НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Държавата ще разшири газопровода до ТЕЦ "Варна"

"Булгартрансгаз" инвестира над 1 млн. лв., за да може централата на Ахмед Доган да увеличи мощността си

Пореден жест от държавата ще получи Ахмед Доган при реализирането на бизнес начинанията си. След липсата на проверка за произхода на средствата, с които почетният председател на ДПС купи ТЕЦ "Варна", последвалото безпроблемно издаване на всички разрешителни за работата ѝ, както и предоставянето на многомилионните договори за студен резерв, сега държавата ще подсигури и захранването на централата с природен газ. За целта "Булгартрансгаз" ще инвестира над 1 млн. лв. в реконструкцията на станция "Страшимирово", която захранва ТЕЦ-а. По този начин още през следващата година ще могат едновременно да работят и трите блока на централата, докато сега газовата инфраструктура позволява пускането на само по един от тях.

Освен че в случая се инвестират държавни пари за целите на само един-единствен бизнесмен (газопроводът не може да се ползва от друг), е важно и това, че докато ТЕЦ "Варна" беше собственост на CEZ, държавата отказваше да осигури доставките на газ за нея и това стана една от причините за затварянето на мощността. Сега, когато собственик е Доган, обслужването на ТЕЦ-а вече е приоритет.

Какво точно ще се прави

От "Булгартрансгаз" посочват, че на 26 юни са сключили договор с ТЕЦ "Варна", който предвижда увеличаване на капацитета на газовите доставки към централата до 200 хил. куб. м на час. Сега газовата мрежа може да осигури максимум 120 хил. куб. м на час.

По принцип този проект е включен в годишната инвестиционна програма на "Булгартрансгаз" и дори се очакваше да бъде задвижен още в началото на година, за да може ТЕЦ "Варна" да задвижи и трите си енергоблока, чиито горивни инсталации са модифицирани да работят на газ. От една страна, това не се случи заради скоростното пускане на проекта за транзитен газопровод от турската до сръбската граница като продължение на "Турски поток" и всички свързани с него процедури. А от друга, се оказа, че част от мощностите на ТЕЦ "Варна" имат нужда от сериозни ремонти, преди да бъдат въведени в експлоатация и няма смисъл да се бърза със захранването им с природен газ.

Повече газ - повече милиони

Тъй като електроенергията на ТЕЦ "Варна" е неконкурентна на пазара (поради високата ѝ цена), единствените възможности за приходи на дружеството са договорите за студен резерв. За периода 1 юли 2019 г. - 30 юни 2020-а то ще получи около 27 млн. лв. от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за да стои в готовност и да се включва при нужда. С разширението на газопровода обаче, което трябва да е готово за 170 дни, и възможността да се пускат в експлоатация и трите енергоблока наведнъж, а не само по един, както е сега, централата ще може да кандидатства за много по-голям дял от парите за студен резерв. И най-вероятно ще го получи.

Казано иначе, държавата чрез "Булгартрансгаз" ще плати за реконструкцията на станция "Страшимирово", за да може след това, чрез ЕСО, да даде повече пари на ТЕЦ "Варна" за студен резерв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 2

    Когато аз поискам от ВиК да ми захранят имота с вода, те ми пращат една фактура на тройни цени. На Меди обаче, винаги някой друг в държавата му поема масрафа. Тези пари ще влязат в цената на газа, която цена ще влезе дори в сметките за парно на софиянци. ДОКОГА ще търпим това ограбване?

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1

    Нещо не е особено издържано сравнението с ЧЕЗ. Те купиха този тец за 200 милиона. Продадоха го за 50. На този фон , 1 милион за разширяване на газопровода са смешно малко и стига да имаха желание да направят нещо, никой нямаше да ги спре.

    Нередност?
  • 3
    vzz21540840 avatar :-|
    Ивайло Станчев
    • + 1

    До коментар [#2] от "orchis":

    Нека не забравяме, че частна компания, колкото и да иска и да дава пари, няма как да изгражда национална инфраструктура, която по закон е собственост на "Булгартрансгаз". Въпросът е изцяло от компетенциите на държавата и само ако тя реши може да има или може да няма газопровод. Освен това на чехите не им даваха и договор с "Булгаргаз" за доставка на самите количества природен газ, докато сега ТЕЦ "Варна" има изключително изгоден договор, по който не дължи неустойки.

    Нередност?
Нов коментар