Краят е близо

Гърция предприема нови болезнени мерки, а еврозоната се готви за спасителна операция, ако те се окажат недостатъчни

Георгиос Папандреу - един премиер с много проблеми<br />
Георгиос Папандреу - един премиер с много проблеми<br />
Георгиос Папандреу - един премиер с много проблеми<br />    ©  reuters
Георгиос Папандреу - един премиер с много проблеми<br />    ©  reuters

ревноръцката митология е необичаен, но щедър източник за сравнения за международните медии, които се опитват да обяснят какво се случва в Гърция и защо. След десетки заглавия от сорта на "Акропалипсис сега" и особено след корицата на германско списание, където Венера Милоска показва среден пръст (и надпис "Измамници в семейството на еврото"), на самите гърци им е все по-трудно да реагират с усмивка на световния интерес към проблемите им.

Ако продължим с митологичните метафори, правителството на Георгиос Папандреу се люшка между Сцилата на огромния бюджетен дефицит от 12.7% и Харибдата на задълженията по възлизащия на 300 млрд. евро външен дълг, а проблемите им преливат извън гръцките авгиеви обори и застрашават стабилността на цялата еврозона. Притиснат от Брюксел и финансовите пазари, в сряда кабинетът в Атина капитулира и обяви нов план за бързо и болезнено съкращаване на колосалната дупка в държавните финанси с 4% още тази година. Това е третият пакет от мерки за последните три месеца и този път правителството на социалиста Папандреу изглежда готово да направи това, което досега се опитваше да избегне - да ореже сериозно разходната част на бюджета, вместо да залага основно на свръхоптимистични разчети за повишаване на данъчната събираемост и икономическия растеж.

Нека болката започне сега

Папандреу вече преглътна два горчиви хапа - през януари и февруари правителството му беше принудено да затегне разходите и да започне тежка реформа в данъчната система и администрацията. Тези мерки трябваше да бъдат оценени в средата на март, но равносметката подрани - те се оказаха недостатъчни за експертите на еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ). След мисията си в Атина в края на февруари те препоръчаха ново орязване на бюджетните разходи. А при посещението си в гръцката столица в понеделник еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен беше категоричен: "Допълнителните мерки трябва да бъдат обявени колкото се може по-скоро, защото или вие ще започнете да контролирате дълга си, или той ще контролира вас." И гръцкият премиер, който досега игнорираше предупрежденията от Брюксел, този път, изглежда, ги чу.

Два дни след посещението на Рен, в драматична реч Папандреу предупреди, че страната е изправена пред национална катастрофа: "Ние се надпреварваме с времето, за да спасим живота на нашата икономика... страната е във военно положение." С тези силни думи премиерът поднесе порцията от сурови мерки: увеличаване на ДДС от 19% на 21%, повишаване на акциза върху горивата, алкохола, цигарите и луксозните стоки, замразяване на пенсиите и намаляване с 30% на бонусите, получавани от държавните служители на Коледа, Великден и през лятото (което на практика се равнява на съкращаването на една месечна заплата за 700 000 гърци, заети в публичния сектор).  

"Доказахме, че можем да вземаме трудни решения. Очакваме европейска подкрепа - другата част от сделката", заяви в прав текст Папандреу и предупреди, че ако това не стане, е готов да се обърне към МВФ. Или както обобщи в. Wall Street Journal, в сряда Гърция показа на Европа, че има желание да затегне колана. Сега Атина иска Европа да й покаже парите.

В режим на изчакване

За момента поне парите не се задават. Смелостта на управляващите в Атина бе приветствана от Брюксел и - може би още по-важно - от Берлин, накъдето са насочени очакванията за разрешаване на гръцката драма. Папандреу се отправя на тур за подкрепа из световните столици, който започва в петък в Берлин и минава през Париж и Вашингтон. Германският канцлер Ангела Меркел вече предупреди обаче, че срещата й с гръцкия премиер в края на седмицата "няма да е за помощ за Гърция... а за добрите отношения между двете страни".

Неохотата в Берлин за финансов пояс за Гърция е лесно обяснима. "Меркел се страхува от подобен прецедент в момент, когато и други членки на еврозоната са в риск", посочи Франсоа Лафон, старши анализатор на German Marshall Fund в Брюксел. Общественото мнение в Германия също е против спасяването на страна, която от години мами в статистиката си, напомни Лафон пред "Капитал". "Меркел трудно ще игнорира обществения фактор и позицията на собствената си партия и коалиционния си партньор - а те съвпадат по този въпрос", констатира анализаторът. Колко точно непопулярна е идеята стана ясно и от интервю на двама политици от управляващата коалиция пред таблоида Bild. В него Йозеф Шларман (от Християндемократическия съюз на Меркел) и Франк Шефлер (от свободните демократи) призовават Гърция да се замисли да продаде някой от островите си или пък Акрополиса, за да погаси задълженията си и да избегне фалита.

Всъщност според по-сериозните германски медии Берлин вече подготвя варианти за спасяване, като те са били обсъдени на правителствено заседание през седмицата. Един от тях е две държавни банки - германската KfW и френската Caisse des Depots, да купят гръцки дълг. Това би бил ясен, макар и непряк трансфер на риск от гръцките към германските и френските данъкоплатци. Според високопоставени източници в Берлин, цитирани от в. Financial Times, мнението в Германия е, че Гърция "е в ликвидност до края на март", като истинският тест ще дойде през април и май, когато Гърция трябва да покрие дълг за над 20 млрд. евро. Ако Атина не успее да събере нужните средства, спасяването ще стане неизбежно.

"Вече има безспорен консенсус, че тази драма трябва да бъде овладяна, защото все повече застрашава еврозоната, обясни Пол де Граве, професор по икономика и старши сътрудник на Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел. "Спасителен план за Гърция ще струва на еврозоната по-малко, отколкото последиците, ако тя катастрофира с плащанията по дълга си", посочи той пред "Капитал". Според Де Граве, "ако Гърция не може да финансира задълженията си, това ще зарази пазара на държавни облигации в еврозоната като цяло. От това ще пострада банковият сектор, защото много банки започнаха да се възстановяват от кризата чрез инвестиции в дългосрочни държавни облигации. Ако цените им паднат, банките ще понесат големи загуби и вероятно ще има нова банкова криза в еврозоната". Обезценяването на държавните книжа носи риск не само за банките, но и за икономиките в еврозоната - "това ще засили натиска за рязко затягане на фискалната политика на правителствата, което създава риск от дефлация и връщане към рецесията", предупреди Де Граве. След подобен сценарий катарзисът в гръцката драма изглежда все по-близо.

43 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    Баку
    • - 7
    • + 59

    Мързи ги, толкова ги мързи ...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    тото
    • - 3
    • + 53

    Направо не мога да повярвам, че гърците ще предприемат болезнени мерки в икономиката си???

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    -
    • - 28
    • + 34

    от вестник БИЛД направо си поискаха най-посещавания грьцки о-в -КОРФУ да им бьде продаден на германците зада може безработнити надрусани младежи и оядените пенси от бавария да се припичат телесата на Йониско море-щото на майорка всички са били миниум по 20 пьти а в сльнчев бряг такситата били много скьпи

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Веселин
    • - 47
    • + 14

    За мен е необяснимо защо ЕС подходи с такава готовност при спасяване на банковия сектор, а сега злорадо гледа сеир и садистично отказва да окаже помощ. Тук не става въпрос за реки от благодеяния, които да напомпят гръцката икономика, а за спешна необходимост от временно заемане на средства за покриване на текущи нужди и запазване на социалния мир.

    Нередност?
  • 5
    varnenec avatar :-|
    Варненец
    • - 4
    • + 18

    и продължават да си вдигат цените на хотелите...... тях криза не ги лови

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    !?
    • - 10
    • + 29

    А ние дали да не си поискаме Солун? Предполагам, че всеки българин ще даде по някой лев за идеята. Пък и доста митничари останаха без работа напоследък - ще си идем с администрацията.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    7
    • - 16
    • + 23

    Ако Гърция можеше да печата евро, щеше на пусне печатницата и да изплати дълга си, както правят САЩ. За кокошка няма прошка.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    До 7
    • - 5
    • + 52

    Така е но САщ има жизнеспособна икономика ,във възстаноявяването на която останалия свят още вярва и най-вече Китай не спира да купува долари ;-)
    Гърция няма икономика има маслини , портокали , пияни германци и англичани и бедни българи дето почиват на Халкидики.
    Това е държава подържана на изкуствено дишане вече 30 години.

    Нередност?
  • 9
    igeorge71 avatar :-|
    igeorge71
    • - 5
    • + 54

    Ами нормално е немците да поискат нещо срещу парите, които ще налеят в бездънния казан Гърция. Макар и на шега, идеята да получат Корфу или някой друг остров, трябва да бъде оценена по достойнство. Историята познава подобни сделки. Да си припомним съдбата на Аляска.
    Защо гърците могат да продават острови на разни милярдери, а да не могат да направят това сега?
    Били взели решения. Ами то по нашите географски ширини решенията се взимат лесно, но изпълнението им после е проблем. Според мен, че ще им се помага, ще им се помага, но поне този път помощите да бъдат обвързани с конкретни резултати. Какъвто е всъщност подхода спрямо България по отношение усвояването на еврофондовете.
    И моля не винете световният капитализам за гръцките проблеми. Да акумулираш 300 млрд. външен дълг с пълното съзнание, че в един момент няма да си в състояние да покриваш лихвите е чисто престъпление. Или може би добре премерен ход, разчитайки че големите от ЕС ще те измъкнат от блатото.
    И нашите родители искат високи пенсии, държавните ни служители също няма да откажат бонуси по коледа и велик ден, но като няма от къде, не става.
    А Гърците на голи цици, сложили лисици. Сега да си ги хапват с узо и рицинка.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    бай Гошо
    • - 5
    • + 66

    Допадна ми изказването на един германски депутат, който предложи Гърция да се раздели с някои нейни активи, например острови, музеи и дори ако се наложи и Акропола за да си покрие масрафа. Напълно съм съгласен. Не е нужно заради един мързелив народ да страда цяла Европа и германците не са съгласни да хвърлят пари в една корумпирана държава начело със социалистическо правителство. Ха сега открийте приликете на България с Гърция и си вадете изводите. Значи германеца може да стане сутрин в 7 и да работи усърдно през целия ден без да мрънка, да прави стачки и барикади по границите със Швейцария / например/, да не дава рушвети, да плаща данъци, да ползва чудесната инфрастуктура и организация на собствената си държава, а измекяри и дребни хитреци се опитват да минат метър за чужда сметка? Е няма да стане! Дойде време да се плаща сметката. Надявам се и ние да си извадим изводите като народ докато не е станало късно.....

    Нередност?
Нов коментар