Криптовалути с изкуствен интелект

Ако бъдещето на технологичния сектор е в изкуствения интелект, то криптосветът не може да си позволи да изостава

Капитал AI
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Изкуственият интелект (AI) се наложи като революционна сила, трансформираща не само технологичния ландшафт, но и финансовите пазари на глобално ниво. Възходът на AI влияе изключително на развитието и разширяването на криптовалутите, като предоставя нови възможности за интеграция, иновации и инвестиции.

И докато мнозина търсят спокойствие и малък досег на портфолиото си до AI, други искат "риск и огромни възможности за печалба" във все още зараждащия се AI криптосектор, който в момента е нещо като leveraged залог на обикновените AI борсово търгувани компании.

Интелигентните криптовалути

Изкуственият интелект (AI) се фокусира върху създаването на машини, способни на интелигентно поведение, подобно на човешкото, но засега, поне в крипто, се разчита на "агенти", който да изпълняват прости задачи по предварително зададени параметри. Става модерно един криптопроект да има тага AI, независимо с какво се занимава на практика, защото това означава неминуем досег до капитал, спекулативно насочен към "новото голямо нещо". Независимо от това, интеграцията на AI с блокчейн може да донесе още по-голяма сигурност, прозрачност и ефективност в различни индустрии, а малкото налични реални проекти, свързани с AI, предразполагат за истински бум в криптосектора. За да направите качественo проучване на токен, към който имате интерес, се изисква известно търпение. Разберете възможно най-много за него - кога и от кого е създаден, от кого е подкрепен, какви са били цените му, решава ли някакъв определен проблем и внася ли някаква иновация. Има голяма вероятност нито един от проектите, който виждаме днес, да не бъде лидер на пазара след 3-5 години.

Развитие на водещите AI криптопроекти

Петте най-големи AI криптопроекта (поне според Coingecko) са Fetch.ai, Render, Bittensor, The Graph и SingularityNET. Render се смята за "най-голямата" AI криптовалута и използва блокчейн за децентрализирано "рендиране", осигурявайки на цифрови творци достъп до изчислителни ресурси, което демократизира визуалните изчисления. Системата позволява на дизайнери и аниматори да извличат мощ от неизползвани GPU ресурси по света, предлагайки бърз и икономически ефективен начин за създаване на висококачествени визуални проекти. Част от успеха си дължи на спекулациите около връзката с Nvidia, като например на скорошната конференция на мултитрилионната компания Render бе давана за пример и поканена като гост.

Fetch.ai пък е на първа линия в разработката на икономически автономни агенти, интегриращи AI в блокчейн технологията. Платформата имитира човешки икономически активности, като възможностите за автоматизация и оптимизация, които предлага, могат да революционизират индустрии като финанси, енергетика и транспорт. Създаването на "умни" мрежи от агенти, които самостоятелно сключват сделки и управляват комуникации, обещава значително повишаване на ефективността и намаляване на човешките грешки. Затова и токенът FET се търгува за над 2.3 долара, докато през октомври 2022 е едва 6 цента.

"Децентрализирана невронна мрежа", наричаща себе си Bittensor, представлява крипто, където участието и сътрудничеството на миньорите се възнаграждава с токени за предоставяне на изчислителна мощ и споделяне на данни. Тази архитектура позволява не само разпределено изчисление, но и колективно обучение на модели, което може да ускори развитието на AI, като допринася за по-бързото му въвеждане в различни приложения, и много хора "виждат потенциал", а и възможност за спекулация именно в това - почти никой друг освен може би още няколко играча измежду 256-те AI криптовалути не предлага това.

The Graph(GRT) обещава да революционизира начина, по който приложенията взаимодействат с блокчейн данни. Техният протокол позволява на разработчиците да създават и използват сложни индекси и API-та за ефективно търсене и извличане на информация от различни блокчейн платформи, което е особено полезно за децентрализирани приложения, изискващи бърз и точен достъп до блокчейн данни.

На 5-о място по големина е SingularityNET, която предоставя маркетплейс за AI услуги, където разработчиците могат да публикуват своите AI модули, а потребителите - да ги използват на база на договорни услуги. Това отваря врати за малки и средни предприятия да внедряват сложни AI решения, което до този момент беше достъпно предимно за големи корпорации. С тази платформа SingularityNET цели да стимулира широко разпространение и интеграция на AI технологии във всекидневието.

Пазарът на AI криптовалути, макар и обещаващ, често е предмет на интензивна спекулация, което води до висока волатилност и несигурност. Въпреки общото възторжено приемане на AI като потенциал за бъдещи иновации в блокчейн технологиите не всеки проект непременно постига успех. Някои могат да изпаднат в продължителни периоди на застой, без значителни изменения в цените или развитието им, независимо от общите пазарни тенденции. Едва няколко от най-големите AI криптовалути са "листнати" по централизираните борси, затова, ако искате да купите някой от по-малките проекти, ще трябва да си направите собствен децентрализиран портфейл и да "го заредите", преди да купите от някоя децентрализирана борса.

Финансовите резултатина Nvidia

Nvidia e водещият производител на графични процесори и е може би най-важният фактор развитието на AI технологиите. През последните няколко месеца компанията отчете впечатляващи финансови резултати, надминавайки очакванията всяко тримесечие, кулминиращо в предварителните данни за април 2024, като очакваната печалба на акция (EPS) е 5.20 долара. Това е значителен скок спрямо EPS от едва 88 цента за същия период миналата година. Стойността на акциите на компанията се е утроила през последната година, достигайки около 920 долара за акция с пазарна капитализация 2.3 трлн. долара. Това поставя Nvidia на практика на равнището на общата пазарна капитализация на всички криптовалути, взети заедно. Тук идва и въпросът дали криптовалутите не са подценени, времето им е минало или тепърва трябва да застанат под прожекторите. Възходът на Nvidia подчертава нарастващата важност на AI в икономиката и потенциалните последици за криптовалутите, които интегрират AI технологии за повишаване на сигурността и оптимизиране на операциите.

Конкуренцията между Chat GPT и Llama 3

Скорошните анонси относно предстоящите подобрения на AI чатботовете ChatGPT от OpenAI и Llama от Meta предоставят и друг поглед към бъдещето на взаимодействията, подпомогнати от изкуствен интелект. Със своите ъпгрейди GPT-5 обещава да бъде значително по-способен в анализирането на по-сложни набори от данни и извършването на по-сложни решения. Това включва подобрена способност за работа с различни езици и по-висока степен на емоционална интелигентност, което улеснява по-емпатични взаимодействия с потребителите. От друга страна, Llama 3 на Meta идва с обещания за значително подобрение спрямо предшественика си Llama 2, с потенциал до 400 млрд. параметъра спрямо максимум 70 млрд. за предишната версия. Meta планира издаването на различни версии на Llama 3, което ще увеличи нейната приложимост в различни области, включително интеграция с Google Cloud.

Едновременно с всичко това се развива и "хайпът" около Sora, приложението на OpenAI, което обещава генериране на видео от промпт, точно както в момента на ChatGPT и Midjourney се генерират изображения. Криптовалути с името Sora пораснаха до десетки милиони пазарна капитализация в деня на обявяването на проекта. Този преход към новото поколение чатботове би могъл не само да революционизира областта на генеративния AI, но и да предложи нови възможности за криптовалути, които използват подобни технологии за повишаване на сигурността и управлението на транзакции.

Войната на Apple и AI чиповете

Apple може да изглежда като че закъснява за партито по отношение на AI, но ставаме свидетели, че компанията всъщност е инвестирала време в стратегическо планиране. Скорошни доклади, цитирани от WSJ, сочат, че Apple е в преговори с OpenAI и Google за включване на техни AI технологии в продуктите си. Освен това компанията разработва свой собствен AI чип, наречен Ajax, предназначен за управление на софтуер за изкуствен интелект в центрове за данни. Този проект, известен като Project ACDC (Apple Chips in Data Center), цели да използва уменията на Apple в дизайна на чипове за усъвършенстване на сървърната си инфраструктура. Работата по този проект се извършва в тясно сътрудничество с Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, което показва и сериозните намерения на Apple в сферата на AI. Това е поредният катализатор за един предполагаем цикъл на "изкуствения интелект".

Microsoft и Stargate проекта

Microsoft и OpenAI обединяват усилия за разработване на нова инфраструктура, включваща изключително мощен AI суперкомпютър, наречен Stargate. Стойността на този проект се оценява на до 100 млрд. долара, което затвърждава амбицията на Microsoft да доминира в сферата на AI. Този проект е планиран да стартира през 2028 г. в САЩ и ще продължи своето развитие до 2030 г. AI чиповете, които биха захранвали такъв център за данни и суперкомпютър, са много скъпи. Например най-новите чипове Blackwell B200 AI на Nvidia ще бъдат на цена между 30 000 и 40 000 долара, а може би дори по-скъпи, ако търсенето е високо.

Проектът за център за данни и суперкомпютърът Stargate ще бъдат проектирани да работят с чипсети от различни доставчици на микропроцесори, включително AMD, както и вътрешни сървърни чипове от Microsoft, според доклада. Microsoft търси алтернативни източници на енергия, включително ядрена енергия, за захранване на неговите "суперкомпютърни" способности, нужни за новия проект. Софтуерният гигант вече е отделил над 13 млрд. долара за OpenAI през последните няколко години.

Сам Алтман и плановете за финансиране

И докато Сам Алтман отново е изпълнителен директор на OpenAI, той планира да събере до 7 трлн. долара (около 2.5 пъти повече от общата пазарна капитализация на всички криптовалути) за увеличаване на производствените мощности за чипове, необходими за AI. Това финансиране е отварянето на картите за значителния интерес към подобряване на технологиите за AI. Плановете на Алтман за масивно инвестиране в дата центрове и AI чипове предвещават революция в способностите на AI системите, което ще способства за разширяването на възможностите и приложенията на криптовалутите, базирани - независимо до каква степен - на AI.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар