Държавна помощ до 4% от оборота ще подпомага туроператори с дългове към клиенти

Необходимата сума ще бъде около 50 млн. лв., които вече бяха обещани на бранша от ресорния министър

Туристическият министър Марияна Николова обеща 50 млн. лв. грантове за бранша преди седмица, колкото са необходими и за прилагане на приетата спешно от парламента нова държавна помощ в края на миналата седмица
Туристическият министър Марияна Николова обеща 50 млн. лв. грантове за бранша преди седмица, колкото са необходими и за прилагане на приетата спешно от парламента нова държавна помощ в края на миналата седмица
Туристическият министър Марияна Николова обеща 50 млн. лв. грантове за бранша преди седмица, колкото са необходими и за прилагане на приетата спешно от парламента нова държавна помощ в края на миналата седмица    ©  Велко Ангелов
Туристическият министър Марияна Николова обеща 50 млн. лв. грантове за бранша преди седмица, колкото са необходими и за прилагане на приетата спешно от парламента нова държавна помощ в края на миналата седмица    ©  Велко Ангелов

Нова държавна помощ в рамките на 4% от оборота за 2019 г. ще подпомага туроператори и туристически агенти като средствата "приоритетно се използват за компенсиране на загуби", произтекли от откази на клиенти да се възползват от ваучер за алтернативно пътуване при провалена заради коронавируса почивка или удържани от доставчиците на услуги суми. Тази промяна трябваше да влезе в сила вчера след като в края на миналата седмица депутатите я одобриха на второ четене чрез преходните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Към този момент обаче поправките не са обнародвани в Държавен вестник.

Макар да няма официален икономически анализ колко би струвала новата мярка, груби изчисления показват, че при висок интерес ще са необходими около 50 млн. лв. за реализирането на схемата. Именно тази сума бе обещана преди дни от туристическия министър Марияна Николова на среща с бранша.

Ликвидна помощ за сектора

Туроператорите изпаднаха в сериозни ликвидни затруднения през пролетта, когато хиляди организирани почивки и екскурзии започнаха да се провалят заради пандемията от коронавирус, а те трябваше по закон да възстановяват предплатени суми на своите клиенти в условията на невъзстановени депозити от партньори и липса на нови записвания. Тогава парламентът прие текст в закона за извънредното положение, предвиждащ възможност компаниите да предлагат на своите клиенти ваучери за алтернативно пътуване на стойността на капарото, които да се проведат в рамките на една година, а при отказ на клиента: да се възстанови депозита след изтичане на този срок. По данни на бранша към октомври при 320 хил. провалени пътувания, около 40% от клиентите са отказали ваучери и настояват да получат парите си. Така от март ще трябва да започне и възстановяване на сумите на първите, за които изтича срокът от 12 месеца.

В тази ситуация миналия четвъртък парламентът спешно гласува нова държавна помощ за бранша. Става въпрос за субсидия от 4% от оборота за 2019 г. на фирмите, "които приоритетно се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми" според приетите текстове. Поправката бе внесена в закона за извънредното положение от март от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) като това се случи на второ четене в преходните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Конкретните критерии за новото подпомагане ще се пишат в наредба на туристическото министерство в условията на позволена държавна помощ в ЕС, която е в рамките на 200 хил. евро. Депутатите приеха още и че поправката влиза в сила от 7 декември, но реално срокът няма как да бъде "спазен"- законът все още не е публикуван в Държавен вестник.

Необходимите около 50 млн. лв. вече са обещани

При обсъждането и гласуването на поправката не стана ясно какви средства ще са необходими за новата държавна помощ, но груби изчисления показват, че става въпрос за около 50 млн. лв., ако фирмите в бранша решат масово да кандидатстват за подпомагане.

Оборотът на всички туроператори и туристически агенции за миналата година по данни на "Капитал" е 1.347 млрд. лв., а 4% от него- близо 54 млн. лв. Първите 26 най-големи дружества в сектора обаче имат приходи от над 9.7 млн. лв., което означава, че ако кандидатстват за субсидия, то те няма как да получат изцяло 4% от постъпленията си- за тях би влязло в сила правилото за максимална държавна помощ от 200 хил. евро.

Така необходимите средства изглеждат като помощта, която туристическият министър Марияна Николова обяви, че е договорила с финансовото министерство през миналата седмица. Тя обеща на бранша 50 млн. лв., които да бъдат разпределени бързо на база оборотите на дружествата като според тогавашното прессъобщение на туристическото министерство идеята е на финален етап.

Кандидатите за отпуснатите досега 10 млн. лв. все още се отсяват

Гласувана в закона нова помощ за туроператорите ще е втора за бранша, след като през октомври бяха преразпределени 10 млн. лв. от европейската програма "Иновации и конкурентоспособност", за които също бе обещано да бъдат разпределени бързо, но все още не са извършени плащанията. При нея интересът бе изключително висок: поисканата бе субсидия от 840 компании за над 64 млн. лв., което надвишава няколко пъти отпуснатия бюджет. В понеделник стана ясно, че около 10% от кандидатите са отстранени от процедурата като най-честата причина за това е, че са регистрирани с различен икономическа дейност от туроператорство и турагентство в националния класификатор на икономическите дейности, макар за повечето от тях да се вижда, че имат издаден лиценз за такава дейност според регистъра на туристическото министерство. Сред другите причини за отстраняване са грешки при подаване на документите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    byb48541718 avatar :-|
    byb48541718

    От 13.10.2020 е вдигнат лимита за разрешената максимална държавна помощ за една фирма в ЕС. Общият размер на помощта не трявба да надвишава 800 000 EUR на предприятие.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Министерството на транспорта и информационните технологии публикува списък на превозвачите получили евросубсидии за справяне с последствията от COVID-19 по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Списъкът е PDF файл с 208 юридически лица и не съдържа ЕИК на фирмите, което затруднява автоматизираната му обработка. И изглежда има защо. Сред 4-те компании получили максималната субсидия от 450 хиляди лева се открива фирмата на дългогодишния общинския съветник на ГЕРБ във Велико Търново – Александър Нанков. В списъка неговата фирма „Алекс О’К” вероятно случайно е със сбъркано изписване – буквата O e станала цифрата 0.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159524134116189

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    И нулата стана буква: Как властта крие фирми на властимащи от публичност чрез корупционна кирилица
    https://bird.bg/corruption-cyrillic/

    Нередност?
Нов коментар