🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Handelsblatt класира банките, способни да погубят страните си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовата стабилност в света се гарантира от 29 банки – ако някоя от тях изпитва сериозни затруднения (не може да изплаща задълженията си), цялата световна финансова система се оказва в зоната на риска. Такива кредитни институции се явяват "системнозначими" и именно с тях са свързани основните рискове пред световната финансова система и "финансовото здраве" на отделните страни, пише РБК. Агенцията цитира немския бизнес всекидневник Handelsblatt и изготвената от него класация на банките, които представляват най-голяма заплаха за страните си.

Изминалата 2011 г. се оказа нелека за финансовия сектор: разразилата се в еврозоната дългова криза продължава да набира скорост, а над финансовия сектор като Дамоклев меч продължава да виси заплахата от фалит. Сред 29-те системноважни банки, в рейтинга на Handelsblatt 15-тото място се заема от Dexia. Активите й се оценяват на 757 млрд. долара, което съответства на 58% от БВП на Белгия, Люксембург или Холандия, където е регистрирана банката. Dexia държи и значителен обем държавни облигации на "проблемни" страни – Гърция и Италия. В края на 2011 г. капитализацията й е едва 800 млн. евро.

В зоната на риска, заради голям обем гръцки правителствени облигации в баланса й, е и втората по големина френска банка – Societe Generale. Активите й се оценяват на 1.5 трлн. долара, което съответства на 59% от БВП на страната. Пазарната капитализация на институцията е 13.6 млрд. евро. В сходна ситуация е и друга френска банка – Crеdit Agricole, която заема 10-а позиция в подреждането на Handelsblatt. Нейните активи се оценяват на 2.1 трлн. долара или 83% от БВП на Франция, а пазарната й капитализация е в размер на 12,7 млрд. евро. Водещата френска финансова институция – BNP Paribas с активи в размер на 2.7 трлн. долара заема седмо място в списъка на Handelsblatt.

Най-голямата италианска банка – Unicredit, заема 13 място. Активите й на стойност 1.2 трлн. долара се равняват на 60% от БВП на Италия. След нея се нарежда британската Lloyds, в която 41% от акциите са държавни. Активите на банката са за общо 1.5 трлн. долара или 69% от БВП на Великобритания. В подреждането влиза още една институция от Острова – Barclays, която заема осмо място с активи за 2.3 трлн. долара.

Германската Deutsche Bank е на 11-а позиция, с активи за 2.5 трлн. евро или 77% от БВП на Германия. Най-голямата испанска финансова институция – Banco Santander е пета в подреждането. Активите й на стойност 1.6 трлн. долара надвишават 1.16 пъти БВП на Испания. Банката понася сравнително добре финансовата криза, благодарение на добрите показатели на южноамериканското си подразделение.

Водещата банкова група в Северна Европа – Nordea, заема 4-о място с активи в размер на 776 млрд. долара, които надвишават БВП на Швеция почти 1.7 пъти. В края на 2011 г. ръководителят на институцията Кристиан Клаузен обяви мащабна програма за съкращаване на персонала, съгласно която до края на 2012 г. банката ще се раздели с 2000 служителя (към момента персоналът й наброява 34 хил. души).

На трета позиция е швейцарската Credit Suisse, чиито активи за 1.1 трлн. долара надхвърлят 2.08 пъти БВП на Швейцария. Към момента дейността на банката също не се развива по най-добрия начин – след загубата на инвестиционното й подразделение и намалението на печалбите през третото тримесечие на 2011 г., институцията трябваше и бързо да се заеме с намаляване на разходите си. Всъщност, доста проблеми има и "по-големият" й брат – швейцарската UBS, която е начело на класацията на Handelsblatt, с активи за 1.4 трлн. долара или 2.7 пъти повече от БВП на Швейцария. Скандалът с трейдъра Квеку Адоболи, който нанесе на банката щети за милиарди евро, доведе до оставката на главния изпълнителен директор Освалд Грюбел.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanchola avatar :-P
    ivanchoLA
    • - 4
    • + 4

    ... Па не сте разбрали за какво става дума в класацията бе Дневник, пратих ви на училище и изядохте учителката дет се вика ...

    Нередност?
  • 2
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 2

    Иванчо, не се кахъри. От всичко написано, съм жив участник в три от темите. Ами далеч са от истината, срам, срам, от 94 г. бях фен на Капитал...докато Ройтерс... вече и тях избягвам.

    Нередност?
Нов коментар