Инсталация за горене на RDF отпадъци се планира в Малко Търново

Проектът е за малка централа с мощност 2 МВт, но тъй като попада в Странджа, буди притеснение у хората

Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на "Брикел"
Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на "Брикел"
Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на "Брикел"    ©  Цветелина Белутова
Планираната мощност е 100 пъти по-малка от тази на "Брикел"    ©  Цветелина Белутова

Инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за производство на електроенергия чрез изгаряне на твърди градски отпадъци, RDF и утайки от пречиствателни съоръжения е внесено в община Малко Търново. То е на бургаската фирма "Перун 92", чийто едноличен собственик е Донка Петрова, като становища и коментари по него могат да бъдат подавани до 30 октомври.

Екологът Тома Белев вече алармира в социалните мрежи, че в Природен парк "Странджа" е забранен вносът на всякакви отпадъци по заповедта от 1995 г., а жителите на Малко Търново организираха подписка срещу проекта.

От инвестиционното предложение става ясно, че планираната инсталация ще бъде с мощност от 2 МВт, или 100 пъти по-малко от тази на "Брикел" например. Но не е ясно какви количества отпадъци и утайки от пречиствателните станции ще се горят, както и откъде ще се осигуряват те.

През 2018 г. за проекта е била инициирана процедура по оценка на въздействието върху околната среда, но тя е прекратена миналия октомври поради непълна информация в документацията. Извършената в рамките на тази процедура проверка на РИОСВ - Бургас, обаче е установила, че инсталацията не попада в защитени по смисъла на закона територии, а е само в границите на зоната за опазване на дивите птици "Странджа", поради което е допустима. Здравната инспекция пък не очаква вредно въздействие върху хората.

След 30 октомври, докогато заинтересованите лица могат да внесат в община Малко Търново становища по предложението на "Перун 2012", вероятно ще трябва да се прецени наново дали на проекта да бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда.

Все още няма коментари
Нов коментар