Свикна ли бизнесът с високата цена на тока

През септември електроенергията на свободния пазар е с 20% по-скъпа от средното за 2019 г., но няма недоволство срещу това

Темата накратко
  • През септември електроенергията на свободния пазар е с 20% по-скъпа от средното за 2019 г., но няма недоволство срещу това.
  • Големите енергийни консуматори си подсигуриха нуждите още през юли и сега не купуват от борсата.
  • Ново напрежение в сектора ще има в края на ноември, когато предстоят търговете за тока на АЕЦ "Козлодуй" за 2020 г.

Точно преди три месеца, в началото на юли, заради високата борсова цена на електроенергията заводи заплашваха да спрат работа, а работодателите пращаха отворени писма до енергийния министър Теменужка Петкова и подаваха сигнали в Комисията за защита на конкуренцията за манипулации на свободния пазар на ток.

Оттогава ситуацията в сектора с нищо не се е променила. Средната цена на електроенергията на енергийната борса през септември е на същото ниво както през юли - 55.3 евро/мВтч, което надхвърля с повече от 20% прогнозираните от КЕВР 45.5 евро/мВтч за периода юли 2019 г. - юни 2020 г. Но недоволство липсва. Никой не пита и за резултати от обещаните проверки за манипулации на борса, каквито впрочем едва ли ще има - по-високите цени на тока са изгодни на държавата, поне в краткосрочен план, тъй като печалбата на АЕЦ "Козлодуй" расте, а загубата на ТЕЦ "Марица-изток 2" се свива.

Дългосрочно обаче скъпият ток прави икономиката на България неконкурентна, като се изземат стотици милиони от бизнеса. Само 20-те най-енергоемки предприятия в страната са платили 66 млн. евро повече за ток през първите 9 месеца на 2019 г. спрямо същия период на миналата година заради ръста от близо 36% в цената на енергията. Поскъпване има в целия регион, но най-осезаемо е то в България и Румъния, където заради критично ниски нива на водните запаси в язовирите бяха спрени ВЕЦ-овете.

Сегашното затишие обаче няма да продължи дълго. Още в следващите дни може да има рязка ескалация поради факта, че 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" излезе в планов ремонт и на пазара се формира недостиг на ток. През ноември пък изтичат повечето годишни договори и преди сключването на новите също се очакват сътресения на пазара.

Кой печели от високата цена

Макар да изглежда логично по-високата цена на електроенергията да осигурява печалби на производителите, това не е точно така. Вярно, че АЕЦ "Козлодуй" е на плюс с внушителните 270 млн. лв. за периода януари-август (при 167 млн. лв. за цялата 2018 г.), но тези средства в последствие се изземат от БЕХ и се прехвърлят към губещата ТЕЦ "Марица-изток" 2 или пък отиват за изкупуване дълговете на "Топлофикация София", вместо да се използват за реформи и оптимизации в енергетиката.

На практика от поскъпването на тока най-голяма изгода имат тези, които са успели по-рано да купят на по-ниски цени и сега могат да препродават със сериозна печалба. Съществена част от тока на "Козлодуй" за тази година например бе разпределена още в края на 2018 и януари 2019 г. Според източници на "Капитал" от пазара значителни количества електроенергия от АЕЦ-а са били закупени от свързани с Христо Ковачки търговци като "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юропиан трейд оф енерджи". Сега евтиният ток може да се изнася в чужбина, да се препродава на други търговци, да се доставя на крайни клиенти и т.н. Същите фирми препродават и тока на "Топлофикация София", а през последните три месеца, в които борсовата цена е изключително висока, те пласираха от енергията от малките ВЕИ, след като спечелиха търг на НЕК.

Ние си имаме ток

Въпреки че плаща много повече за електроенергия, бизнесът не протестира през последния месец, както правеше през юли. Това може да се обясни по две линии. Едната е, че в момента тече предизборна кампания и работодателите имат договорка с властта да не се повдига точно сега темата за тока. Другата, която е и по правдоподобна, е че енергоемките предприятия са си осигурили енергия още през лятото и сега на практика не ги интересуват дневните цени на борсата.

Конкретно на 28 юни АЕЦ "Козлодуй" продаде около една четвърт от целия си ток за свободния пазар до края на годината. Търгът предизвика голям обществен отзвук, тъй като вместо атомната централа да инициира продажбата на енергията си, така че да привлече всички пазарни участници и да има наддаване, ръководството на дружеството реши да продава на определена от конкретните купувачи цена, която бе значително по-ниска от пазарната към момента. Асоциацията на търговците на електроенергия в България тогава пресметна, че от това централата е пропуснала да спечели около 50 млн. лв. - електроенергията бе продадена за 160 млн. лв. вместо за 210 милиона.

Макар и неофициално, впоследствие се разбра, че получатели на тока са най-големите консуматори в страната - заводи като "Стомана Перник", КЦМ, "Биовет" и други. А причина за сделката е била опасността всички те да останат без енергия заради изтеклите им договори. Но тези договори изтичат през ноември и отново ще се изпадне в същата ситуация. Тогава може и да се повтори сделката с АЕЦ "Козлодуй", но по-важното е, че централата ще обяви и годишните си търгове за 2020 г. Което означава ново преразпределение на базовата енергия в страната, а оттам и на търговците, които ще я пласират. При всички случаи обаче ценовите нива ще са още по-високи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    На тези големи цехове спокойно могат да си монтират слънчеви панели и да си спестят малко сметки. Хубавото на цялата тази корупция е, че стимулира предприятията да са по-енерийно ефективни.

    Нередност?
Нов коментар