🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прозрачността на зелените корпоративни рейтинги е под въпрос

Международната организация на комисиите по ценни книжа иска да внесе повече яснота в оценките

Първите подобни критерии се очаква да бъдат публикувани през 2022 г., като всяка държава ще има възможността да избере дали да ги следва и прилага.
Първите подобни критерии се очаква да бъдат публикувани през 2022 г., като всяка държава ще има възможността да избере дали да ги следва и прилага.
Първите подобни критерии се очаква да бъдат публикувани през 2022 г., като всяка държава ще има възможността да избере дали да ги следва и прилага.    ©  Reuters
Първите подобни критерии се очаква да бъдат публикувани през 2022 г., като всяка държава ще има възможността да избере дали да ги следва и прилага.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Секторът на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG) изживява истински бум на зелени инвестиции. Изключително големи суми се влагат в проекти, които се водят природно отговорни, а всъщност тяхната екологична стойност е силно преувеличена. Всяка компания в сектора получава инвестиционен рейтинг, който показва на заинтересовани инвеститори къде се подрежда компанията, когато става дума за природосъобразност. Правила за изграждането на тези оценки обаче липсва, което поставя цялата структура под въпрос.

Именно поради тази причина Международната организация на комисиите по ценни книжа (МОКЦК) публикува десет точки, които нейните клиенти да използват, за да преценят по-добре дали дадената инвестиция си заслужава. "Това, което се опитваме да направим сега, е да поставим тази основа, така че да имаме възможност да продължим да се занимаваме със зелени проекти, а не просто да говорим за това", каза Ерик Тедийн, председател на работната група за устойчиво развитие на МОКЦК.

Едно от предложенията на МОКЦК е високите рейтинги да бъдат съпътствани с писмено обяснение на това защо оценката е толкова висока. Приоритет за базираната в Мадрид организация е и публичното оповестяване на факторите зад категоризацията на дадена компания. Водещ генератор на рейтинги заяви пред Reuters, че според него действията на МОКЦК ще "направят установяването в зеления сектор по-трудно".

Мениджърите на активи използват над 150 различни компании, които се занимават със създаването на рейтинги, като всеки от тях иска да намери нова компания, която да поведе екологична революция. Секторът е оценен на 1 млрд. долара, а ръстът му на годишна база е 20%.

Има членове на МОКЦК, които смятат, че действията на организацията не са достатъчни. Великобритания и Европейският съюз (ЕС) са силно притеснени от липсата на правила в сектора. МОКЦК вече има изградена рамка за проверки на това как мениджъри продават зелени активи, но следващата цел са независимите проверки на системата за рейтинг.

По-рано този месец, на Конференцията на Организацията на обединените нации (ООН) за изменението на климата, която се проведе в Глазгоу, беше основан Съветът за международни стандарти за устойчивост (СМСУ). Това е орган, създаден от МОКЦК, като целта му е да изгради базови глобални стандарти, които компаниите биха могли да използват, за да разкажат на инвеститорите за въздействието на изменението на климата върху техния бизнес. "Сегашният дебат за "зеленото преувеличаване" е симптом и той няма да изчезне, докато не имаме ясен, приложим глобален набор от стандарти", смята Джералд Подобник, финансов ръководител на корпоративното подразделение на Deutsche Bank.

Първите подобни критерии се очаква да бъдат публикувани през 2022 г., като всяка държава ще има възможността да избере дали да ги следва и прилага. "Това е голяма стъпка напред за отчитането на устойчивостта и към развитието на наистина международна система за корпоративно отчитане", каза пред Reuters Майкъл Изза, главен изпълнителен директор на Институтът на дипломираните счетоводители в Англия и Уелс.

Успехът на СМСУ изцяло зависи от това колко големи държави ще се включат в инициативата. ЕС има собствена версия на мерките, като европейската дори изглежда по-строга, защото задължава компаниите да обяснят и тяхното влияние върху климатичните промени.