Държавните централи се бавят с предлагането на електроенергия за 2020 г.

Търговци на ток алармират, че на енергийната борса няма оферти за базова мощност с дългосрочна доставка и така индустрията не може да планира

Предходни години количествата са предлагани още през лятото
Предходни години количествата са предлагани още през лятото
Предходни години количествата са предлагани още през лятото    ©  Юлия Лазарова
Предходни години количествата са предлагани още през лятото    ©  Юлия Лазарова

В последните месеци наблюдаваме безпрецедентна за свободния пазар на електроенергия ситуация - тотален дефицит в предлагането на базова мощност с доставка през 2020 г. Това обявиха от асоциацията "Свободен енергиен пазар" в отворено писмо до ресорния министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен и директорите на държавните енергийни дружества. В него се посочва, че от началото на 2019 г. до настоящия момент има предложени само 10 МВт базов продукт с доставка за първото полугодие на следващата година и няма никакви оферти за второто полугодие. Което създава огромна несигурност за цялата икономика, особено на фона на високите борсови цени през последните месеци.

"Това е абсолютно недопустима ситуация на изкуствено създаван дефицит от производители на базова електроенергия поради липсата на алтернативни доставчици, която изправя българската икономика пред сериозни рискове", твърдят търговците ток.

За сравнение, предлагането на електроенергия по дългосрочни договори за настоящата 2019-а започна през април 2018 г. А преди това - за периода април-юни 2017 г. бяха предложени над 400 МВт базов товар с доставка за 2018 г. Такива договори и големи количества предлагат държавните централи АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

След лятното раздаване - празна есен

Справка в сайта на Българската независима енергийна борса показва, че държавните дружества не са предлагали електроенергия по дългосрочни договори от 25 юли насам. Тогава НЕК продаде 140 МВт мощност, но само за доставка през август. Съществена част от електроенергията за втората половина на 2019-а бе разпределена в края на юни, а големите договори за 2019-а с АЕЦ "Козлодуй", който е най-големият доставчик на базова мощност, бяха сключени още в края на 2018-а.

Липсата на нови оферти за електроенергия създава напрежение сред търговците, които няма откъде другаде да намерят ток. "Това затруднява процесите по сключване на договори с потребителите и възможността за предлагане на максимално изгодни финансови условия, които да допринесат за конкурентоспособността на българската индустрия", казват те. Проблемът е, че големите енергопотребители, а и не само те, именно сега правят бюджетите си за следващата година и се нуждаят от пазарни индикации, на база на които да заложат разходите си за електроенергия. А такива няма.

Какво да се направи

Асоциация "Свободен енергиен пазар" настоява за дългосрочно решаване на проблемите при търговията на едро с електроенергия чрез увеличаване на преносните капацитети на всички граници, което да премахне сегашните ограничения за внос. Също така се настоява за създаване на пазарни стимули за конкуренция между отделните производители в рамките на БЕХ - НЕК. Това касае АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които сега играят координирано и има съмнения, че създават изкуствени дефицити, за да повишават цените.

Търговците на ток за пореден път поставят и въпроса за стандартизация на продуктите, които се предлагат на Централизирания пазар на двустранни договори на енергийната борса. Например да има продукти с месечни, тримесечни, шестмесечни, годишни периоди на доставка, каквито към момента липсват.

Друго предложение е да има ясно дефинирани срокове за предлагането на електроенергия, които да са достатъчно отдалечени от началото на периода на доставка. Например тръжните процедури за годишен продукт (януари-декември) да се организират през юли месец предходната година. Това според търговците ще позволи не само по-добро планиране и бюджетиране, но и ще ограничи възможността за повторение на настоящата ситуация на дефицит при предлагането на електроенергия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко

    Ковачо ги взЕма и дим да го нЕма...

    Нередност?
Нов коментар