🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ и Китай неочаквано подписаха споразумение за климата

ЕС и ООН определиха този ход като окуражаващ, но "Грийнпийс" иска повече действия

Активисти и политици предпазливо приветстваха неочакваната декларация между САЩ и Китай, която обещава да засили сътрудничеството в областта на климата. ЕС и ООН определиха този ход като окуражаващ, но екологичната организация "Грийнпийс" каза, че и двете страни трябва да покажат повече ангажираност.

САЩ и Китай са най-големите източници на емисии на въглероден диоксид в света. Те съобщиха, че ще работят заедно за постигане на целта за увеличение на средната температура на Земята само с 1.5 градуса по Целзий, заложена в Парижкото споразумение от 2015 г. Според изследвания на учените ограничаването на повишаването на глобалната температура до 1.5 градуса ще помогне на човечеството да избегне катастрофални промени на климата. Съобщението беше направено в сряда на срещата на върха COP26 в Глазгоу, която официално приключва в петък.

Обещания - много. Сега накъде?

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин да проведат виртуална среща най-рано следващата седмица. Според BBC съобщението е било договорено след около 30 срещи през последните 10 месеца. Въпреки положителната реакция експерти и активисти предупреждават, че сега трябва да се предприемат конкретни действия в подкрепа на обещанията.

Женевиев Марикъл, директор на американската политика в областта на климата в WWF, каза, че съобщението предлага "нова надежда", че границата от 1.5 градуса може да бъде постигната. Но добави, че "трябва да сме наясно какво все още се изисква, ако двете страни искат да осигурят необходимите намаления на емисиите през следващите девет години".

Международният изпълнителен директор на "Грийнпийс" Дженифър Морган също предупреди, че Китай и САЩ трябва да покажат по-голям ангажимент за постигане на целите си в областта на климата. Бившият австралийски министър-председател Кевин Ръд, президент на азиатското дружество, което работи по глобалните споразумения за изменението на климата, каза пред BBC, че споразумението "не е промяна в играта", а е голяма стъпка напред.

"Настоящото състояние на геополитиката между Китай и САЩ е ужасно, така че фактът, че можете да извлечете това... споразумение между Вашингтон и Пекин в момента, е важен", твърди Ръд.

Декларацията между САЩ и Китай призовава за засилени усилия за преодоляване на "значителната разлика", която остава за постигане на целите на Парижкото споразумение. Бяха договорени стъпки по редица въпроси, включително емисиите на метан, прехода към чиста енергия и декарбонизацията. Водещият китайски преговарящ по климата Се Дженхуа каза пред репортери, че по отношение на изменението на климата "има повече съгласие между Китай и САЩ, отколкото разминаване". По-рано тази седмица Китай отказа да се присъедини към споразумение за ограничаване на емисиите на метан, но вместо това обеща да разработи "национален план" за справяне с проблема.

Джон Кери, американският пратеник за климата, каза, че въпреки различията между САЩ и Китай сътрудничеството по въпросите на климата е жизненоважно. "Всяка стъпка има значение в момента и ни предстои дълъг път", каза той.

Китай е най-големият източник на въглероден диоксид в света, следван от САЩ. През септември президентът Си Цзинпин обяви, че страната ще се стреми към въглеродна неутралност до 2060 г., с план за достигане на пикови емисии преди 2030 г. САЩ се стремят към неутралност до 2050 г.

Все още няма коментари
Нов коментар