🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет малки компании, които се целят в Космоса

Кои българи са сред играчите, разработващи космически решения

Частни компании разработват продукти, които допреди години се смятаха за научна фантастика
Частни компании разработват продукти, които допреди години се смятаха за научна фантастика
Частни компании разработват продукти, които допреди години се смятаха за научна фантастика    ©  Dalle
Частни компании разработват продукти, които допреди години се смятаха за научна фантастика    ©  Dalle
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако преди 20 години концепцията за свободно пътуване в орбита беше по-близо до научна фантастика от реалност, то през 2024 г. човечеството е по-близо до това да изнесе своите фабрики в Космоса отвсякога. И освен гиганти като Space X и Virgin Galactic, ръководени от милиардерите Илън Мъск и Ричард Брансън, по-малки, частни играчи също се борят за полет в Космоса. А някои от тях дори са дело на български предприемачи.

Varda Space Industries

📍Калифорния, САЩ

Сектор: Производство на медикаменти

Калифорнийската компания с български основател е един от играчите в скъпата надпревара за производство в орбита. През юни 2023 г. Varda Space Industries обяви началото на своята първа тестова мисия, която трябваше да прекара около 45 дни в орбита на Земята, където да извърши изследвания на медикаменти в микрогравитацията, в която, твърди Varda, кристализацията на медикаменти е по-ефективна.

Осем месеца по-късно капсулата на компанията успешно се приземи обратно в Юта и екипът публикува откритията си, сред които и факта, че може да произвежда вариант на лекарство за лечение на рак, който при производство в микрогравитация не изисква охлаждане и кръвно вливане.

Малко след успешното завръщане на капсулата Varda съобщи, че затваря инвестиционен рунд от серия Б в размер на 90 млн. долара, с което външният капитал в нея достига 145 млн. долара.

Делян Аспарухов от Varda Space Industries ще бъде част от тазгодишното издание на технологичната конференция Digitalk . Тя ще се проведе на 14 май в Sofia Event Center.

Сред основните теми на събитието е масовият възход на AI и как вече трансформира индустрии, икономики и общества в безпрецедентен мащаб.

Как ще изглежда светът в "Ерата на изкуствения интелект" Digitalk Conference 2024, ще ви преведе през сложната матрица на бъдещето, показвайки на своята сцена хора и технологии, които оформят нашето утре. Повече информация за програмата и участниците може да намерите на сайта на конференцията.

Kuva Space

📍Еспоо, Финландия

Сектор: Аналитични микросателити с ИИ

Разработва наносателити за анализ на молекулярния състав на растителност, почви, води и въздух в мащаб, а данните преобразува за своите клиенти в платформа, управлявана чрез изкуствен интелект.

Основаната през 2016 г., компания има три сателита в орбита и планира да изстреля още 2 в рамките на годината, а до 2030 г. броят им да достигне 100 сателита, които изпращат на клиентите на компанията дневни изгледи и данни срещу абонаментен план.

Компанията има 20 служители във Финландия, Белгия, Япония, САЩ и Великобритания, и освен интереса на частните инвеститори (които до момента са вложили 23 млн. евро в проекта), изглежда, е полезна и за публични институции - през 2023 г. спечели договор с Европейската комисия на стойност 5 млн. евро за доставка на хиперспектрални данни за програмата "Коперник", за която ще предоставя данни за мониторинг на ферми, гори, метанови емисии, вредни водорасли и други.

Gama

📍Иври сюр Сен, Франция

Сектор: Транспорт

Подобно на вятъра, който подпомага движението на яхтите в океана, соларната радиация има потенциала да придвижва космически апарати в Космоса. Това е тезата на френската компания Gama, основана през 2020 г., чиято цел е да разработи евтин слънчев платноход, който използва светлината като средство за пропулсия, отстранявайки нуждата от гориво.

Слънчевите платноходи не са нещо ново. Споменават се още през 1608 г., когато астрономът Йоханес Кеплер описва концепцията в писмо до колегата си Галилео Галилей.

Първото успешно разгръщане на такъв се случва през 2010 г., когато IKAROS, мисия на Японската агенция за изследване на аерокосмическо пространство (JAXA), изстрелва своята космическа яхта. Същата година NASA изстрелва NanoSail-D, а през 2019 г. Planetary Society изстрелва LightSail 2. Gama е един от по-малките играчи в надпреварата с едва 2 млн. долара финансиране, за да изстреля платнохода си Gama Alpha, което успешно направи през 2023 г. на ракета SpaceX Falcon 9. Следващите ходове на компанията включват да представи Gama Beta, с която да докаже възможността за придвижване без гориво от точка А до точка Б, до края на 2025 г.

EnduroSat

📍София, България

Сектор: Сателитни услуги

Райчо Райчев основава компанията си през 2015 г. с целта да направи Космоса достъпен за много компании чрез предлагането на споделени услуги през наносателити. В първите си години EnduroSat продава основно хардуер за сателити и наносателити, които клиентите изстрелват сами. Девет години по-късно ЕnduroSat разработва и изстрелва своите наносателити, които летят в ниска околоземна орбита (най-често между 500 и 650 км височина), а през 2024 г. очаква да завърши ново поколение по-тежък сателит, с който ще навлезе в нов бизнес сегмент.

Досегашните външни инвестиции в компанията са в размер на 28 млн. евро, от които 10 млн. идват под формата на рисково дългово финансиране от Европейската инвестиционна банка през 2021 г., а други 10 млн. влива Люксембургският CEECAT Capital. Има офиси в шест локации - България, където е основната й дейност, Италия, Франция, Люксембург, Германия и САЩ, както и над 250 клиентски компании. А за да подпомогне потенциала на България като космически хъб, компанията планира да създаде национална космическа агенция в партньорство с правителството.

Relativity Space

📍Калифорния, САЩ

Сектор: 3D производство

3D печатът разгръща потенциала си непрекъснато. Доказателство за това е производителят Relativity, който изцяло отпечатва своите ракети за многократна употреба и през 2023 г. за пръв път изстреля първата си завършена ракета Terran 1, предназначена да тегли леки сателити в орбиталното пространство.

Компанията цели да опрости конструкциите, разходите и времетраенето на производството на ракети и предстои да пусне втори модел, Terran R, ракета за многократна употреба със среден до тежък товар. За разработките близо 70 инвеститори са вложили 1.3 млрд. долара, с което оценката на основания през 2015 г. производител достига 4.3 млрд. долара.