Екзотичното зове

Туроператорите имат мащабна чартърна програма до екзотични дестинации, а промъкването на тези почивки в забраните създаде напрежение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Туроператорите имат мащабна чартърна програма за пътувания до екзотични дестинации от България през зимата и пролетта.
  • Промъкването на чартърите в "здравната забрана" за групов туризъм доведе до искане да бъдат разрешени и автобусните екскурзии.

Новината, че туроператори са питали ЦИК дали може да отвори секция за гласуване на остров Занзибар на 4 април, защото 600 българи са предплатили почивки там, преди да е ясна изборната дата, прозвуча като виц. Защото от почти година корона пандемията и ударното затваряне на света изпратиха този бизнес на ръба на фалита.

Парадоксално година по-късно същата перфектна буря даде шанс на туроператорите да организират вероятно една от най-мащабните чартърни програми за почивки в историята на България през зимата и пролетта до екзотични дестинации. При това не само до Занзибар, но и до други места като Малдиви, Кения или Доминикана, които дори в най-добрите за туризма години не са били по силите на откровено малкия в международен план български сектор. Сега явно чуждата конкуренция е свита, цените в тези дестинации са по-ниски и така изкушават хиляди българи, които до края на май ще се качат на полетите си в София и Варна, за да отидат на някои от най-екзотичните места по света.

С коктейл под палмите

Българските туроператори от години организират почивки през зимата на екзотични места по света, като интересът към тях трайно расте, но от ниска база. В най-честите случаи става въпрос за пътувания на групи до около 20 - 30 души, които тръгват от България, сменят няколко полета чрез редовни авиолинии или чрез чартърни програми на големи европейски туроператори. 2021 г. обаче ще е първата година, в която компаниите в сектора започват да правят чартърни програми до някои от екзотичните дестинации по света. Така в първото полугодие от София и Варна за първи път има директни програми до Малдивите, Доминикана, Кения, Танзания, Шри Ланка и други. Някои компании са се фокусирали и върху традиционните Египет и Тунис, програми с директен полет има още за Йордания, Испания, Мароко, Хърватия и др.
Дестинации с най-много чартърни програми през първо полугодие* Средни цени на базови пакети за едноседмичен престой (в евро за човек)**
Занзибар 1300- 3000
Малдиви 1400- 7000
Египет 350-800
Доминикана 1200-1500
Кения 1300-1600
* Данните са по оценка на представители на туристическия сектор
** Цените са формирани на база различен пансион (от настаняване със закуска до all inclusive) и не включват разходи за визи, допълнителни екскурзии и др.

Факторите, които направиха това възможно, са няколко и всички са свързани с тежката ситуация на туризма по света. Една от причините е, че част от тези дестинации намалиха цените си в условията на криза - дори с до 30 - 40%, както и започнаха да търсят нови партньори. Самолетните компании и други контрагенти станаха доста по-гъвкави в условията си, а търсенето на директни пътувания без прекачвания се засили.

Tака, изчислено само през програмите на най-големите компании, до края на май са планирани над 100 полета до различни топли дестинации, най-много от които са до Занзибар, Малдивите и Египет. За сравнение - данните на "Летище София", изпратени до "Капитал", показват, че през последните добри за туризма години - 2018 и 2019, всички чартъри през първото полугодие са били съответно 591 и 736. През миналата година числото е много по-ниско - 373. А сред най-честите дестинации тогава са били държави като Турция, Египет, Гърция, Италия, Великобритания и др.

Компании с най-много планирани чартърни полети до екзотични дестинации*

- "Абакс"

- "Акватур"

- "Онекс тур"

* По оценка на представители на туристическия сектор

И напрежението в сектора

Новината за потенциалната секция за гласуване в Занзибар и агресивното медийно позициониране на тази дестинация извадиха в публичното пространство и напрежението в туристическия сектор покрай чартърните програми през последните месеци. Причината е, че те се оказаха единственият възможен бизнес за туроператорите, но реално само по-големите компании в бранша имат административен и финансов капацитет за него. В края на ноември със заповед на здравния министър бяха забранени груповите екскурзии. Но от здравното ведомство съобщиха пред "Капитал", че "чартърните и самолетните полети не са организирани екскурзии, а начин на придвижване до крайна цел".

Така през последните дни се стигна и до искане да бъдат разрешени и автобусните екскурзии в страната и чужбина от 1 март, които в момента влизат в общата забрана, тъй като част от пътуването се осъществява на територията на страната. "Ние нямаме нищо против колегите, които осъществяват чартърни програми, всеки търси начин да оцелее. Но в момента междуградските автобуси са разрешени, редовните полети са разрешени, чартърните полети са разрешени, а туристическите пътувания с автобус не са", коментира Евелина Пулева от Бургаската регионална туристическа камара - организацията, която внесе искането. По думите й в момента дори се организират еднодневни пътувания на групи от езикови школи и всякакви други организации - например за излет в планината, които също се промъкват в забраните, тъй като те не се водят организирано пътуване според текстовете в Закона за туризма.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар