🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделка между Mylan и Meda създава нов фармацевтичен гигант

Сливането на американската и шведската компания затвърждава тенденцията за сливания в сектора на генеричните лекарства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Щатският производител на генерични лекарства Mylan преговаря за придобиването на шведския си конкурент Meda, съобщава Financial Times. Ако сделката се осъществи, тя ще доведе до създаване на фармацевтичен бизнес на стойност 23 млрд. долара и ще е част от тенденцията за мащабно преструктуриране на щатския здравен бизнес, отбелязва изданието. Според източниците на вестника Mylan е наела консултанти, които да помогнат за оформянето на сделката, но преговорите са още в ранен етап и сключването й не е сигурно.

Запознати с разговорите коментират, че Mylan е готова да заплати значителна премия над пазарната цена на Meda, която беше около 29.5 млрд. шведски крони (4.5 млрд. долара) при затварянето на търговията в четвъртък. След съобщенията за водените преговори в петък търговията с акции на Meda беше спряна. Пазарната капитализация на Mylan е около 18.5 млрд. долара.

Размествания в сектора

Много производители на генерични лекарства се насочиха към придобивания на други фармацевтични компании, за да си осигурят по-голяма гама продукти. Производителите на генерични медикаменти в САЩ и Европа са изправени пред нарастваща конкуренция от компании от страни като Индия, както и увеличаващ се регулаторен натиск за поддържане на ниски цени. През февруари в сектора беше обявена друга голяма сделка – придобиването на Forest Laboratories от Actavis за 25 млрд. долара.

Ако се обединят, двете компании ще реализират годишни приходи от около 9 млрд. долара, което е около половината от резултатите на най-големия производител на генерични лекарства в света Teva. Освен това сделката, която вероятно ще бъде изплатена с акции, ще доведе до намаляване на данъчното бреме на Mylan. Много щатски компании прибягват до придобивания в чужбина, като сделките се използват за преместване на централите им в държави с по-ниски корпоративни данъчни задължения. Сега действащите в САЩ правила позволяват на компания да се откаже от щатския си данъчен статут при сключването на сделка, която прехвърля повече от 20% от акциите на чуждестранни собственици.

Белият дом обаче възнамерява да въведе промени, при което нивото на чужда собственост ще бъде вдигнато до 50%. Това означава, че щатската компания трябва да придобие по-голям от нея чужд конкурент, за да избегне данъчно облагане. Фармацевтичните компании са сред най-активно прилагащите тази практика, тъй като операциите и приходите им са разпределени в много държави.

Позиции на пазара в САЩ

Mylan разполага с 20 хил. служители в 140 държави и през миналата година отчете приходи за 6.8 млрд. долара, като малко под половината продажби са реализирани в САЩ. Meda произвежда специализирани генерични лекарства за продажба без рецепта, включително антиалергичния медикамент Dymisla, който има добри позиции на пазара в САЩ. През 2013 г. шведската компания е постигнала приходи от 13.1 млрд. крони (2 млрд. долара) и нетна печалба от 803 млн. крони. През миналата година в медиите се появи информация, че компанията преговаря за сливане с един от най-големите индийски производители на лекарства Sun Pharma, но до сделка не се стигна.

Все още няма коментари
Нов коментар