България отново е с най-високата борсова цена на електроенергията в Европа

От началото на юли токът за бизнеса се търгува за средно над 100 лв./мВтч и е с 65% по-висока спрямо същия период на 2018 г.

За пореден път през последния месец българският бизнес ще плаща най-високата цена за електроенергия в цяла Европа. Постигната цена на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса е 118.73 лв./мВтч базова мощност и е по-висока дори от гръцката, към която са начислени технологични разходи и други такси. За сравнение, в Румъния и Унгария цените са около 100 лв./мВтч, а в Западна Европа - около 80-90 лв./мВтч.

От началото на юли борсовата цена на ток в България е най-високата в региона, като на 3 юли беше поставен абсолютен рекорд за летния сезон - над 195 лв./мВтч. В резултат на това средната стойност за изминалите 22 дни е 105.6 лв./мВтч, което е с цели 65% над нивата от същия период на 2018 г. Също така тези ценови нива са значително по-високи от прогнозираните на Комисията за енергийно и водно регулиране за настоящия регулаторен период - 89 лв./мВтч.

Основната причина за високите цени на електроенергията в България е създаденият изкуствен недостиг. Държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК (и трите част от БЕХ) осигуряват между 60 и 63% от електроенергията за свободния пазар, а освен тях има само един голям частен производител - Христо Ковачки с централите си, който отгоре на всичко е изкупил съществена част от тока на АЕЦ-а и е избран без конкурс да продава енергията на общинската "Топлофикация София". Така Ковачки може да варира с мощностите си и да ограничава предлагането, което води до по-високи цени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pjc50313869 avatar :-|
    pjc50313869

    е*и му мамата...

    Нередност?
Нов коментар