🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой избра ДДС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във време, в което глобалната икономическа криза започва да отслабва и световната икономика дава признаци на оживление, много правителства с рекордни бюджетни дефицити и спадащи приходи се изправят пред нуждата да увеличават данъци и да концентрират повече усилия върху събираемостта. По принцип увеличаването на данъците е задълбочаваща рецесията мярка. Притиснати от обстоятелствата, повечето държави действат на принципа на най-малкото зло и се насочват към косвените. Този подход се препоръчва и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В наскоро излязъл доклад на организацията по темата се посочва, че фокусът след икономическата криза трябва да е към тези данъци, които най-малко засягат икономическия растеж. Такива са данъците върху недвижимите имоти и общите данъци върху потреблението (ДДС и подобните на него), като същевременно се разширява базата за облагане. Подобна широка база за облагане позволява увеличената данъчна тежест да се разпредели върху възможно най-голям брой потребители.

Кой го направи

По-висок ДДС вече е факт в Естония (от 18 на 20%), Латвия (от 18 на 21%), Литва (на два пъти – от 18 на 19 и впоследствие на 21%), Португалия, Румъния, Унгария (от 20 на 25%), Финландия и Хърватия (от 22 на 23%). След намаляването в края на 2008 г. (от 17.5 на 15%) с цел стимулиране на икономиката, в началото на 2010 г. Великобритания възстанови предишната основна ставка на ДДС. От 1 юли 2010 г. по-висока ставка (от 16 на 18%) влиза в сила и в Испания. Китай също обмисля реформи в тази област. Обсъжданият в Мексико данък срещу бедността по същество също ще е вид допълнителен данък върху общото потребление със ставка 2% в допълнение към ДДС от 15%.

Единствената от държавите - членки на ОИСР, в която все още не е въведен общ данък върху потреблението, е САЩ. Докато вероятността за въвеждането на такъв на федерално ниво не изглежда голяма, не е толкова невероятно това да стане в някои щати, за да се покрият местните бюджетни дефицити. В Мичиган, Охайо и Тексас вече има подобни данъци, а въвеждането на такъв беше обсъждано през миналата година в Калифорния.

Срещу кризата

Една от най-препочитаните мерки е насърчаване на индивидуалното потребление чрез намаляване на данъчната тежест за домакинствата. Най-вече чрез различни облекчения (например за ремонти) вместо чрез коригиране на ставките. В сферата на корпоративните данъци мерките за стимулиране на икономиките не са много, тъй като те не биха имали особен полза за дружествата, които отчитат загуба. Все пак някои държави въвеждат краткосрочни стимули за инвестиции чрез намаления на корпоративните данъци или увеличаване на амортизациите. Други (Швеция) намаляват ставката на корпоративния данък или въвеждат по-ниска за фирмите с нисък доход (Португалия). Само по изключение държавите - членки на ЕС, пристъпват към намаляване на данъци върху потреблението: Великобритания временно намали основната ставка на ДДС от 17.5 на 15% за определен период от време. Белгия и Румъния намалиха ДДС за строителството на жилища (съответно от 21 на 6 и от 19 на 5%), Финландия (от 17 на 12%) - ДДС за хранителните стоки, а Италия – акциза на природния газ за индустриални цели.

 
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал