бяха намалявани неколкократно, сноповете жици продължават да красят фасадите са сградите. Ситуацията е непроменена. БТК стои на позицията, че плащанията за достъп до каналите й трябва да покриват разходите за поддръжката им и да осигуряват макар и минимална печалба. Интернет доставчиците обвиняват телекома, че злоупотребява с монопола си, държи високи цени, създава административни спънки и практически не ги пуска в каналите си. КРС опитва да бъде арбитър в спора. ДНСК периодично изрязва нелегалните въздушни мрежи. А после фирмите си ги възстановяват.

Войната на стотинките

В момента LAN операторите плащат по 15 ст. без ДДС на метър на месец за удоволствието кабелите им да бъдат в защитни тръби в каналите на БТК. Тази цена е в сила от началото на 2011 г., когато беше намалена с 35%. "Такова понижаване на цени досега не е правено в друг сектор", смята директорът по правни въпроси, регулация и конкуренция в БТК Жанет Захариева.  "Цената от 15 ст. е много висока, особено след като няма предвидени разграничения дали се ползва първична или вторична канална мрежа, нито дали е само оптичен защитен кабел, или се ползва защитна тръба", твърди пък Николай Кичев, главен изпълнителен директор на "М-нетуърк" (дъщерната фирма на "Мобилтел", в която влязоха купените от него "Спектър нет" и "Мегалан нетуърк").

Спад в цената, макар и с малко, се очаква да има тази пролет, след като КРС одобри новото типово предложение на телекома към кабелните доставчици. Общественото обсъждане на документа приключва на 9 април, казаха от регулатора. Според експертите на БТК, доколкото цената се определя по специална формула, вече одобрена от КРС, големи отклонения трудно може да има. От самия регулатор не уточниха какви са указанията им за новата тарифа, но според различни източници тя ще е 13 или 14 ст. на метър кабел на месец. Допълнително облекчение за доставчиците на телевизия и интернет, предложено от КРС, е те да получат право да полагат кабелите си в канали без защитна тръба, когато става въпрос за отклонения от основните шахти към сградите (т.нар. вторична канална мрежа). А тарифата за този случай, предложена от КРС, е 5 ст. на метър.

Дали цената за полагане на чужди кабели в подземната мрежа на БТК ще е 15 или 14 стотинки обаче явно не е ключовият въпрос, който решава ще се възползват ли LAN операторите от услугите на телекома.

Камъните - в чуждия двор

Една от претенциите на БТК към алтернативните оператори е, че те масово използват каналната й мрежа незаконно. При последната проверка, направена от телекома в шахтите му, се е установило, че близо 40% от кабелите там са изтеглени от оператори, с които БТК няма никакъв договор. Тоест  жиците са вкарани нелегално, без да се плаща нищо. Друг неприятен момент за техниците на компанията е, че често криминално положените кабели са маркирани като такива на редовен оператор, който си плаща. Затова и отстраняването им е трудно. "Макар че поддръжката и охраната на каналите се признава за наш разход от КРС и влиза в тарифата за метър кабел, проверките на мрежата не са включени в ценообразуването", казва Жанет Захариева от БТК. Не се признават и разходите за възстановяване на каналната мрежа от набезите за кражби на метали.

Според новия собственик на "Спектър нет" и "Мегалан нетуърк" обаче вината операторите да не могат да приберат кабелите си под земята до голяма степен е на самата БТК. "В централните градски части често каналната мрежа е запълнена и даже да искат, алтернативните оператори не могат да изпълнят законовото изискване", казва Николай Кичев от "Мобилтел". "За всяко ново трасе фирмите трябва да пускат отделно запитване към БТК. Само отговорът на такова запитване отнема 30 дни", добавя Кичев. Според него решението кого БТК да пусне в шахтите си е напълно субективно, след като няма начин операторите да проверят кой друг е подал заявления за достъп до едни и същи канали и дали с предимство не се ползват заявленията от самата БТК.

Къде се къса връзката

Щом вече седем години БТК и LAN операторите не са се разбрали, явно това няма да стане и сега. След като ДНСК среже незаконните кабели, скоро те пак ще се появят. Точно това се случи преди година. Тоест спорадичните акции едва ли ще помогнат в случая. Публична тайна е, че на операторите им е по-евтино да не спазват закона и да пускат нови въздушни трасета след намесата на ДНСК, отколкото да си плащат на БТК. Глобите от 5 хил. до 50 хил. лв. пък не плашат никого, защото никой не си признава, че срязаните жици са негови.

Въпрос на управленско виждане е има ли смисъл едно правило да стои в закон, след като почти никой не го спазва, а санкциите са неприложими. Ако все пак държавата има желанието да направи закона работещ, може би по-добре ще е да остави контрола в ръцете на институция, която наистина може да го направи ефективен.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baba_minka avatar :-|
    baba_minka
    • - 2
    • + 27

    Единствената компания, която разполага с изградена подземна система, е БТК. И за всички е ясно, че строежът на алтернативна канална мрежа в градовете е невъзможна мисия, защото ще е твърде скъп за операторите и би отнел десетилетия най-малкото заради ваденето на разрешителни.
    ---------------------------------
    Гнусна лъжа.Как няколко оператора в Пловдив имат подземна мрежа която сами си изградиха?Разкопаха тротоарите, пуснаха ХДП-та, заровиха ги и си оправиха плочките като ги наредиха много по-добре от всички останали държавни фирми.И си пускат под наем тръбите много по-ефтино от БТК.Непосилно било а, непосилно защото някои искат само да цуцат.А БТК да не се правят на ощипани а да обяснят колко се плаща за отваряне на шахта и колко е след това на час а не да казват колко било на метър в каналната им мрежа.
    С това не оправдавам операторите които пускат кабелите въздушно но да му мислят те, толкова години имаха време да го оправят ама не искат.Тогава да се режат кабелите, какво означава че не се знаят на кого са?Режеш кабела и след десет минути като писне половината махала питаш на кой доставчик са и готово.Опааа, ама подкупчето да "не ни пипат" как ще го вземем тогава?

    Нередност?
  • 2
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 1
    • + 13

    И във Варна има частна мрежа, на МСАТ май беше

    Въобще проблемът поне в центъра на София не е БТК и шахтите, главният проблем е, че самите сгради нямат нужната инфраструктура. Така че дори и да си вкараш кабела под тротоара като стигнеш сградата трябва да го изкараш по фасадата защото сградите нямат нито подземен вход за кабели през мазето, нито вертикални шахти. На много места дори телефонните кабели на БТК минават по фасадите... И разбира се няма кой кабелен оператор да направи тези инвестиции в сградите за 2-3 апартамента, които после да ползват и конкурентите му. Това би следвало да се свърши от самите собственици на жилища.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 11

    —Вие нямате ток!
    —А вие нямате комунизъм!
    —Ще си направим.
    —Ама няма да имате ток...

    Хайде сменете "ток" и "комунизъм" с "подземни трасета" и "евтин интернет (кабелна телевизия)"...

    Нередност?
  • 4
    baba_minka avatar :-|
    baba_minka
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#2] от "Батков-вън":

    И да и не.Няма нищо сложно като извадят ХДП-тата от тротоара плътно до сградата и да сложат една разклонителна кутия и от там с кабелни канали да се вкара във входа и да се разпредели по апартаментите.Но се започва голямото реване "Ама аз съм си правил ремонт и не искам да се дупчи!" или "Кой ти разреши да пускаш кабели вътре във входа бе келеш?"...
    В моя блок влизат 6 или 7 провайдъра, кой кабелна кой Интернет кой и трите.И няма кабели по фасадата и никъде.Влизат отвън защото вертикалните шахти са заети със старите кабеляци на БТК.Но домоуправителя не дава на никой да пуска инсталация ако не си скрият кабелите в кабелните канали и всички сплитери и суичове не са в метални кутии които се заключват.Просто пусна препоръчано писмо на всички провайдъри опериращи в блока подписано от болшинството живущи които са и абонати, че ако не си аранжират кабелите и не ги махнат от фасадата в срок от седем дена ще бъдат отстранени.Божееее счупиха си ръцете да оправят кабели, един през друг се прескачаха тогава Евроком, Кейбълтел и знайни и незнайни подобни защото знаеха че закъснеят ли се режат кабелите и хората ще минат на провайдъра който първи е успял да си оправи свинщините.Един оператор не се направи на луд.Пред блока беше телекомуникационен паркинг на баничарки.Дори правиха партия да си купят общо големи кабелни канали и големи кутии.
    Може значи, трябва мерак и малко бой по канчето.Общината не ги плашеше но загуба на клиенти е нещо страшно.Така направиха и съседните блокове после...

    Нередност?
  • 5
    ppopov_67 avatar :-|
    ppopov_67
    • - 3
    • + 1

    НАРЕДБА № 9 на МРРБ от 1 декември 1999 г. за правила и норми за разполагане на кабелни разпределителни мрежи за радио- и телевизионни сигнали (Обн., ДВ, бр. 108 от 10.12.1999 г.; изм. и доп., бр. 79 от 10.09.2004 г.)
    Преходни и заключителни разпоредби:
    § 4. Операторите на съществуващи кабелни мрежи са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на тази наредба в 24-месечен срок от влизането й в сила.

    ЕДИНСТВЕНИЯТ ВЪЗМОЖЕН КОМЕНТАР - ПЪЛНА НЕМОЩ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ДА СЕ СПРАВЯТ С МАФИЯТА НА КАБЕЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ.
    (Както и с всички останали мафии в нещастната ни Родина).

    Нередност?
  • 6
    ppopov_67 avatar :-|
    ppopov_67
    • - 2
    • + 1

    НАРЕДБА № 9 на МРРБ от 1 декември 1999 г. за правила и норми за разполагане на кабелни разпределителни мрежи за радио- и телевизионни сигнали (Обн., ДВ, бр. 108 от 10.12.1999 г.; изм. и доп., бр. 79 от 10.09.2004 г.)
    Преходни и заключителни разпоредби:
    § 4. Операторите на съществуващи кабелни мрежи са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на тази наредба в 24-месечен срок от влизането й в сила.

    ЕДИНСТВЕНИЯТ ВЪЗМОЖЕН КОМЕНТАР - ПЪЛНА НЕМОЩ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ДА СЕ СПРАВЯТ С МАФИЯТА НА КАБЕЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ.
    (Както и с всички останали мафии в нещастната ни Родина).

    Нередност?
  • 7
    stg avatar :-|
    stg
    • + 7

    всичко започва от това, че когато царя си самоподари БТК, извърши престъплението да вкара като собственост и тия шахти които съвсем нормално трябваше да са собственост на общините

    Нередност?
  • 8
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    До коментар [#1] от "baba_minka":

    Много хубав коментар!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал