🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AI бюлетин: Готови ли сме за творческо унищожение от AI; Как Poe променя взаимодействието с AI чатботовете

Седмичните новини от "Капитал" и Digitalk за изкуствен интелект

CoPilot | Designer
CoPilot | Designer
CoPilot | Designer    ©  CoPilot | Designer
CoPilot | Designer    ©  CoPilot | Designer
Бюлетин: DemistifAI DemistifAI

Седмичният бюлетин на Капитал и Digitalk DemistifAI е вашия източник на информация за еволюцията на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса.

DemistifAI е седмичен бюлетин от екипите на "Капитал" и Digitalk, посветен изцяло на темата за изкуствения интелект. Чрез него ще можете да получите достъп на едно място до актуална и надеждна информация за развитието на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса, задълбочени анализи и прогнози до интересни приложения и добри практики на технологията в България и по света. Ако искате да се абонирате към този бюлетин, натиснете ТУК.

Здравейте,

Изкуственият интелект е поредната иновация, която ще доведе до т.нар. творческо унищожение на множество икономически процеси. Това не е ново явление, а е феномен, който наблюдаваме от няколко десетилетия - елиминираме нещо познато, за да въведем, често чрез иновативни технологии, някакво подобрение. Именно по този начин Google промени из основи бизнеса с търсенето в интернет, Amazon революционизира търговията на дребно, а Facebook коренно трансформира социалните отношения. Подобно развитие можем да очакваме и покрай цялостното въвеждане на изкуствения интелект в компаниите.

Каква обаче ще бъде разликата? С тази технология мащабите на промяната стават все по-големи и се случват все по-бързо, като следващата вълна от разрушителни иновации може да засегне нашите демократични, граждански и социални институции, смята Дарон Аджемоглу, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт. Затова той предупреждава, че не можем да оставим технологичните предприемачи да защитят нашите институции и предлага три принципа, които да ръководят подхода на обществата и икономиките при използването на AI.

Така че сега изглежда е точният момент, в който да планираме как да се подготвим за творческото унищожение, което изкуственият интелект носи със себе си. Ако искате да бъдете една крачка напред и да се запознаете с най-новите AI тенденции, които ще движат света занапред, силно ви препоръчваме да посетите тазгодишното издание на Digitalk Conference+AI. По време на събитието ще ви срещнем с визионери от Силициевата долина, предприемачи от водещи европейски пазари и лидери на едни от най-големите технологични компании, които ще ни подскажат каква е формулата за успех в новата технологична ера.

Game chAInger

Платформата Poe променя взаимодействието с AI чатботовете





Какво се случи

Poe, платформата за AI чатботове, стартирана от сайта за въпроси и отговори Quora, пусна нови функционалности, с които се стреми да се превърне в универсално място за достъп на потребителите до чатботове с изкуствен интелект. Най-значимата от тях е "чат с няколко бота", която позволява на потребителите да взаимодействат едновременно с няколко AI модела в една нишка за разговор. Poe също така предоставя съобразени с контекста препоръки за сравняване на отговорите на ботовете и дава възможност на потребителите да извикват всеки бот в чата, просто като го маркират с @.

Защо това е важно

С тази възможност компанията се опитва да предложи на потребителите оптимално решение под формата на комбинация от ботове. След като вариантите на AI модели продължават да се размножават, с платформата Poe всеки на практика може да съчетава различни асистенти в зависимост от конкретните си нужди. Например потребителят може да използва GPT-4 за анализ, Claude за творческо писане и DALL-E 3 за генериране на изображения - всичко това в рамките на един и същ разговор. Всичко това дава възможност на Poe да се превърне в "магазин за приложения" или "уеб браузър" за разговорен изкуствен интелект. По същия начин както смартфоните централизират достъпа до множество приложения с различни предназначения, а уеб браузърите - до уебсайтове, Poe предвижда бъдеще, в което повечето компании ще предлагат публични чатботове.

Какво следва

Компанията наскоро получи финансиране в размер на 75 милиона долара и си е постави за цел да предложи на едно място голямо разнообразие от модели за разговорен AI. Подобно на всяка нова идея, и пред реализацията на тази обаче има редица предизвикателства. Едно от основните е, че все още не е ясно дали съществуват достатъчно различия между преживяванията с чатботовете, за да се оправдае създаването на специален портал за откриване на нови, както е случаят с разнообразието на мобилните приложения или уебсайтовете. Ако Quora успее да създаде мрежа от доверени създатели на AI ботове и да осигури постоянно ангажиращо потребителско изживяване, то тя има шанс да изгради платформа, която ще се окаже особено полезна в ерата на генеративния изкуствен интелект.

Повече по темата можете да прочетете ТУК.

AI в бизнеса

Българският стартъп "Барин Спортс" разработва решение за прогнозиране и предотвратяване на спортни травми. Системата им, съчетаваща хардуер, софтуер и спортна наука, може да повиши функционалните показатели на спортистите с над 20%, като същевременно намали усилията, необходими за постигане на тези показатели с над 10%. Решението има потенциал да понижи безконтактните контузии с над 30%, а алгоритмите имат над 90% точност при предсказването им.



Българо-американската кредитна банка (БАКБ) се опитва да подобри изживяването на клиентите си с AI асистент. С БИАНКА потребителите могат да участват в неформален разговор на уебсайта на БАКБ и във Viber, засягайки различни ситуации, които могат да възникнат. Асистентът е предназначен да предоставя информация и да отговаря на въпроси по широк кръг от теми, като може да бъде полезен при запитванията, както на физически лица, така и на бизнес клиенти.
Услугата ShopUp, разработена от българската стартъп компания Data Science Society, използва изкуствен интелект за оптимизиране на инвентара в управлението на веригата за доставки (Supply Chain Management) за средни и малки предприятия. Решението ShopUp намалява нивата на презапасяване, пропуснати ползи и бракуване на залежали или негодни стоки, освобождавайки кеш и увеличавайки приходите.
С AI подобрения вече може да се похвали и приложението за съобщения Viber, което пуска нова функция за обобщаване на чатбове. Използвайки технология от OpenAI, функционалността бързо може да извлече съществена информация от до 100 непрочетени съобщения в групови чатове и да я обобщи в кратко резюме.
На този фон не е изненада, че масовото въвеждане на AI внезапно подгря и пазара на PC процесори. Windows доминира отдавна в това пространство и въпреки многократните твърдения, че Linux ще бъде реален съперник, това не се случва. И все пак битката е на път да избухне с нова сила, както по отношение на хардуера, така и на софтуера, водена от бума на генеративния изкуствен интелект.

AI Събития

Запазете своето място за Digitalk Conference+AI

Значителните иновации и масовото внедряване на нови технологии продължава да трансформира бизнеса на всички нива. Свидетели сме на тектонична промяна, която разтърсва всичко и завинаги. Ако искате да се ориентирате по-лесно в сложната матрица на бъдещето, запазете още сега своето място на конференцията Digitalk Conference+AI.

Регулации

Генеративният изкуствен интелект (AI) предизвика творческа експлозия на нови текстове, музика, изображения и видеосъдържание. Но някои хора вече се чудят колко креативна е технологията в действителност - и дали тези, които печелят, са компенсирали справедливо онези, върху чиято работа са обучени моделите. В ход са множество съдебни спорове и сделки, а големият въпрос е дали авторските права ще се разпространят върху съдържание, създадено от AI.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар