🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първо ключово уволнение: Във фонд "Земеделие"

Румен Порожанов подаде скоростно оставка по искане на служебния агроминистър

Порожанов оглавяваше институцията, която разпределя милиарди, в две правителства на ГЕРБ.
Порожанов оглавяваше институцията, която разпределя милиарди, в две правителства на ГЕРБ.
Порожанов оглавяваше институцията, която разпределя милиарди, в две правителства на ГЕРБ.    ©  Цветелина Белутова
Порожанов оглавяваше институцията, която разпределя милиарди, в две правителства на ГЕРБ.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възможно е на поста си да се върне директорът на фонд "Земеделие" от кабинета "Орешарски" Мирослав Николов. Първо обаче Порожанов трябва да бъде освободен от управителния съвет на фонда, а негови членове - зам.-министри, все още не са назначени.

Служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков в сряда поиска в рамките на час да получи оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Самият Порожанов се съобрази със срока и минути след искането депозира оставката си. "Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд "Земеделие", съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство", пише в съобщение на министерството. Министърът обясни, че краткият срок е, за да може да се направи коректна проверка и цялостна ревизия на фонда, тъй като е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти.

По неофициална информация мястото на Румен Порожанов е възможно да заеме отново директорът на фонд "Земеделие" в кабинета "Орешарски" Мирослав Николов.

Във фонда често има скандали и основателни съмнения при избора на проекти за субсидиране. Освен тезата, че БСП иска да върне свои хора начело на ресурсната институция, друга версия е, че Порожанов е ударил интереси на силни бизнес фигури, като не е одобрил техни проекти.

При всички положения Порожанов ще продължи да изпълнява функциите на директор на институцията, докато освобождаването му от поста бъде официално гласувано и от управителния съвет на фонда. Без отговор остава засега въпросът има ли фондът легитимен управителен съвет. В него влизат представители на различни министерства, основно заместник-министри, каквито още няма назначени в служебния кабинет. От пресцентъра на земеделското министерство не успяха да уточнят за "Капитал" дали бившите зам.-министри от кабинета "Борисов 2" са освободени от органа и фунциониращ ли е въобще той в момента.

Възможно завръщане

По неофициална информация мястото на Румен Порожанов е възможно да заеме отново директорът на фонд "Земеделие" в кабинета "Орешарски" Мирослав Николов, който има съдебно решение от края на 2015 г. за неправомерно уволнение. Именно това се има предвид под формулировката "съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство", посочена от земеделското министерство като част от причините за оставката на Порожанов.

Мирослав Николов беше уволнен от УС на фонд "Земеделие" заедно със заместничката си Виолета Александрова по предложение на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков. Освобождаването им от поста беше съпътствано с няколкоседмични битки и промени на членове в управата на фонда, с което близки до ДПС представители получиха мнозинство. Греков също се смяташе от квотата на ДПС, докато Николов и Александрова - за номинации на БСП.

Николов и Александрова уволниха или понижиха около 40 служители във фонда. Те бяха обвинени в забавянето на хиляди проекти, заради което Греков им поиска оставките. Двамата обаче отказаха да ги подадат и бяха уволнени на 10 юли 2014 г. при съмнително проведена процедура, в която не участваха представителите на БСП в управителния съвет на фонда.

Пари и скандали

Годишно фонд "Земеделие" разпределя над 2 млрд. лв. като директни евросубсидии, национални, и по европрограмите за селските райони и за рибарство. Новият директор ще трябва да подпише договори по ключовата схема от програмата за развитие на селските райони за инвестиции в земеделска стопанства, проекти по която се приемаха в края на миналата година.

Работата на фонда традиционно е съпътствана със скандали. Последно през април м.г. ДАНС и прокуратурата извършиха проверка на конкретни договори за проекти по селската програма. Дни преди това пък бе уволнен началникът на дирекция "Договориране по програмата за развитие на селските районни" Янко Червеняков заради "подаден сигнал и извършено разследване, при което са установени пропуски при подаването на задължителните декларации от държавните служители". Това решение на Порожанов бе предшествано от материал на "Биволъ", който разобличава Червеняков в договарянето на два проекта на тъща му, единият от които е изпълнен с финансиране по ПРСР, което е фрапиращ конфликт на интереси, както и че кара луксозни коли и живее в луксозен комплекс в Драгалевци, които не би могъл да си позволи с доходите на държавен служител.

Няма публична информация дали проверката на ДАНС е приключила и с какъв резултат.

Порожанов зае поста изпълнителен директор за втори път през ноември 2014 г. с идването на власт на втория кабинет на Борисов. Той оглавяваше фонда и при първия кабинет на ГЕРБ - през периода март 2011 - септември 2013 г. , а преди това бе във финансовото министерство.

По темата работиха: Мирела Веселинова, Ани Коджаиванова, Деница Ватева

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hityrpetyr avatar :-|
    hityrpetyr
    • - 4
    • + 5

    Не, не, това правителство не е на БСП ;)

    Нередност?
  • 2
    ham avatar :-@
    ham
    • + 8

    То не бяха ,къщи за гости,то не бяха спортни площадки.....!Последен хит ,са едногодишни и двугодишни насаждения...,но вече ПЛОДОДАЛИ И ЗА ПРОДУКЦИЯТА ИЗДАДЕНА ФАКТУРА!Имаме стара Българска поговорка,"не е луд този който ,яде баницата...."Компилацията ,ГЕРБ-ДПС,нанесе огромни ,вреди на Българското земеделие!

    Нередност?
  • 3
    ham avatar :-|
    ham
    • + 3

    Забравих да спомена в предния коментар,че всичко това се случва след ТЕРЕННИ ПРОВЕРКИ ОТ ПОЗЕМЛЕНИ КОМИСИИ!

    Нередност?
  • 4
    cqo25489362 avatar :-|
    cqo25489362
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "hityrpetyr":

    Това пък какво общо има със статията? Или този господин не е за уволнение?

    Нередност?
  • 5
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 2

    До коментар [#1] от "hityrpetyr":
    "Не, не, това правителство не е на БСП"
    Така е. Не е и на ДПС.

    Нередност?
  • 6
    zax50315885 avatar :-|
    Teaser
    • + 1

    Ей Румката най-после го напъдиха, че той бая време услугваше на Баце и ДПС-то. Редно е сега други да седнат малко на трапезата, а? Ако няма промяна в модела само разпределящите тортата се сменят...После ми говорят, че Герб и ДПС-то не са в коалиция. Пичове тихите коалиции са най-устойчиви...

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#1] от "hityrpetyr":

    Ако е неправомерно уволнен, ще се върне така или иначе.

    Нередност?
Нов коментар