🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да дезинфекцираме автомобила срещу коронавирус

Няколко съвета за обработване на колите срещу заразата

Епидемията от коронавирус и призивите за социална дистанция направиха автомобила предпочитано средство за транспорт за милиони жители на планетата. Последните проучвания на австралийската камара на автомобилните индустрии (FCAI) обаче показват, че и колата се нуждае от ежедневни дезинфекции, за да не се превърне в място, разпространяващо зараза. Видео по темата разпространи и центърът за градска мобилност на Москва.

Зоните, които се докосват най-често от ръцете, е нужно да се дезинфекцират след всяко пътуване. Това трябва да се прави с маска и ръкавици за еднократна употреба. Веднъж седмично е добре да обработва срещу вируси цялата кола, като за целта се посети автомивка. Препоръчително е след всяко пътуване купето да се проветрява, а филтърът за постъпващия в салона въздух да се заменя по-често от обикновено.

Ето и съветите:

  • Използвайте антибактериални кърпички за почистване на зоните, които се докосват постоянно след всяко пътуване.
  • Преди качване в автомобила забършете с антибактериални кърпички всички дръжки на вратите, бутона за отваряне на багажника.
  • След всяко пътуване или преди потегляне дезинфекцирайте дръжките на вратите, волана, планките за смяна на предавките за автоматика, бутоните за електрическите стъкла, лостчетата за мигачите, чистачките, копчетата на климатика и радиото, екрана на мултимедийната система, седалки, интериорни дръжки за захващане, врати, подлакътници, държачи за чаши, вентилационни отвори и други.
  • Ограничете максимално броя на пътниците, с които споделяте превозното средство.
  • Не използвайте за дезинфекция на автомобила агресивни химикали като белина, водороден пероксид или спирт с висока концентрация. Те могат да повредят лакирани и боядисани повърхности, да съсипят кожената тапицерия и пластмасови елементи.
  • След всяко зареждане на бензиностанции, работа с терминали за плащане и докосване на банкноти и монети измийте или дезинфекцирайте ръцете си.

Наблюденията сочат, че тези прости мерки могат да попречат на разпространението на коронавируса, без да ограничават сериозно мобилността, обобщават от FCAI.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал