🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Животновъдите трябва да се постараят повече за метана

Едва 18% от най-големите компании в сектора в света в момента измерват дори част от своите емисии

Един милиард крави, използвани в глобалната месна и млечна промишленост, в комбинация с друг добитък отделят метанов еквивалент на около 3.1 гигатона въглероден диоксид в атмосферата всяка година
Един милиард крави, използвани в глобалната месна и млечна промишленост, в комбинация с друг добитък отделят метанов еквивалент на около 3.1 гигатона въглероден диоксид в атмосферата всяка година
Един милиард крави, използвани в глобалната месна и млечна промишленост, в комбинация с друг добитък отделят метанов еквивалент на около 3.1 гигатона въглероден диоксид в атмосферата всяка година    ©  Reuters
Един милиард крави, използвани в глобалната месна и млечна промишленост, в комбинация с друг добитък отделят метанов еквивалент на около 3.1 гигатона въглероден диоксид в атмосферата всяка година    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глобалният стремеж към намаляване на емисиите на метан, както и към прекратяване на обезлесяването, е изложен на риск от забавяне. Причината за това са недостатъчните усилия, които корпорациите в животновъдната индустрия полагат, според групата инвеститори FAIRR Initiative (FI).

По време на Конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу миналия месец повече от 100 държави обещаха да намалят емисиите си на метан с 30% и да спрат обезлесяването до 2030 г. Мощният парников газ действа до 80 пъти по-ефективно за затоплянето на планетата в краткосрочен план, отколкото въглеродният диоксид.

Голяма част от тези съкращения неизбежно ще трябва да засегнат животновъдната индустрия. Кравите и други преживни животни отделят големи количества метан като страничен продукт от храносмилателния си процес, като само една крава може да отдели около 250 - 500 литра метан на ден. Един милиард крави, използвани в глобалната месна и млечна промишленост, в комбинация с друг добитък са отговорни за отделянето на метанов еквивалент на около 3.1 гигатона въглероден диоксид в атмосферата всяка година. Според Агенцията на ООН по храните именно добитъкът е причината за 44% от световния антропогенен метан.

Time сравнява глобалната животновъдна индустрия с държава, която ако съществуваше, щеше да бъде третият по големина емитент на парникови газове в света, попадайки между САЩ и Индия, когато става въпрос за общите емисии на парникови газове.

Въпреки това обаче по-малко от една пета (около 18%) от най-големите животновъди в света в момента измерват дори част от своите емисии, показва доклад на FI, чиито членове управляват активи за повече от 45 трлн. долара. "Амбициите, поставени по време на COP26, дадоха голяма част от отговорността на хранителния и селскостопанския сектор, които са най-големият двигател както за метана, така и за обезлесяването", заяви председателят на FI Джереми Колър. "И все пак неуспехите от управлението на метана от оборски тор подчертават нарастващото усещане на пазара, че кравите са новите въглища."

Кой как се представя

В своя четвърти годишен доклад групата оцени 60 публични производителя на животински протеини на обща стойност 363 млрд. долара по 10 екологични, социални и свързани с управлението (ESG) фактори като емисии, обезлесяване и употреба на антибиотици. FAIRR предоставя констатациите публично, за да бъдат видими за инвеститорите ангажиментите на компаниите за устойчивост и климат, пише Reuters.

Сред най-добре представилите се според доклада са норвежките фирми за аквакултури Mowi ASA и Grieg Seafood. Най-високо класираните компании в производството на месо и млечни продукти са канадската Maple Leaf, бразилската Marfrig и новозеландската Fonterra, всички от които се определят като "нискорискови". В същото време големите производители в бранша, включително Tyson Foods и най-големият доставчик на месо в света JBS, са определени като "среднорискови".

Въпреки че бразилската JBS не се справя добре с проследяването на емисиите, компанията предприема стъпки за ограничаване на метана. Тя се стреми да намали емисиите, предизвикани от добитъка, като използва нова хранителна добавка. JBS заяви пред Reuters, че повишаването на ефективността на ESG остава приоритет. В класацията на FAIRR компанията е на 11-то място от 60 компании с общ резултат 57%, което представлява подобрение с шест процентни пункта спрямо 2020 г. Въпреки това обаче производителят трябва да реши и проблема с обезлесяването, свързано с храненето на добитъка, което също допринася за увеличаване на въглеродните емисии.

Докладът на FI също така установи, че 42 от 45 фирми за месо и млечни продукти, които доставят соя за храна на животни от райони с висок риск от обезлесяване, нямат политика за смекчаване на обезлесяването. Отрасълът на говедовъдството също не се е справил с наблюдението на по-широката си верига на доставки и в момента пропуска да забележи до 90% от обезлесяването, причинено от непреки доставчици.

Бавното възприемане на механизмите за намаляване на метана от месната и млечната промишленост е иронично, като се има предвид, че те вероятно са сред най-засегнатите от изменението на климата. Според доклада на FAIRR поне седем от 60-те компании вече отчитат финансови въздействия, свързани с климата. Оперативните приходи на базираната в САЩ Tyson Foods са спаднали с 410 млн. долара на годишна база през първите девет месеца на 2021 г., до голяма степен поради тежки метеорологични смущения.

"Науката е категорична, че за да се избегне бързо изменение на климата, секторите с високи емисии като селското стопанство трябва да се трансформират през следващото десетилетие. И все пак най-новото изследване на FAIRR показва докъде трябва да стигне хранителният сектор", твърди Южени Матийо, старши анализатор в Aviva Investors.