🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

10-те "Защо"

Въпросите, които получиха отговори, макар и те понякога да не ни харесват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Радикалните реформи не са приоритет на ГЕРБ

Партията на Бойко Борисов дойде на власт с обещание да изведе страната от кризата и да направи дълго отлаганите реформи, които предишните правителства не посмяха да извършат. Някъде около деветия месец от своето управление ГЕРБ внезапно дръпнаха ръчната спирачка и стопираха всякакви непопулярни мерки в пенсионната сфера, здравеопазването, образованието и държавната администрация от страх, че това ще стопи подкрепата за правителството. Причината за това е липсата на единен център на икономическа политика, който да взима важните решения. Министрите Дянков и Трайков бяха системно бламирани от министър-председателя в опита им да свият бюджетния дефицит. Същото се случваше многократно с парламентарната група на ГЕРБ. Реформите бяха отложени заради начина на взимане на решения и честата смяна на настроенията. При дилемата "рейтингът или реформите" премиерът избра първото. Смяната на приоритетите Борисов обясни с простата метафора "ремонт на покрива не се прави, когато вали дъжд".

Първанов ще опита да се задържи в политиката

Най-малко изненадващата новина на политическия сезон беше създаването на проекта "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). За всички е ясно, че бъдещата "партия на Първанов" има една основна цел - да осигури политическо бъдеще за настоящия президент след изтичането на втория му мандат като държавен глава. Макар че Георги Първанов се води само "неформален лидер" на новото гражданско сдружение, всички асоциират новата формация с неговите амбиции да има влияние в политиката, след като свърши мандатът му. Първанов трудно ще убеди избирателите, че може да бъде едновременно част от статуквото и негова алтернатива. Засега социолозите не дават големи шансове на новата формация на изборите догодина. Първановото сдружение няма достатъчно ресурс да бие кандидата на ГЕРБ догодина, но има достатъчно ресурс да размие подкрепата за БСП, ако поиска.

Станишев ще е лидер на БСП и догодина

Очакваната смяна на Сергей Станишев като лидер на БСП след загубата на изборите не се състоя. Причината е, че лобитата в партията не успяха да намерят консенсусна фигура за нов лидер. Групите на Румен Овчаров и Румен Петков така и не успяха да се споразумеят с "президентската" квота, олицетворявана от Кирил Добрев, което даде достатъчно време на Станишев да мобилизира своя ресурс в партията и да отбие атаките на опонентите си. Статуквото в столетницата се запази не толкова от страх, че "може да стане още по-зле", а заради надеждата, че ГЕРБ скоро ще се провали и БСП ще обере негативния вот на пострадалите от кризата. Така развръзката на вътрешнопартийните войни само бе отложена за догодина, когато евентуален нов провал на изборите ще поднови дебата за смяна на лидера.

Не влязохме в чакалнята на еврозоната

Най-големият външнополитически приоритет на ГЕРБ беше членството на страната в европейския валутен механизъм ERM II. Финансовият министър Симеон Дянков многократно оправдаваше бюджетните икономии в първите месеци на управлението с членството в "чакалнята на еврозоната". В крайна сметка се разбра, че няма да ни допуснат там заради много по-голям размер на бюджетния дефицит за 2009 г. И може би това е за добро. Отказът от допускане на България в клуба на най-богатите съвпадна с най-големите опасения за оцеляването на еврозоната от нейното създаване досега. Безпрецедентното печатане на пари от ЕЦБ за спасяване на застрашени финансови институции и цели държави даде основание да се говори дори за напускане на Германия и евентуален разпад на единната валута. Всичко това направи еврозоната по-малко привлекателна цел за страните кандидатки. Ако не вярвате, питайте Естония, която ще въведе еврото от 2011. Буквално от първия ден страната ще бъде натоварена с големи парични вноски в бюджета на ЕЦБ, предвиден за спасяване на закъсали държави като Гърция, Ирландия и Испания.

Поискаха отлагане за Шенген

След провала за еврозоната дойде и втори удар - неочакваното отлагане на членството ни в шенгенското пространство. Буквално в последните дни на годината стана официален факт това, което преди това се коментираше неофициално: че големите държави - Германия и Франция, не желаят ново разширяване на външната граница на евросъюза с Румъния и България. Причината - опасения, че липсата на достатъчно подготовка за посрещане на тежките предизвикателства с контролиране на миграцията ще застраши сигурността на всичките 25 страни членки. Така и вторият външнополитически приоритет на България е на път да претърпи провал в Европа. Неофициалното обяснение на българските политици е, че сме жертва на антиемигрантските настроения в стара Европа - тенденция, която започна с изгонването на ромите от Франция и изявленията на Ангела Меркел, че мултикултурният модел на Германия се е провалил.

Бяха размразени АЕЦ "Белене" и "Южен поток"

В началото на мандата на това правителство чухме сериозни закани, че неизгодните енергийни проекти като АЕЦ "Белене", тръбопровода Бургас - Александруполис и "Южен поток" ще бъдат преразгледани. Малко по малко обаче тази решимост беше претопена в серия от компромиси и в крайна сметка след посещението на Путин в София през тази година Русия почти изцяло постигна своето - газопроводът тръгва с минимални отстъпки от руска страна, а за съмнително изгодната "Белене" дори вече се обсъжда завишена с 64% цена. Причината да се продължи енергийната политика на тройната коалиция е отчасти в подписаните договори, които водят със себе си огромни неустойки. И често са използвани за инструмент за натиск от Кремъл. Другата причина е липсата на достатъчно политически ресурс в ГЕРБ да защитят по-добре българския интерес, като договорят реципрочни отстъпки и от руска страна - например с по-голямо намаление на природния газ. Постоянното говорене по трите проекта създаде измамното усещане, че те са жизненоважни за България, каквито не са. Много по-добре е да инвестираме в алтернативни трасета за доставки на синьо гориво и в енергийна ефективност.

Половината посланици се оказаха агенти

От проверените 462-ма посланици, генерални консули и заместници на дипломатически мисии 192-ма се оказаха сътрудници или служители на Държавна сигурност. Комисията не обяви имената на други 26, тъй като са починали и според закона не могат да бъдат огласени. Това означава, че 47 на сто от тази категория служители в МВнР са съпричастни към бившата ДС. До този момент в другите институции "квотата" на ДС се въртеше около 10-15%. Защо 20 години след падането на социализма България се оказа с 33-ма действащи посланици, бивши агенти на ДС? Причината е, че повечето агенти и служители на бившата ДС са били вербувани, когато са били на възраст между 28 и 33 години. Поради липсата на лустрационен закон досега те са растели в кариерното си развитие по време на социализма и целия преход. Затова и в момента логично повечето от тях са достигнали ранг посланик.

Новият собственик на ВАЦ е ясен

След като изкара 13 години в България, германската медийна група "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ) реши да продаде двата водещи ежедневника "Труд" и "24 часа". Това е част от новата стратегия на групата за оттегляне от Балканите, която започна с продажба на бизнеса на ВАЦ в съседна Сърбия по-рано през годината. Причината за оттеглянето на германците не е финансовата криза, както мнозина вероятно са си помислили. Истината е, че ВАЦ напусна заради лошата среда за правене на медиен бизнес. Това беше заявено в прав текст от Бодо Хомбах, председател на борда на директорите на ВАЦ, в негово интервю за "Ханделсблат". Като причина за оттеглянето от Югоизточна Европа той посочи "липсата на свободна конкуренция на вестникарския пазар" и добави, че в България и съседните страни "тясната обвързаност на олигарси с политическата власт отравя пазара". Новите собственици на пресгрупата начело с австрийската компания "БГ приватинвест" ще имат тежката задача да опровергаят скептиците, че след напускането на ВАЦ медийната среда в България няма да се влоши още повече.

Испания стана световен шампион

Най-голямото спортно събитие на 2010 завърши с малко очакван за много хора победител - Испания стана световен шампион, без дори да се изправи в пряк сблъсък с другите големи фаворити Бразилия и Аржентина. Макар че беше поставян сред фаворитите от букмейкърите, отборът имаше тежки комплекси за преодоляване от миналото (Испания никога не беше печелила световната титла). Да не говорим, че започнаха първенството в Южна Африка с кошмарна загуба от Швейцария с 0:1. Причината за успеха на "Ла фурия" не е в прогнозите на октопода Паул, който позна всички победители в преките двубои от заключителната фаза на турнира. Истината е, че Испания успя да комбинира силното си поколение от футболисти с успешния бизнес модел на вътрешното си първенство. И, разбира се, в основата на всичко това е стилът на игра на шампиона на страната "Барселона", чиито играчи формираха гръбнака на отбора - световен шампион.

Могат да ги хващат, но не и да ги осъждат

Десетките акции на МВР не промениха усещането, че борбата с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта продължава да буксува. Стана традиция вицепремиерът Цветан Цветанов да обяснява пускането на една или друга група задържани от ареста с корупцията на съдиите. Рефренът "ние ги хващаме, те ги пускат" се повтаряше често и през 2010. Цветанов е прав, че съдебната система продължава да стои встрани от всякакви реформи в държавата. Това обаче не оневинява МВР и прокуратурата. Основната причина за провала на много от шумно огласените с помощта на медиите акции е лошото качество в работата на МВР и прокуратурата при събирането на доказателства.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 18
    • + 6

    Не съм съгласен за "Южен поток" - България може само да спечели от този проект пък и "Набуко" дори не е на чертожната дъска така че щем не щем алтернативи на Балканите на руският газ скоро няма да има!

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 2
    • + 1

    Браво за Еврото! Не ни трябва! Нито сме готови нито има сметка от това! Само погледнете Гърците!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал