🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките поставиха нов рекорд на депозитите в ЕЦБ

Овърнайт депозитите в ЕЦБ са достигнали рекордните 777 млрд. евро след втората инжекция на евтина ликвидност в сектора

ЕЦБ се надява, че банките ще използват предоставената им евтина ликвидност, за да кредитират реалната икономика
ЕЦБ се надява, че банките ще използват предоставената им евтина ликвидност, за да кредитират реалната икономика
ЕЦБ се надява, че банките ще използват предоставената им евтина ликвидност, за да кредитират реалната икономика    ©  Reuters
ЕЦБ се надява, че банките ще използват предоставената им евтина ликвидност, за да кредитират реалната икономика    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Банките в еврозоната поставиха нов рекорд на овърнайт депозитите си в Европейската централна банка, след като в сряда получиха втора порция евтини дългосрочни кредити от нея. В четвъртък овърнайт депозитите на финансовите институции в ЕЦБ са достигнали 776.941 млрд. евро (1.034 трлн. долара), което е ръст от 63% спрямо предния ден, когато депозитите бяха 475.219 млрд. евро.

Огромният скок на депозитите са показателни за изключително повишеното ниво на ликвидност в банковата система след операцията на ЕЦБ, отбелязва Wall Street Journal. В сряда точно 800 банки се възползваха от второто предлагане на тригодишни заеми с лихва от 1%, като изтеглената сума надмина 529 млрд. евро.

Първото предлагане на такива заеми през декември, когато ЕЦБ отпусна 489 млрд. евро, също бе последвано от поредица рекорди на овърнайт депозитите. Последният бе поставен на 17 януари, когато банките депозираха 528 млрд. евро. Рекордните овърнайт депозити бяха съчетани със силен спад на овърнайт кредитите от ЕЦБ. В сряда банките са заели едва 572 млн. евро, което е най-ниското ниво от септември. За сравнение във вторник овърнайт кредитите от ЕЦБ са били 2.963 млрд. евро.

Депозитите в ЕЦБ започнаха да растат още през август миналата година, тъй като поради разрастващата се дългова криза в региона, банките започнаха да предпочитат лесното финансиране от ЕЦБ, вместо да се кредитират една друга.

Решението на централната банка да предостави евтина и дългосрочна ликвидност на финансовия сектор първоначално получи широко одобрение, включително и от Международния валутен фонд. Според самата ЕЦБ операцията е постигнала успех в основната си задача – да бъде избегната мащабна кредитна криза и да започне възстановяване на доверието в еврозоната. Второто предлагане на тригодишните кредити обаче по всяка вероятност ще остане последно поради нарастващите притеснения, че банките стават опасно зависими от ЕЦБ.

В началото на седмицата президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банките вероятно са използвали голяма част от декемврийските заеми за обратно изкупуване на собствените си облигации с падеж през първото тримесечие на 2012 г. По думите му това ще ги направи по-склонни да използват втория транш, за да разширят кредитирането към реалната икономика.

От своя страна обаче МВФ отчете, че въздействието от мерките на ЕЦБ все още не се е отразило върху кредитирането и не са довели до възстановяване на междубанковото кредитиране в Европа. Фондът също така изказва съмнение, че операцията на ЕЦБ ще успее да изкара частното кредитиране от застоя, в което е изпаднало след силния спад в края на 2011 г.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 22

    "Реалната икономика" ще види евтин кредит на куково лято.
    Драги да не прави на утрепан и хвърля прах в очите на хората - много добре знае, че купищата чистак нови евра ще влязат (като им дойде падежа) за покриване масрафа на социалистическите правителства в Европа, откъдето директно първо в джобовете на политици, техните приятели и приятелки, пенсионери, служители и висящи на социал.
    Вероятно да кредитират някоя уникална европейска щуротия и толкоз.

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-@
    J.J.
    • + 13

    И за какво ги напечатахме, съжалявам, дори и хартия и мастило не са ползвани, си измислихме тези пари? За да седят на овърнайт депозити в ЕЦБ?!? Поне да ги бяха вкарали в икономиката, нали банките управлявали парите най-ефективно...

    Нередност?
  • 3
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#2] от "J.J.":
    В коя "икономика" да ги вкарат? На приказки лесно, ама реалността е съвсем друга.
    Я се опитай да направиш нещо реално в Европа и го продадеш на пазара завъртиш цикъла пари-стока-пари прим.
    Една баничарница не можеш да отвориш или курник посториш за кокошки без да загубиш месеци време и купища пари за рушвети. И това не е само в България, навсякъде в Европа.
    Европейското земеделие на практика е унищожено. Не може да съществува нито миг без субсидии. Някви фотографи и дизайнери, писали се фермери, доизпипват красиви пасторални картинки с весели крави. Опитай се в България да завъдиш едно стадо овце или пък изореш нивите на дядо си.На практика поне три години предварително трябва да предупредиш арендатора, ако успееш въобще да разбереш кой е той.
    Опитай се да отвориш, кариера, мина или дупнеш за нефт и газ.
    Опитай се да направиш ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ или каквото и да е за добив на електричество без рушвет.
    Могат еврата да ги раздадат и на калпак, ама тогава 80% ще отидат за китайски джунджурии, и тук.там някоя европейска кола.


    Нередност?
  • 4
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 14

    До коментар [#3] от "k_":

    ЕС сам си го построи тоя социализъм. Да се прави бизнес вече граничи с глупост. Затова и за последните 10 години правителствата са се нагълтали с дългове. Просто икономиките не произвеждат толкова колкото потребителите потребяват. Целия ЕС се е превърнал в балон заради измислици като щастливите кокошки или кривите краставици. А така горещо предпочитаните субсидии са сигурно средство за убиване на икономическите агенти.

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 11

    До коментар [#4] от "dreamer":
    Прав си. И друг път съм писал, че изнемогвам и си мислех да се разширявам и наема 2-3 млади да ги пообучавам и поемат част от работата. И като ми напомни счетито, че ще трябва да мина през трудовата медицина се сетих къв ужас беше в предишната ми фирма докато отиграем точно тази топка. Щото тогавашните ми чорбаджии всички правила ги взимаха насериозно и ни караха да правим нещата както си е писано. Уникални простотии са вкарали за едно работно място на компютър. Никой не ги спазва, бутат някъв рушвет и всичко е пунта-мара. Е, няма да им дам рушвет, ама няма и да назнача хора.
    И пожарникаря, дето по закон трябва да ми идва веднъж на три месеца да ми проверява противопожарната инсталация на офисчето срещу 50 кинта за десет минути и той няма да получи нищо.

    Нередност?
  • 6
    stoiank avatar :-P
    stoiank
    • + 8

    До коментар [#4] от "k_":
    Без хора трудно ще се замогнеш, макар че доста разумно разсъждаваш. А относно субсидиите, те са като помощите, като надминат някакъв праг, вече става неизгодно да работиш.
    Банките не са виновни, те гонят печалбата, а не са социални дружества. В момента парите са във "алтернативните енергийни източници"- соларни, вятърни и т.н. и там тече финансирането. Друг е въпросът как ще се плаща на такива високи цени от хората, но на кой му пука.

    Нередност?
  • 7
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#6] от "stoiank":
    Да, парите са в "алтернативните", защото онова е измама и няма нищо общо с бизнес, в смисъл да създава продукт който да задоволява обществена нужда на справедлива цена. "Алтернативните" се използват като помпа за претакане на средства от бъдещите поколения за задоволяване насъщните нужди на сегашните. Няма риск, няма пазарна конкуренция, няма стимул за постигане на по-висока ефективност.
    Има политически неявни връзки, няколко подписа върху едит топ хартия и всички са хепи - банкери, инвеститори, политици.
    Да, сега не им пука, но после като се обърне каручката (а то неминуемо ще се случи) ще им "запука".

    Нередност?
  • 8
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo
    • - 3
    • + 1

    ''мили хора''... много удобно, ЕС социализма бил виновен за българската безстопанственост и икономиката не произвеждала колкото имали нужда потребителите и за това имало задлъжняване:)))

    да се привеждат верни аргументи към липсваща теза и да оправдаваме неразбирането си с чуждите грешки е натурална тъпота.

    фундаменталния проблем е, че държавите към момента нямат адекватен механизъм да се финансират(след инфлациите, публичните дългове и последвалото частно задлъжняване). Ефективната парична маса е в горните агрегати и няма луд, който да иска да кредитира при положение, че може да инвестира(спекулира)

    като искате търговските банки да се занимават с основната си дейност спрете инвестиционното им банкиране, друг въпрос е архаизма на данъчната система, който дори и въвеждането на прогресивно Корпоративно облагане(неспоменавно никъде) няма да промени

    дерзайте неолиберали:) топката е при вас, но нещо натежа(до картоф) а е почнал и да се нагрява, сбогом Саркози и Боко - само Фердинант ви бие по умопомрачение

    Нередност?
  • 9
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 3

    Кажи ми в кои държави от ЕС е управлявал либерализма?

    Освен това никой не свързва българската безстопанственост с ЕС-социализма. Българската безстопанственост е в резултат на българския социализъм който директно се свързва със съветския социализъм.
    Към същата теза - не колкото Имали нужда а колкото СА потребявали което е различно от колко са имали нужда. Нуждата не може да се оцени, тя е субективна. Никога не съм твърдял, че не произвеждали колкото имали нужда потребителите. Твоето заключение е погрешно и затова ти изглежда нелепо. Твърдя, че са потребявали повече отколкото са произвеждали, говоря за добавена стойност а не за бройки, това е коренно различно.

    Сега, простичко казано държава пари не прави. Чрез нея на теория обществото трябва да живее по-добре защото тя може да го организира по-добре, като за целта обществото я финансира с данъци. Ако искаш го приеми за крайно но аз мисля, че обществото в момента не разполага с надеждни и модерни средства за контролиране на харчовете на държавата. Докато това не се подобри е неразумно да увеличаваме финансирането на държавата. То е същото като да направиш магазин, да назначиш продавачка вътре и да не и направиш ревизия - колкото пари ти отчете, приемаш, че е вярно. Дали толкова е продала или нещо те лъже не я проверяваш. Така ли правиш?

    Нередност?
  • 10
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 3

    До коментар [#9] от "dreamer":
    Ами те държавите в Европа вече почти не разчитат на данъци, след невижданото срастване на банки с политици.
    Трябват им на политиците мангизи, свирнат на най-близкия банкер и те ти 1-2-5 и колкото искаш милиарда кредит веднага на квато ти скимне лихва. Ако банкера в момента няма по сметките дрънне една жица на Драги и той шупурр евра с кофи да ги ринеш на 1%. Лихвата с която банкера дава на държавата зависи само от наглостта на банкера и политика - може на 3 , 5 или 8 на сто.
    Кво им пука, няма те да ги връщат я.

    Нередност?
Нов коментар