🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горещо (за) кафе

Климатичните промени ще засегнат и кафе индустрията

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • В следващите години ще се търсят и нови места за отглеждане и култивиране на различни устойчиви видове.
  • Освен върху производството прогнозите са, че изменението на климата може да доведе и до спад в качеството на продукцията.

Жена и двама мъже (чиито първообрази вероятно са Симон дьо Бовоар, Жан-Пол Сартър и Албер Камю) спорят в кафене в Париж дали кафето се охлажда по-бързо в порцеланова или в стъклена чаша. Сцената е от романа "Гостенката" (1943 г.) на Дьо Бовоар и е припомнена от Джон Бакстър в "Съвършената вечеря". Единият настоява, че повърхността на изпаряване е по-голяма в стъклената чаша, другият - че порцеланът изолира по-добре. Дамата заявява, че кафето се охлажда с еднаква бързина*.

Три различни вида кафе, изпечени на различно ниво, се влияят различно от температурата на екстракция и потребителите усещат различни вкусове. Има и разлики спрямо метода на екстракция (hot и cold-brew). Например кафе от Етиопия, приготвено с топла вода, има "изгорял" вкус, докато при cold-brew метода - "по-плодов". "Пушен" вкус се усеща в теста с кафе с топла вода от Суматра, а "дървесен" - в този на cold-brew от Ел Салвадор. Това са част от изводите от изследване за влиянието на cold-brew процеса върху вкусовия профил на напитките, публикувано в последния брой (март 2023) на списанието на Speciality Coffee Association под заглавието "Студено или ледено".

Температурата на екстракция, тази на млякото, минерализацията на водата, видът на чашата (да, и това!) са част от приготвянето на перфектното кафе, върху което са концентрирани бариста и собственици на кофи-шопове. Това обаче е "сладката" страна на бизнеса с кафе. Горчилката идва, както и при много други сектори, с климатичните промени.

Пояс на кафето



Поясът на кафето/Кафееният пояс (Bean belt) е областта от двете страни на екватора между тропиците на Рака и Козирога (още по-точно между 23-ия северен и 25-ия южен паралел). Той обикаля Земята и затова има кафета от три основни региона (Латинска Америка, Африка и Азия/Тихия океан) в около 70 страни производители.

Кафето изисква специфичен климат - меки температури, по-топли дни и по-хладни нощи, ясно изразени дъждовни и сухи сезони, влажност - и поясът предлага точно тези условия, като към тях се добавят и богатите почви. Всички те влияят върху вкусовите му характеристики. Както и при виното, при кафето се говори за тяло и киселинност.

Какво става с климата

Кафе индустрията - от големите износители до малките фермери - следи температурите и климатичните условия и дългосрочните прогнози за тях. Затова за завръщането на Ел Ниньо това лято (метеорологичният модел, който предвещава жеги и бури през предстоящите пет години) и ефектите в тропическите региони може да прочетете и в статии в специализираните издания за кафе.

Климатичните промени ще засегнат сериозно и кафе индустрията, показаха поне две проучвания през последните години. Според последното, публикувано в PLOS Climate през март 2023 г., най-подходящите за отглеждане на кафе земи може да намалеят с 50%, а средно подходящите - с 30%, до 2050 г. Най-тежки вероятно ще са ефектите в Централна Америка и Източна Африка.

Ако глобалните температури се повишат с 2 градуса, страните, които доставят една четвърт от сорта арабика в света, ще претърпят значителни спадове в добивите, показват резултатите от проучване на Международния център за тропическо земеделие (CIAT).

Освен върху производството прогнозите са, че изменението на климата може да доведе и до спад в качеството на кафето, а сред пазарните ефекти ще бъде и увеличение на цената. В някои региони фермерите вече разглеждат и варианти да се преориентират към отглеждане на плодове, зеленчуци или ядки, за които условията са по-подходящи и могат да бъдат засаждани сезон за сезон.

В цитираното проучване е посочено, че оптималните температури за отглеждане на кафе са между 18°C и 22°C (за арабика) и между 22°C и 28°C (за робуста). А за количеството годишни валежи трябва да е в граници между 1400 mm (литър/кв.м) и 2000 mm (арабика) и между 2000 mm и 2500 mm (за робуста). Спрямо тези данни могат да се разглеждат и регионите с прогнози за промяна и къде ще се влошават условията, както и къде се очаква повишаването на температурите да предложи възможност за отглеждане.

Топ 5 производителите сега

Най-големите пет производителя на кафе в света са Бразилия, Виетнам, Колумбия, Индонезия и Етиопия (по данни към 2022 г. на International Coffee Organization). В суровина приетата мярка за количество е чувал с 60 кг кафе на зърна (вижте графиката). Прогнозата за тази година е, че вероятно ще бъде третата с недостиг на производство при растяща консумация. Средно около 70% от произвежданото кафе е арабика.

По-голяма част от специалното кафе също идва от тези страни производители, но при тях се правят и селекции от повече държави, различни ферми, отделя се голямо внимание на устойчивото производство и директните отношения с пекарите на кафе.

Йемен например не е сред най-големите производители, но от там идват едни от най-скъпите кафета. В средата на август в един от специализираните търгове за кафе беше достигнат нов рекорд - 444 долара за фунт (453.6 г), съобщи Daily Coffee News. То е от натурално развития вариант Yemenia. Съорганизатор на търговете е компанията Qima Coffee, а нейният създател Фарис Шейбани ще гостува в България през ноември по покана на Кафе асоциация - България, за да разкаже за иновациите и опита, които идват от Йемен.

Къде ще расте кафето

Най-значимият ефект от изменението на климата върху производството на кафе ще е търсенето и изместването към нови места - райони в традиционните страни или и към държави, в които тази индустрия не е била развита досега, казват анализаторите.

Различни прогнози посочват като възможни територии райони в Аржентина (в момента не произвежда), Уругвай (няма производство, климатът е определян като недостатъчно топъл), САЩ (в момента има производство само в Хавай и Калифорния) и Китай (страната е производител, но не е включена в данните на International Coffee Organization).

Преместването на зоните за производство на кафе би изисквало презасаждане на цели градини с кафеени дървета. Няма и гаранции, че новите области ще се окажат еднакво подходящи. Например кафето, особено висококачествената арабика, предпочита планинските райони, чиито високи надморски височини осигуряват много от климатичните условия.

Най-големият производител - Бразилия, започва да отглежда и повече от вида робуста, който е по-издръжлив на жегата от "деликатната", както я наричат, арабика. Производството на робуста расте и в други страни и прогнозата е да се увеличава.

Сред другите решения, които се търсят, са и нови видове кафе като открити диви такива в Кот д'Ивоар и в региони на Сиера Леоне. Според изследователите те имат вкус, подобен на арабика, но растат при по-високи температури. Повечето такива диви варианти се търсят в Африка и на остров Мадагаскар, казват изследователите, но има и в Индия, Шри Ланка и Австралия.

Производители и изследователи работят и върху създаването на хибридни сортове, които да са по-устойчиви в различни региони в зависимост от климат, почва и другите променящи се условия.

На фокус излиза и друг вид кафе, малко популярен досега - либерика (расте в Западна Африка, Индонезия, Филипините, Шри Ланка). Д-р Арън Дейвис, който ръководи проучванията за кафе в Кралските ботанически градини Kew, коментира неотдавна пред Би Би Си, че заедно с колеги от Уганда и Южен Судан са съсредоточени върху вариант на либерика с по-малко зърно - наречен excelsa - за който смятат, че има по-добър вкусов профил. Кафенета в Лондон вече пробват варианти на смеси между арабика и други видове либерика.

На въпроса какво ще се случи, ако пазарът на кафе не успее да се адаптира към климатичните промени, д-р Дейвис казва: "Ще имаме по-малко кафе и цените ще се покачат, но истинският удар и истинската опасност са за фермерите."

* Всеки бариста ще ви каже, че е по-добре да сервирате кафе в порцеланова чаша.

Има и други рискове

Извън изменението на климата двете най-големи заплахи за производството на кафе са т.нар. растителна ръжда (гъбично заболяване по листата) и бръмбар, който пробива и се размножава в плодовете на кафето (т.нар. Hypothenemus hampei). И двете също са благоприятствани от повишаване на температурите.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар