🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръководството на държавната енергетика беше внезапно сменено

Без обяснения Теменужка Петкова смени борда на БЕХ и върна уволнения за несправяне с работата Жаклен Коен

Уволненият през 2016 г. от министъра на енергетиката Теменужка Петкова Жаклен Коен сега е назначен от нея на същия пост
Уволненият през 2016 г. от министъра на енергетиката Теменужка Петкова Жаклен Коен сега е назначен от нея на същия пост
Уволненият през 2016 г. от министъра на енергетиката Теменужка Петкова Жаклен Коен сега е назначен от нея на същия пост    ©  Велко Ангелов
Уволненият през 2016 г. от министъра на енергетиката Теменужка Петкова Жаклен Коен сега е назначен от нея на същия пост    ©  Велко Ангелов

Енергетиката в страната получи ново ръководство внезапно и без никакво обяснение. С протоколно решение и без никакви обсъждания министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сменила ръководство на Българския енергиен холдинг.

Формалният повод за рокадите е изтичането на мандатите на сегашните членове на борда на директорите, но начинът, по който се случват смените и хората, които са назначени, говорят за по-дълбоки зависимости и нов курс е енергетиката на страната. Първите реакции на хора от бранша са единодушни - това е сигнал за спиране на реформите в сектора.

Уволнен по телефона

С решението на Петкова изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов е сменен с Жаклен Коен, който и преди е заемал тази длъжност. По информация на "Капитал" досегашният директор Иванов е научил за уволнението си по телефона, докато е бил в чужбина по служебен ангажимент. Мотиви не са му били съобщени.

Мястото на шефа на НЕК Петър Илиев в Съвета на директорите на холдинга пък е дадено на Андон Андонов, който е директор на "Мини Марица-изток". Илиев наскоро изпадна в конфузната ситуация да подаде оставка като ръководител на НЕК заради съмнителен търг за електроенергия, а после да не си я приеме като председател на борда на БЕХ.

Единствено директорът на ТЕЦ "Марица-изток 2" Живко Динчев запазва мястото си в ръководството на БЕХ.

Министър в сянка

Връщането на Жаклен Коен начело на БЕХ е повече от странно. През февруари 2016 г. той бе уволнен от този пост именно от министър Теменужка Петкова. Официално обявеният от нея мотив бе, че Коен не се справя с финансите на холдинга и не е постигнал положителни резултати при решаването на проблемите в енергетиката. В същото време е факт, че при управлението на Петьо Иванов финансовото състояние на БЕХ се стабилизира и като цяло в сектора няма такива сътресения както преди години.

Звездата на Коен в държавната енергетика изгря по времето на кабинета "Орешарски", когато влезе в борда на АЕЦ "Козлодуй", а по времето на втория кабинет на ГЕРБ стана негов председател, след което беше изстрелян до изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Още тогава в сектора се говореше, че чрез него ДПС укрепва позициите си в сектора. Сега също има съмнения за натиск от въпросната партия за връщането му в БЕХ.

Като изпълнителен директор на холдинга Коен ще е нещо като министър в сянка, тъй като реално ще провежда политиката на министерството, а под негов контрол ще са големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и други.

Пред "Капитал" хора от сектора определиха Коен като противник на свободната търговия с електроенергия. Точно затова се очаква натиск за промени в законодателството, които да позволят дружествата на БЕХ да правят сделки с ток на собствени платформи, както преди 2018 г. Ако подобна стъпка бъде направена обаче, това ще е реална антиреформа и отказ от либерализацията на пазара.

В името на въглищата

Не по-малко странно е и включването на Андон Андонов (също смятан за близък до ДПС) в ръководството на БЕХ. Притеснението тук е, че като шеф на "Мини Марица-изток" от него се очаква да лобира за продължаване на непазарната подкрепа за въглищния сектор и да е противник на реформите в сектора.

Запазването на Живко Динчев като член на съвета на директорите на БЕХ също е сигнал за поддържане на сегашното статуквото и непазарните механизми. Именно при неговото управление държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" изпадна в истински финансов колапс, като натрупа дългове за над 600 млн. лв., а само за 2018 г. загубата ѝ е над 320 млн. лева.

Въпреки това реформи в дружеството не са правени, персоналът е изключително раздут, а ефективността не се подобрява. Последният негативен пример за управлението на Живко Динчев е рухналият в края на юни комин на един от блоковете. Единствената причина централата да продължава да работи е държавната помощ, която получава.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 6

    Мда, остава и Р. Овч. да се върне за министър.
    Днес 2 млрд за самолети Ф-16, утре 2 млрд за Русия чрез Белене!
    Повтарям: Тока ще стане 3 лв преди бензина!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 8

    Очаквайте скок на студения резерв за Доган поне 5 пъти

    Нередност?
  • 3
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 2

    "Ръководството на държавната енергетика беше внезапно сменено."
    Без обяснения се смени борда на БЕХ и върна уволнения през 2016 г. от министър Т. Петкова Жаклен Коен.
    "Енергетиката в страната ни получи ново ръководство внезапно и без никакво обяснение. С протоколно решение и без никакви обсъждания".
    "Министър в сянка".
    "Връщането на Жаклен Коен начало на БЕХ е повече от странно. През 2016 г. той бе уволнен от този пост от м-р Т. Петкова. Официално обявеният от нея мотив бе, че Коен не се справя с финансите на холдинка и не е постигнал положителни резултати при решаването на проблемите в енергетиката".

    Нередност?
  • 4
    alehandro77 avatar :-|
    alehandro77
    • + 2

    Не че вече не си го знаем, но ДПС яко, много яко настъпва и няма да има никакви скрупули и просто ще си вземат пак всичко...добре дошъл отново г-н Кой...

    Нередност?
  • 5
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur

    Колко да е внезапно? Ако следите Търговския регистър, мандатите им изтекоха на 30 юни. На борда на НЕК му изтича следващата седмица. Да не ви изненадат събитията пак.

    Нередност?
Нов коментар