🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БАКБ смята да се ориентира към кредити за малък бизнес по европейски фондове

Банката планират да дават и повече заеми на големи корпоративни клиенти, както и да финансират проекти за алтернативна енергия

Още при влизането си в БАКБ Цветелина Бориславова заяви, че иска да я направи "зелена банка на България"
Още при влизането си в БАКБ Цветелина Бориславова заяви, че иска да я направи "зелена банка на България"
Още при влизането си в БАКБ Цветелина Бориславова заяви, че иска да я направи "зелена банка на България"    ©  Мария Съботинова
Още при влизането си в БАКБ Цветелина Бориславова заяви, че иска да я направи "зелена банка на България"    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българо-американската кредитна банка ще дава повече заеми за големи корпоративни клиенти, проекти за алтернативна енергия и ще се насочи по-активно към финансиране на малки и средни компании, свързани с европейски фондове. Това става ясно от документите на публикуваното днес търгово предложение за акции на банката във в. "Капитал Daily". Търговото предложение е към малките акционери на банката, отправено след като дружеството "СИЕСАЙЕФ" на Цветелина Бориславова придоби общо 56.37% от капитала. Офертата е за 4 лв. на акция, като поръчките се подават през инвестиционен посредник и след това парите ще се изплащат от "Карол".

Новият мажоритарен акционер засега няма намерение да отписва дружеството от Българската фондова борса и ако малките акционери не искат да приемат предложението, те може да продължат да търгуват с книжата си. Последната им цена на борсата е 3.88 лв.

Използване на старите заеми

Сред плановете на новите собственици са развиване на потребителските и ипотечни кредити, като последното ще помага за изплащането на стари заеми, които БАКБ е отпуснала на строителни предприемачи, пише в обявлението.

Банката беше една от най-активните при кредитирането на строителния бум преди години. От ръководството й посочват, че с финансиране на купувачите на офиси и жилища целта е "подпомагане изплащането на кредити, предоставени на строителни компании". Според плановете финансирането на големи корпоративни клиенти ще помогне на компанията да не бъде ориентирана само към определени области от икономиката.

Засега кредитирането на малки и средни компании ще бъде основно за оборотни средства, а след това ще работи и с програми на ЕС за финансирането на бизнеса. От кредитната институция планират и привличане на чуждестранни партньори, включително и на такива, които да секюритизират активи, които банката е придобила с принудителни събирания по неплатени заеми.

Наследени проблеми

В края на август, когато БАКБ публикува проспекта за последното увеличение на капитала си, от него стана ясно, че клиентите, които редовно обслужват кредитите си, са паднали от 60% на 35% за 12 месеца. Това прави проблемни заеми за 214 млн. лв., а под наблюдение са 22.3% от кредитите, на стойност 136 млн. лв. Още 85 млн. лв. са необслужвани, което прави 14% от портфейла, а други 176 млн. лв. (29%) са обявени за загуба.

В плановете на БАКБ е и намаление на съотношението на кредити към депозити до средното за системата. Другите намерения са свързани с намаляване на разходите и развиване на интернет банкирането. Финансирането на проектите ще става със събиране на вземания по кредити и придобиване на имоти от обезпеченията. Възможни източници са финансиране чрез депозитна дейност, издаване на дългови ценни книжа, както и нови увеличения на капитала през фондовата борса.

Последното беше направено през септември, като тогава банката набра 48.26 млн. лв. от акционерите си и вдигна капитала си двойно, до 24.69 млн. лв. Тогава "СИЕСАЙЕФ" увеличи дела си от 49.99% на сегашните 56.37%. Преди това, през месец юни, дружеството купи акциите от ирландската Allied Irish Bank за 100 хил. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар