🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Светослав Русалов е новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Той поема поста в момент, в който организацията изразява недоволство от водената държавна политика спрямо сектора

Русалов обработва 10 хил. дка собствена и наета земя в района на пловдивското село Труд
Русалов обработва 10 хил. дка собствена и наета земя в района на пловдивското село Труд
Русалов обработва 10 хил. дка собствена и наета земя в района на пловдивското село Труд    ©  Капитал Daily
Русалов обработва 10 хил. дка собствена и наета земя в района на пловдивското село Труд    ©  Капитал Daily
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досегашният ръководител на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Светослав Русалов беше избран за председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Общото събрание гласува кандидатурата му поради изтеклия мандат на Румяна Ангелова. Русалов ще представлява НАЗ на национално и европейско ниво през следващите две години. Новият председател обработва 10 хил. дка собствена и наета земя в района на пловдивското село Труд, където е роден и където семейството му развива земеделски бизнес от години. По образование Русалов е икономист, специалност банково и застрахователно дело. От 2003 г. е управител на "Русалов" ООД с основна дейност зърнопроизводство. От 2011 г. до 2016 г. е бил председател на на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив, а в последната година и зам.- председател на НАЗ.

Русалов поема поста в труден момент. На последното си общо събрание организацията изрази недоволство от водената държавна политика срещу сектор "Зърнопроизводство" и поетия и неизпълнен ангажимент на политическия кабинет в земеделието към приемането на Закона за браншовите организации. "Членовете на НАЗ изразиха силно безпокойство от липсата на прозрачност и обществен мониторинг при одобрение на проектните предложения и сключването на договори по мярка 4 "Инвестиции в материални активи", от неспазването на публично обявените срокове за договаряне, от липсата на контрол по отношение ефективността и устойчивостта на одобряваните проектни предложения, от "кухи" и спекулативни проекти, от липсата на информация относно точкуването на проектите и достиганите минимални прагове на одобрение", се посочва в писмо на НАЗ, разпространено до медиите. Липсата на прозрачност е породила и напрежение между зърнопроизводителите, които членуват в асоциацията. Ето защо от НАЗ настояват за промяна в правилата на Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал