🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕИБ: От тази година финансираме само проекти в съответствие с Парижкото споразумение

Банката ще приеме обща рамка с изисквания за банки, публични институции и бизнеси по новите стандарти на Европейския съюз

Общините също ще трябва да се съобразяват с новите критерии
Общините също ще трябва да се съобразяват с новите критерии
Общините също ще трябва да се съобразяват с новите критерии    ©  Цветелина Белутова
Общините също ще трябва да се съобразяват с новите критерии    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) се трансформира в "климатична банка", която ще насочи най-малко 50% от инвестициите си за подобряване на климатичните условия. Това се случва в синхрон с целите на Европейския съюз за постигане на Зелената сделка, които налагат нови правила. Те засягат както банките, така и бизнеса и публичните институции. Затова именно е важно всички да предвидят ESG фактора ("Екологично, социално и корпоративно управление"), ако искат да бъдат подкрепени.

В момента ЕИБ работи по актуализиране на своята рамка за устойчивост на екологията и околната среда с нова групова политика и набор от стандарти, включително такъв за финансиране чрез финансови посредници. Тя се очаква да бъде приета през първата половина на 2022 г.

"Нашата роля е да зададем посока за прилагането на тези стандарти и затова интегрирахме ESG изискванията във всички операции и формулирахме много ясна екологична и социална рамка, която включва 10 екологични и социални стандарти. Те определят задължителните изисквания, които прилагаме спрямо бенефициентите, независимо дали това са общини, правителства, малки и средни предприятия или финансови посредници, с които работим", коментира за "Капитал" вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

Оттук насетне оценката за риска за околната среда, социалното и корпоративно управление ще са фактори, от които ще зависи финансирането от ЕИБ. Общите критерии в рамката ще засягат всички и ще се обединяват около общи изисквания, за да няма объркващи интерпретации.

"И това е ключова стъпка за изпълнение на нашия ангажимент в подкрепа на общоевропейската цел за постигане на климатично неутрален континент до 2050 г. Ние вече дефинирахме какви са стъпките, ангажиментите и дейности, чрез които ще осъществим подкрепа в конкретна климатична пътна карта", коментира Павлова.

Климатичната пътна карта отчита всички сектори, които генерират високи емисии (като транспорт, промишленост, енергетика, селско стопанство), и се основава на политиката за енергийно кредитиране за 2019 г., в която ЕИБ обяви постепенното спиране на подкрепата за всички енергийни проекти, разчитащи на изкопаеми горива, обяснява още тя. Сред конкретните области, по които банката може да предоставя консултантски услуги и финансова подкрепа, са енергийна ефективност, декарбонизация на енергийната система, мобилност, градски транспорт, чиста енергия.

Финансиране по ESG стандартите

Оттук насетне ЕИБ ще изисква и всички контрагенти, които подкрепя, да бъдат изцяло приведени към критериите на пътната карта и ESG критериите. "Всички проекти, които финансираме от тази година, трябва да са в съответствие с целите и принципите на Парижкото споразумение и за да помогнем на нашите бенефициенти и партньори, разработихме рамката Paris Alignment for Counterparties Framework. Oт 2022 г. нататък корпоративните клиенти на ЕИБ ще трябва да разработят и представят планове за декарбонизация и устойчивост, за да бъдат допустими за финансиране от нас и да отговарят на новите ESG критерии", казва Павлова. Затова банката няма да финансира повече проекти или фондове, които биха насърчили генерирането на високи въглеродни емисии. Но може да помогне на тези, които искат да се адаптират и разработят планове за декарбонизация и устойчивост с техническа помощ.

"Ролята на ЕИБ е да даде ясна насока за всички участници на пазара за това каква е правилната рамка", казва ръководителят на представителството на групата ЕИБ в София Теодор Радонов.

ЕИБ заявява подкрепа за малките и средните предприятия, корпорациите и фондовете, както и общините. Малкият и средният бизнес ще бъдат подкрепени чрез Европейския инвестиционен фонд, а по-големите предприятия - чрез директно финансиране от банката. Разбира се, пак по критерии, които гарантират, че проектите са наистина зелени и водят до намаляване на емисиите. Подкрепата е възможна чрез InvestEU, който има за цел привличане на частни инвестиции, както и фонда за справедлив преход, чрез който се цели подпомагане на тези райони, които са най- силно застъпени. Такива са например тези с концентрация на мини и въглищни централи, които подлежат на най-належаща трансформация.

Общините биха могли да получат финансиране за проекти като зелен градски транспорт, зелени сгради, тяхната реновация, енергийна ефективност, зелена градска среда или мерки за адаптация към климата. ЕИБ работи и с фонд ФЛАГ с цел да финансират по-малките общини за проекти, свързани с градското развитие и адаптация.

Провери колко си зелен

За да помогне на всеки, който иска да провери доколко зелен е готвеният от него проект, Европейската инвестиционна банка е пуснала инструментът Green Checker. "Той позволява да се види дали даден проект съответства на таксономията, на всички зелени критерии, както и дали е допустимо за финансиране специално от нас", коментира Теодор Радонов. Инструментът е насочен предимно за банките, с които ЕИБ работи като посредници, за да могат те да преценят за какво финансирането на ЕИБ би било най-адекватно и за какъв тип проекти може да бъде използвано.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eco16442917281101254 avatar :-|
    hagenes braxton

    Новият председател на ЕК обещава, че ЕС ще бъде начело на опазването на климата, което е от първостепенно https://geometrydash-free.com значение за планетата и гражданите на Европа и света, както и нова движеща сила в стратегията за растеж на ЕС.

    Нередност?
  • 2
    tqv16704858541153587 avatar :-|
    Luna Terra

    https://geometrydash-free.com

    Нередност?
Нов коментар