🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВКС пита Съда на ЕС трябва ли да се връщат на ВЕИ събраните незаконни такси

Делото е по повод наложената през 2014 г. наказателна такса върху зелената енергия, отменена после като противоконституцонна

Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които ВЕИ производителите искат да им бъдат възстановени
Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които ВЕИ производителите искат да им бъдат възстановени
Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които ВЕИ производителите искат да им бъдат възстановени    ©  Надежда Чипева
Около 60 млн. лв. е размерът на платените суми, които ВЕИ производителите искат да им бъдат възстановени    ©  Надежда Чипева

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е отправил преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС), което цели да сложи точка на продължаващия вече 5 години спор между ВЕИ централите и държавата по повод наказателна такса от 20% върху цената на зелената енергия, въведена за кратко през 2014 г. (от 1 януари до 10 август 2014 г.)

Тази такса бе въведена със Закона за държавния бюджет за 2014 г. като мярка на държавата за финансовото стабилизиране на НЕК, но 7 месеца по-късно бе обявена за противоконституционна от Конституционния съд. Според КС, като се определя такса само за производителите на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия, но не и от други източници, законът поставя в неравностойно положение отделните стопански субекти. Освен това всяко въвеждане на такса от страна на държавата не може да е произволно, то изисква извършването на някакво действие от администрацията или получаване на услуга, а в случая става дума за безвъзмездно плащане, срещу което производителите не получават никаква услуга, казва КС с решението си (№13/2014 г.). Решението на КС е публикувано в Държавен вестник на 6 август 2014 г. и влиза в сила три дни по-късно.

Междувременно обаче са събирани такси от производителите, като общо платените суми са около 60 млн. лв. Те обаче така и не са върнати на производителите. По тази причина много от тях заведоха дела в българските съдилища, но исковете им бяха отхвърлени с аргумента, че по Конституция решенията на Конституционния съд имат действие занапред, което важи и в този случай. Другояче казано, таксата е била събирана законно до влизане в сила на решението на КС за отмяната й.

Определението на тричленния състав на ВКС (виж текста в прикачения файл), с което се отправя преюдициалното запитване до СЕС, е от 25 октомври т. г. То е постановено по касационна жалба на "Марвик-Пъстрогор" ЕООД срещу решението на Софийския апелативен съд от 6 ноември 2018 г., с което е отхвърлен искът на фирмата за възстановяване на 176 325 лв., платени от нея за периода от 1 януари до 10 август 2014 г. по незаконната такса. Фирмата претендира също така и за още 26 345 лв. мораторна лихва върху тази сума.

В определението си тричленният състав на ВКС сочи, че в рамките на своята компетентност Конституционният съд е разгледал единствено противоречието на въпросната такса за зелена енергия с Конституцията, но не и с приложимите норми на правото на съюза. Това е основанието да се отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС дали налагането на таксата не представлява нарушение на принципите на съюза за насърчаване на зелената енергия, свободата на стопанска инициатива и правната сигурност и защита (Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент и на съвета от 23 април 2009 г. за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници).

"Ако събирането на тази такса е станало в нарушение на правото на ЕС, държавата дължи връщането ѝ поради начална липса на основание за плащане, без значение от кой момент поражда действие решението на Конституционния съд", се казва още в определението на ВКС. Така че въпросът с връщането на парите на ВЕИ централите ще се реши от Съда на ЕС.