Фонд "Земеделие" е разплатил под 4% от парите за земеделската програма

На фона на кадрови рокади в институцията предстои да одобрят проекти зa 1.4 млрд. лв.

Тази седмица вероятно управителният съвет на фонда ще гласува освобождаването на Порожанов (на снимката), но служебният земеделски министър още не е съобщил кого ще предложи за поста.
Тази седмица вероятно управителният съвет на фонда ще гласува освобождаването на Порожанов (на снимката), но служебният земеделски министър още не е съобщил кого ще предложи за поста.
Тази седмица вероятно управителният съвет на фонда ще гласува освобождаването на Порожанов (на снимката), но служебният земеделски министър още не е съобщил кого ще предложи за поста.    ©  Цветелина Белутова
Тази седмица вероятно управителният съвет на фонда ще гласува освобождаването на Порожанов (на снимката), но служебният земеделски министър още не е съобщил кого ще предложи за поста.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

792 млн. лв. е общата стойност на одобрените дотук 7800 от общо близо 30 хил. подадени проекта. Това значи, че са договорени само 13.9% от общия бюджет на програмата.

На фона на очакваната смяна в ръководството на Държавен фонд "Земеделие" данни за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони към средата на януари показват, че средствата във фонда се усвояват с доста бавни темпове, а огромно количество проекти чакат одобрение. То явно ще се случи при новото, неизвестно все още ръководство на институцията, след като служебният министър на земеделието Христо Бозуков поиска и получи оставката на досегашния директор Румен Порожанов преди две седмици. Според данните от доклада на земеделското министерство три години след официалния старт на новия програмен период на селската програма до 2020 година фонд "Земеделие" е одобрил субсидии за по-малко от 14% от бюджета, а разплатените средства са под 4%. Одобрени само 7800 проекта при общо над 30 хиляди подадени за разглеждане. Това означава, че предстои да се одобрят проекти за близо 1.4 млрд. лв. Логично най-висок интерес има към схемата за инвестиции в земеделски стопанства и към общинската мярка за инвестиции в инфраструктура, където бюджетът ще стигне за около 1/3 от кандидатите.

Малко разплатени средства

Данните на земеделското ведомство показват, че са разплатени едва 205.4 млн. лв. средства от Програмата за развитие на селските райони при бюджет от 5.7 млрд. лв. Това представлява 3.6% от общата сума. Нивата на договаряне са малко по-високи - одобрени за финансиране са над 7800 заявления с общо подпомагане от 792 млн. лв., или 13.9% от целия бюджет, става ясно от информацията. От данните се вижда, че предстоят разглеждане и сключване на договори на голямо количество проекти. Общо отворените приеми по всички инвестиционни мерки са за 2.13 млрд. лв., а одобрените до момента - за 723 млн. лв., което означава, че предстои да бъдат класирани проекти за още близо 1.4 млрд. лв.

Много кандидати за малко пари

Според данните кандидатите по програмата са поискали по-голямо финансиране от отпуснатото по всички отворени схеми, като изключение е единствено мярката "Помощ за подготвителни дейности", където бюджетът за кандидатстване е 9.3 млн. лв., а подадените проекти са за 6.7 млн. лв. Така се очертава класиране да има по всички останали схеми и финансирането да стигне само за онези проекти, които са с най-висок брой точки.

Най-голям интерес е имало към схемата за инвестиции в земеделски стопанства. По нея са подадени проекти за 2.63 млрд. лв., а общият бюджет, който може да бъде отпуснат, е 786 млн. лв. Другата атрактивна мярка е за инвестиции в малка по мащаби инфраструктура. Предложенията на общините са за общо 2.11 млрд. лв., а отвореният бюджет по схемата - близо 667 млн. лв. Така и по двете схеми парите ще стигнат за едва около 1/3 от проектите.

Именно по тези схеми обаче има съмнения за промени в правилата за кандидатстване в последния момент или дори по време на подаването на проектите. Така например в интервю за в. "Стандарт" отпреди седмица служебният земеделски министър Христо Бозуков съобщи, че има 90 възражения от общини срещу изготвеното класиране на общинските проекти и е създадена комисия, която да ги разглежда. По думите му "става въпрос за сменяне на указанията по изготвянето на проектите".

В очакване на ново ръководство

Още в първите си дни като служебен министър на земеделието Христо Бозуков поиска оставката на директора на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Очакванията са тази седмица да бъде насрочено заседание на управителния съвет на фонд "Земеделие", което да гласува освобождаването му. На този етап земеделският министър още не е съобщил кого ще предложи за поста, като според неофициална информация възможен кандидат за него е Валентина Пенчева, която към момента е одитор в агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", но все още няма категорично решение.

В края на миналата седмица 11 браншови сдружения в земеделието изпратиха писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков, с което изразяват безпокойството си от кадровите смени в агроминистерството и фонд "Земеделие". В документа се казва, че "се създава реална опасност за нарушаване на ефективния режим на работа на администрацията", особено пред прага на кампанията за директни плащания 2017 г., която трябва да стартира на 1 март, както и продължаващото изплащане на субсидии за миналата година и на фона на очакващите разглеждане проекти по земеделската програма. Сдруженията настояват и "за запазване на експертния капацитет на всички структурни нива и незабавното прекратяване на всякакви безцелни кадрови смени".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 1

    Какво се жалвате за този Порожанов - той беше човека, който чрез канцерогенни гилзи поръчково елиминира Западните пазари на Булгартабак с цел евтина приватизация.

    Винаги е бил поръчков корупционен мениджър, който много добре насочва парични потоци по началния път към партийните каси. Крайно време беше за смяна, за съжаление не се очаква нещо по-добро.

    Нередност?
Нов коментар