🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депозитите на банките в ЕЦБ с нов рекорд

Въпреки това имало индикации, че част от евтините пари от ЕЦБ влизат в реалната икономика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парите, които са депозирали банките в Европейската централна банка (ЕЦБ), достигнаха рекордните 821 млрд. евро в края на седмицата. Това се случва само пет дни, след като ръководената от Марио Драги институция инжектира за втори път средства в банковата система на страните от еврозоната.

В сряда ЕЦБ обяви, че 800 банки са взели € 529.5 млрд. от евтините пари, като общият размер на т.нар. LTRO - Long Term Refinancing Operation (Дългосрочна операция за рефинансиране) достигна 1 трлн. евро. Лихвата по тези тригодишни заеми е 1%, като всичко това беше направено в опит да се облекчи натискът върху финансовите институции, които са основни кредитори на държавите от еврозоната. Освен това обаче надеждите бяха да бъдат увеличени и заемните средства към бизнеса, което да върне икономиката към растеж. В четвъртък вечерта (деня след втората LTRO ) овърнайт депозитите в ЕЦБ се бяха увеличили до € 776.9 млрд., което също бе рекорд.

Мнозина предполагат, че високото ниво на средствата, които се съхраняват в ЕЦБ, е знак за напрежение на пазара и указание, че банките търсят безопасност, а не печалба. Като трябва да се има предвид, че ЕЦБ дава за овърнайт депозитите само лихва от 0.25%. Други обаче посочват, че би било невъзможно за банките да преразпределят толкова бързо капитала си и това е просто временно решение.

Първата операция по наливането на ликвидност от ЕЦБ спомогна да се повишат настроенията на пазара, тъй като банките използваха тези средства, за да рефинансират дълга си.

Според анализатори в Италия и Испания, двете страни които се възползваха в най-висока степен от тази програма, банките са използвали парите от LTRO, за да купуват държавни облигации. Доходността по италианските и испанските облигации спадна рязко от края на декември, когато ЕЦБ се намеси. Италианските 10-годишни облигации, които се търгуваха при над 7 на сто доходност преди това, (ниво разглеждано като неустойчиво) сега се търгуват на около 4.95%.

А днес членът на управителния съвет на ЕЦБ Жозе Мануел Гонзалес-Парамо, каза пред "Ройтерс", че има вече данни, свидетелствуващи за това, че част от парите, инжектирани в банковата система, са започнали да влизат в реалната икономика. "Твърде рано е да се каже, какъв ще е ефектът от LTRO върху  условията по кредитите и икономиката като цяло. Но има доказателства, каращи ЕЦБ да предполага, че банките са използвали парите да кредитират повече", отбеляза той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peshokev avatar :-P
    peshokev
    • + 1

    Ха-ха... ЕЦБ печати парички с които банките купуват държавни облигации. Виж ти каква била работата... защо така падали италианските облигации :) :) :)

    Нередност?
Нов коментар