Започва прием на проекти за инвестиции в стопанства за 237 млн. евро

Документи ще се приемат до 7 декември

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Схемата за инвестиции в земеделски програми се радва на най-голям интерес, тъй като с нея земеделците могат да си закупят и техника

Фонд "Земеделие" започва прием на проекти по най-атрактивната схема за инвестиции в земеделски стопанства от програмата за развитие на селските райони, който ще продължи до 7 декември, съобщиха в сряда от агроминистерството. За целта са отделени 237 млн. евро, което е и целият останал бюджет по мярката. Така това е последна възможност на стопанствата да кандидатстват за евросредства за такъв тип проекти до 2020 г., освен ако бюджетът сега остане неусвоен, което е твърде малко вероятно, или ако в следващите години няма разместване на суми между различните схеми.

За какво са проектите

Схемата за инвестиции в земеделски програми се радва на най-голям интерес както в предходния, така и в настоящия период. По нея земеделците ще могат да предлагат проекти за покупка на различни активи, необходими за дейността им, включително такива, които водят до повишаване на производителността, енергийната ефективност, покриване на стандарти и др. Максималната стойност за един проект ще бъде 1 млн. евро.

За пръв път се дава възможност да се изграждат напоителни системи в стопанствата, както и да се подават проекти за колективни инвестиции от сдружения или групи на производители. Съответно пък с предимство ще бъдат проекти на животновъди, производители на плодове, зеленчуци, етерични култури, биологични производители, млади фермери и фирми, работещи в Северозападна България или региони с природни ограничения. Приоритетни са още инвестициите на тютюнопроизводители в друг тип земеделие, както и онези проекти, които увеличават заетостта в стопанствата.

Пълен бюджет

Това е вторият прием на проекти по схемата за инвестиции в земеделски стопанства от настоящата програма до 2020 г. Особено при него е, че се приемат проекти за целия остатъчен бюджет от 237 млн. евро по мярката от програмата, което означава, че най-вероятно това ще е последният шанс на фермерите да получат такова финансиране в следващите 4 години.

Има само две ограничени възможности за следващ прием на проекти. Едната е, ако сега няма достатъчно интерес и остане неусвоен бюджет. Тази хипотеза обаче е малко вероятна предвид високия интерес при първия прием на проекти за инвестиции в земеделски стопанства през миналата година. Тогава кандидатите подадоха проекти за над 600 млн. евро при определен бюджет от 150 млн. евро. Отделно от това фонд "Земеделие" ще направи "наддоговаряне" на проектите, което означава, че ще бъдат одобрени повече проекти от предвидените средства и "резервните" ще получат субсидия в случаите, когато някои от предходните кандидати не реализира своя бизнес план.

Друга възможност за нов прием на проекти по тази схема до 2020 г. би имало, ако към нея бъдат пренасочени пари от други, по-малко атрактивни мерки от програмата. Такива прехвърляния са правени в предходната програма, която действа до 2013 г., но за тях е необходимо разрешение от ЕК.

Все още няма коментари
Нов коментар