🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Посланиците на президента

Дебатът за ДС, който България така и не завърши, раздели ГЕРБ и Първанов

Георги Първанов    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Задушен мат е термин в шаха, при който царят е матиран, тъй като е заобиколен от собствени фигури, които му пречат да мръдне. Съдейки по последните развития на драмата с посланиците-агенти на Държавна сигурност, президентът Георги Първанов рискува да се озове в такава ситуация.

С твърдата си позиция срещу отзоваването на 35-мата, които в момента представляват България в чужбина (и доста от които са негови предложения), Първанов остави ГЕРБ да доведе въпроса до Народното събрание. Миналата седмица депутатите гласуваха декларация за изтеглянето на посланиците, свързани с комунистическите служби, която беше подкрепена от всички партии без БСП.

Този убедителен резултат вкара президента в капан: в желанието си да влезе в сблъсък с правителството той изпусна момента за бързо и сравнително тихо разрешение на въпроса; изправи БСП срещу останалите, легитимирайки я като партия, свързана неотменно с ДС; не успя да излезе от черно-белия спектър на дебата, така че оттук нататък по тази тема той само ще губи обществено одобрение.

Обсадата на "Дондуков" 2

Декларацията беше внесена от депутатите на ГЕРБ Моника Панайотова и Доброслав Димитров, но не е тайна, че главен двигател всъщност беше външният министър Николай Младенов, който обиколи партийните групи, за да търси подкрепа. Макар сама по себе си тази декларация да не води до решение, с категоричното 152 на 33 гласа Младенов и правителството получиха инструмент, с който да преодолеят институционалния блокаж.

Въпросните дипломати зад граница, свързани с ДС, седят в една папка заедно с още 10 имена на посланици, на които мандатите изтичат тази година и всички те имат решение на МС и чакат подписа на президента. "Доколкото знам, до този момент няма никакъв диалог с президента", казва евродепутатът Ивайло Калфин, бивш външен министър на кабинета "Станишев", който е близък до Първанов. "Правителството не трябва да показва мускули, а да си поговорят премиер и президент. Има начини как да се реши този проблем законосъобразно. Вместо това се дрънка с оръжие. Може ли парламент да задължава държавни служители да правят нещо? Има закони - там пише как се отзовава посланик, ако нещо не му харесва на законодателя, да ги смени. Сега не се знае какво следва."

Неофициални сигнали от "Дондуков" 2 сочат, че Първанов е съгласен да подпише указ за изтеглянето само на един от тези 35-ма, но тази битка вече ще е много, много трудна - декларацията на парламента дава на МВнР и кабинета възможност да притиснат президента и да искат капитулация по въпроса. Източници от министерството твърдят, че предстои да бъде взето решение какво точно да се прави оттук нататък, но е възможно посланиците да бъдат привикани в София за консултации и да бъде изчакан краят на мандата им. Това ще бъде донякъде проблемно в отношенията с посрещащите държави, но може да бъде обяснено в разговори с тях.

Мълчание по устав

В цялата тази дандания, която продължава вече седмици наред, едно нещо остава изключително озадачаващо. Нито един от тези 35-ма, които са изпратени да представляват България, не е дал признак, че случващото се тук изисква някакви действия от тяхна страна. Те продължават да се снишават под престрелките между Външно и президентството, правейки се, че рикошетите не пречат на работата им.

"Аз нищо не мога да направя, просто чакам нещата да се развият", каза пред "Капитал" посланикът в Норвегия и бивш съветник на Първанов Никола Карадимов (виж блиц интервюто с него). Той призна, че не е общувал по въпроса с никой от ръководството на министерството и твърди, че няма да се върне преди подписан указ и че това не вреди на неговата ежедневна работа. Последното е не само съмнително, но и странно - ако правителството и парламента свалят доверието към един посланик, това не може да няма ефект върху задачите му зад граница.

Причините за това поведение вероятно са разнообразни. Някои сигурно смятат, че случаят ще се размине. Други - че отношението към тях е несправедливо. "Голяма част от тях не са съгласни, че са съучастници на убийци, престъпници и т.н., което биха признали с оставката си", казва Калфин. Карадимов например е сред онези, за които информацията не е нова - излизала е при предишни проверки. "Аз бях министър, знам информацията и какво пише там и с ясно съзнание съм ги предложил, тъй като това са хора, които по никакъв начин не увреждат двустранните отношения", категоричен е Ивайло Калфин.

Той казва, че е "шизофренично" на някои от посланиците да са изпратени писма за удължаване на мандата, а след това да е било написано писмо, че увреждат интересите на страната. Говорителят на МВнР Весела Чернева обаче уточни за "Капитал", че удължаванията на задграничните командировки са били наложителни, тъй като по закона за дипломатическата служба командировката на управляващия посолство може да бъде прекратена само след президентски указ.

Неволен катарзис

Изходът от ситуацията най-вероятно ще дойде в близките една-две седмици, тъй като правителството си осигури комфорт с вота на доверие и сега може да се концентрира върху сражението с президента. Този неволен катарзис обаче се оказва полезен в дългосрочен план. Външното министерство вече планира конкурс за генерални консули, в който за първи път в комисията ще участват хора извън системата.

Този случай можеше да приключи бързо, но бе превърнат в повратна точка. В правилника на МВР например този месец беше приета поправка, според която за всички ръководни длъжности на национално и регионално ниво ще се изисква проверка за съпричастност към ДС. В България така и не завърши сериозния обществен дебат за Държавна сигурност и миналото. Безспорно за някои хора е тежко да бъдат слагани под общ знаменател. 20 години по-късно обаче, крайно време е на тези тема да се сложи край. 



Не мога да видя личната си вина
Никола Карадимов, посланик в Норвегия 

Какво мислите да правите вие, посланик Карадимов? 

Взимането на тези решения става извън нас. По същия начин бяхме ангажирани в ДС без самите да сме го желаели. Нещата се повтарят. Работата ми не беше секретна, аз бях зам.-председател на работната група на ООН по жилищните въпроси. През 1987 г. ми казаха, че трябва да им давам информация за работата на този орган. Материята беше граждански важна за нас и не видях нищо обезпокоително. Описвах добрите практики. Поисках от Първанов да се публикува моето досие на сайта на президентството, но то е унищожено.


Намирате ли се в контакт с Външно министерство по въпроса? 
Не, не съм потърсен за такъв разговор. Никой не ни пита за нищо и ни се казва, че е престъпно и укоримо деяние, и без да има закон или съдебно решение за това, да бъдем обявени за лоша категория хора, които срамим страната си и трябва да бъдем върнати. Никога не е имало обществен дебат, никой не ме е питал, просто чакам развоя на процедурата. Редът е да излезе указ на президента. Това чакам.


Не е ли логично вие да потърсите обяснение какво да правите? Все пак правителството и парламента са взели решения.
Това с нищо не ми вреди на моята работа, защото още с постъпването си тук уведомих норвежките власти чрез посланика им в София за моя случай. Очевидно правителството няма доверие в нас. Но аз служа на страната си. Аз съм в пенсионна възраст, минал съм през всякакви правителства и режими и това което е трайно, е България като моя родина. Дали някой Х или Y я управлява, няма значение. Така съм служил и преди 10 ноември, така и днес.


Миналата година зам.-министър Красимир Костов подаде оставка веднага след като беше обявен за сътрудник? 
Моят мандат изтича тази година. Аз съм планирал да се върна и в интерес на истината искам да си тръгна. Но всеки случай трябва да се гледа индивидуално, не може да има групова вина. Аз не виждам своята лична вина в този набор от имена. Защо трябва да подавам оставка? Какво съм правил в ущърб на страната си? Защо съм в списъка на доносчиците?

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    franz avatar :-|
    LvM
    • - 11
    • + 99

    "Но аз служа на страната си. Аз съм в пенсионна възраст, минал съм през всякакви правителства и режими и това което е трайно, е България като моя родина. Дали някой Х или Y я управлява, няма значение. Така съм служил и преди 10 ноември, така и днес."

    Хайде стига с тея сълзливи истории за служенето на родината. Тайните пък и явните служби на тоталитарния режим служат първо и основно на СССР, а от там и на БКП, но не и на България. Другарят Карадимов да не се прави на светец, много добре знае, че главната задача на целия държавен апарат е била да се защитават интересите на една тънка, но нагла и безочлива прослойка бивши шумкари и новоизлюпени отговорни другари, възседнали управленските позиции с помощта на чужда окупаторска армия. Но пък какво ли се учудвам - бивш комунист и бивша ку*ва няма.

    Нередност?
  • 2
    manol avatar :-|
    манол
    • - 6
    • + 54

    казусът на г-н Карадимов е доста лесен - да го освободят поради излизане в пенсия

    Нередност?
  • 3
    npaine avatar :-@
    NPaine
    • - 7
    • + 70

    ................
    "Да изпълним указанието на другаря Тодор Живков – да заслужим правото да се наречем филиал на съветското разузнаване."

    Из строго секретен доклад на началника на ПГУ ген. Димитър Кьосев пред ръководния състав на управлението, 1972 г.
    ..................
    "Оперативният състав на разузнавателното управление се комплектува от български граждани – комунисти и комсомолци, безпределно предани и верни на българския народ, на БКП и на дружбата със СССР..."

    Политбюро задължава разузнавателното управление да "работи в най-тясна връзка и сътрудничество със съветското разузнаване, като непрекъснато разширява и задълбочава интеграционните процеси между двете разузнавания в страната и в чужбина".
    ..................
    След визитата си министър Димитър Стоянов отчита:

    "В изпълнение на указанията на другаря Тодор Живков координацията и взаимодействието между ДС и КГБ да се издигат на такова равнище, че те да функционират като единна система, ДС да работи като филиал на КГБ. Утвърдени бяха НАСОКИ за по-нататъшно развитие и задълбочаване на сътрудничеството. Проведени са срещи между началниците на централните управления на ДС и КГБ за изготвяне на перспективни планове и уточняване на обектите и проблемите, по които ще се работи съвместно."
    ............................
    http://www.capital.bg/blogove/dosieta/durjavna_sigurnost/2010/08/26/951524_durjavna_sigurnost_chast_1_purvo_glavno_upravlenie/
    ..........................

    И тия гниди, клели се във вярност на чужда държава, ще молят за честно отношение и ще ми обясняват как винаги са служили на държавата си, и как не виждали проблем в агентурното си минало?
    Бивш комунист, бившо ченге и бивша проститутка няма...

    Нередност?
  • 4
    riva_r avatar :-|
    riva_r
    • - 29
    • + 15

    МОЛЯ,МОЛЯ АЗ СЪМ ЕВРЕЙКА-ХРИСТИЯНКА И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАЗВЕДЧИЦИ СА МУСАД И СЛАВА НА БОГА,ЗАЩОТО АКО НЕ БЯХА ТЕ ОНЕЗИ ЩЕ НИ ВЗЕМАТ И МАЛКОТО ЗЕМЯ,КОЯТО БОГ НИ Е ДАЛ И ПРЕВЪРНАХМЕ В ГРАДИНА,А ОНЕЗИ ДО НАС КАКВО ПРАВЯТ ЛЕЖАТ И СПЯТ И ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ГИ ХРАНИ.ТАКА ЧЕ НЕ СЕ МРАЗЕТЕ И НЕ СЕ ИЗБИВАЙТЕ,ЗАЩОТО ТЕЗИ ОКОЛО ВАС ТОВА И ЧАКАТ -ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ И МАЛКОТО,КОЕТО ВИ Е ОСТАНАЛО

    Нередност?
  • 5
    demokrat avatar :-(
    Demokrat
    • - 18
    • + 36

    До коментар [#3] от "NPaine":

    Моето най-искренно уважение за този коментар.

    Едно от нещата, които силно ме отвращават от ГЕЕЕРБ е отношението им към ДС.
    Лъжата, че са дясна организация лъсна особено силно при отказът им да заемат и до сега ясна позиция СРЕЩУ ДС.

    Ако не беше Н. Малденов и до момента Борисов и ГЕЕРБ щаха да се преструват, че не знаят, двата най-важни факта за ДС.

    Първо - ДС е част от структурата на КГБ - Русия, т.е. ДС СА АГЕНТИ НА РУСИЯ.
    Второ - ДС е репресивна / фашистка структура, виновна за налагането на "вечната дружба" с Русия чрез деситилетен терор срещу българите.

    И въпросите, на които по силата на демократичните избори сега ГЕЕРБ са посочени да отговарят са:

    1. Може ли агенти на Русия да работят в службите за сигурност, МВР, МО на държава от НАТО - България?

    2. Може ли руски агенти и фашисти да гласуват закони в НС на държава членка на ЕС?

    3. Може ли сътрудници на фашистка организация да допринасят за развитието на демократична България като заемат политически и изборни длъжности или работят в медиите?
    Може ли сътрудник на ГЕРСТАПО да е редактор на вестник "Арбайтен"?

    4. Може ли ГОЦЕ да е президент на НАТО-всака България, член на ЕС?


    Отговорите са ДА, ДА, ДА и ДА.

    Може, ако избраната да упрявлява "десна партия" за "еропейско развитие" на България смята, че няма нищо лошо в ДС, че ДСарите стават за "шибани" министри, че 1500 РУСКИ агента в МВР "не пречат", че с Гоце може да се търи компромис, вместо да се войва ДО ДУПКА.


    Нередност?
  • 6
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 26
    • + 21

    До коментар [#5] от "Demokrat":

    "Едно от нещата, които силно ме отвращават от ГЕЕЕРБ е отношението им към ДС. "

    А знаем го това! Много повече ти харесва отношението на Костов, Първанов, Станишев и царя към ДС... То сегашното си е репресия!
    А куците ти опити да припишеш антикомунизмът като "дясна" черта само показва колко ограничено е възприятието ти! По-голямата част от ДС са си "десни" и повярвай съвсем не са склонни ей така да ограничават правата им!
    Когато човек говори за неща като "ясна позиция" добре е да формулира какво по-точно се включва в него! След като бяха отстранени членовете на правителството, които са съпричастни сега се подемат посланиците и вероятно после ще се продължи и надолу!
    По-ясна позиция от това здраве му кажи! Освен да ги изкарат пред строя и да ги застрелят - това ли е "дясно"!
    Всякакви по-крути мерки са обречени на неуспех заради Контитуционния съд, така че стратегията бавно, но сигурно е най-доброто към момента.

    Нередност?
  • 7
    reveal avatar :-|
    Reveal
    • - 3
    • + 28

    Селективноста е напълно недопустима тъй като става въпрос само за загуба на длъжност от държавния сектор. Случаите поотделно могат да се разглеждат

    след като всички без изключение бъдат освободени в посока на съдействие за реализация в частния сектор, който предоставя пракрасни възможности на кадърните и честните.

    Лустрацията е благородно и демократично средство и по думите на бившия външен слуга си личи подлоста и тираничната същност на безбожниците особено когато биват победени с добродетели.

    Нередност?
  • 8
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • - 1
    • + 28

    Тези хора са посланици на БЪЛГАРИЯ а не на Президента...Както и един субект в Казахстан,и още един в Албания,бяха посланици на БЪЛГАРИЯ

    Нередност?
  • 9
    anihilator_jack avatar :-P
    anihilator_jack
    • - 5
    • + 45

    Миличките ми посланичета и агентченца, горкинките, оставиха им само още 20 години да ядат, пият и ебат на държавна сметка. Направо ми се къса сърцето!

    Нередност?
  • 10
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 21
    • + 6

    Да им предложат други постове. Вярно, че малко неща могат да се сравнят с посланически пост, но вероятно може да се измисли нещо. Както г-н Костов прати Александър Йорданов посланик - за да се оттегли от активна роля в СДС. Включително да се разговаря с тях. Подкрепям позицията на г-н Младенов, но бих му препоръчал той лично или някой от заместниците му да отделят по 10-15 минути да поговорят с всеки от посланиците лично. Дори и да са "виновни" в нещо, не е добра практика никой да не говори с тях при положение, че в България и е ЕС/ НАТО се обсъжда съдбата им на най-високо ниво.

    Нередност?
Нов коментар