🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцките банки - с най-голяма нужда от капитал

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските банки ще трябва да наберат 106 млрд. евро допълнителен капитал, след като лидерите на валутния съюз изготвиха дългоочаквания план за излизане от дълговата криза в средата на миналата седмица. Един от ключовите моменти в него е да се възстанови доверието към финансовия сектор. Това трябва да бъде постигнато, като кредиторите увеличат коефициента си на капиталова адекватност (Tier 1) до 9%.

Първоначално европейските банки ще се опитат да увеличат капитала си със собствени или частни средства, а ако не успеят, на помощ ще им се притекат правителствата. Според изчисленията на Европейския банков регулатор (ЕВА) най-много капитал ще трябва да наберат кредиторите в Гърция (30 млрд. евро), следвани от тези в Испания (26.2 млрд. евро) и Италия (14.8 млрд. евро). Някои банки вече сами обявиха от колко капитал ще се нуждаят, но други все още не са го направили.

Страни и банки с най-голяма нужда

- Гърция (€30 млрд.) - основната тежест ще поемат Алфа банк, NBG, EFG и "Пиреос", но няма точна информация коя от колко ще се нуждае. В страната има и точно 30 млрд. евро от пакета на МВФ и ЕС за тази цел. Attica Bank обяви, че капиталовите й буфери вече са достатъчно големи, а държавно контролираната ATEbank обяви, че гръцките банки може би трябва да предприемат мерки като продажба на дъщерни предприятия.

- Испания (€26.2 млрд.) - Santander ще трябва да набере (€15 млрд.), а BBVA (€7.1 млрд.), останалите средства са за по-малки банки.

- Италия (€14.8 млрд.) - Най-много ще трябва да набере Unicredit (€7.4 млрд.), следвана от Monte dei Paschi di Siena (€3.1 млрд.) и други.

Франция (€8.8 млрд.) - Societe Generale има нужда от 3.3 млрд. евро. Банката обяви, че ще изпълни изискванията "със собствени средства". BNP Paribas се нуждае от 2.1 млрд. евро, но отхвърли нуждата да набере капитал на финансовите пазари.

Германия (€5.2 млрд.) - Deutsche Bank (1.2 млрд. евро), а Commerzbank  от 3 млрд., като последната обяви, че може да достигне изискваното отношение с намаление в рисковите си активи, разпродажба на нестратегически активи или като спре изплащането на дивиденти.

Португалия: (7.8 млрд.) - Банките ще бъдат съсредоточени върху превръщането на капитала си от набран чрез дългове в собствен. Те могат да се обърнат и към кредитната линия от 12 млрд. евро, предназначена за банките според спасителния план на ЕС и МВФ. От тези 7.8 млрд. евро банките вече трябваше да наберат 3.4 млрд. според сделката за португалския дълг през май.

Кипър: общи нужди(ЕБР): 3.6 млрд. евро

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал