🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планът за управление на парк "Странджа" е на ръба на провала

Българска фондация "Биоразнообразие" обмисля да се откаже от работата по него след 20 години усилия за актуализация

Застрояването на Странджа предизвиква периодични протести през годините
Застрояването на Странджа предизвиква периодични протести през годините
Застрояването на Странджа предизвиква периодични протести през годините    ©  Велко Ангелов
Застрояването на Странджа предизвиква периодични протести през годините    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Работата по проекта за План за управление на природен парк "Странджа" е на път да бъде преустановена и паркът да остане без регулация на дейностите в него. Това съобщиха от Българска фондация "Биоразнообразие", която от години работи по проекта - първо пред БНР. Пред "Капитал" Петко Цветков от фондацията заяви, че все още не са внесли официално писмо с отказа си да продължат да работят по плана, но това предстои до дни.

Основната причина за буксуването е, че община Царево не съдейства достатъчно и с нужната информация за новото застрояване по крайбрежието например, казва Петко Цветков. Според представители на организацията целта на общината е първо да бъде приет общият устройствен план на Царево и впоследствие към него да се напасне планът за управление на парка, а не обратното - ОУП на Царево да се съобрази със специфичните норми за парка, които планът за управлението му ще наложи (които би трябвало да имат предимство, тъй като се изискват по Закона за защитените територии).

Общият устройствен план на Царево обаче известно време буксуваше, като докладът за оценка на степента на въздействието му върху защитените територии беше оттеглен. Последният вариант на план ОУП предвижда зоните за строителство в природния парк да се увеличат с 20% или в абсолютни стойности това са 83.51 хектара с нови сгради, като 67.82 в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец и Варвара. Пред БНР кметът на Царево Геогри Лапчев обясни, че има уверенията на регионалното министерство, че може би този или следващия месец може да получат дата за разглеждане на предложенията за промяна на общия устройствен план, което да се случи в Царево и да се върви вече към приемането на екологичната оценка и на самия план.

Междувременно информацията в Плана за управление на парк "Странджа" остарява всяка година и трябва непрекъснато да се актуализира, като се променя реалната ситуация по места. За тази работа от фондацията не получават възнаграждение. Така паркът стои без план за управление от почти 20 години. Неговата цел е да регулира човешките дейности на територията на парка като задава правилата в различните зони на парка, които да гарантират опазването на Странджа, както и природосъобразния начин на развитието й. Липсата на такава регламентация оставя отворена вратата за строителство на парче, както досега особено в крайморските зони.

Дълга и тъжна

Работата по Плана за управление на ПП "Странджа" започва през 1999 г. в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието (БШПОБ), днес Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ), след подписване на Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Швейцария. Това става въз основа на задание, изготвено от БШПОБ и одобрено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 1999 г., обясняват от фондацията.

През 2003 г. след провеждане на обществено обсъждане е внесен за разглеждане в МОСВ. Въз основа на решение на висшия експертен екологичен съвет проектът през 2004 г. е върнат за доработване от БФБ и за изготвяне на екологична оценка към него. В края на лятото на 2005 г. преработеният план отново е внесен за разглеждане в МОСВ заедно със становищата на екологичната оценка. Министерството обаче отказва да го разглежда и през 2008 г. БФБ завежда и печели съдебно дело срещу МОСВ за неспазване на законовите разпоредби. Решението на съда е в едномесечен срок министерството да разгледа плана. Това обаче отново не се случва.

Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ разглежда плана за парк "Странджа" чак на 30 ноември 2010 г., пет години след внасянето му. Промяната в законодателството през това време и новоприетите нормативни документи налагат актуализирането му и ново съгласуване с отговорните институции.

"Съветът констатира още, че планът не може да играе ролята на устройствен план на територията, което налага промени в режимите на предлаганите зони и прилагането на съвременните принципи на Севилската стратегия за биосферни паркове съгласно Програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО", обясняват от БФБ.

В решението на МОСВ се иска пълна актуализация на информацията в плана, както и премахване на редица от предложените ограничения върху застрояването и изсичането на вековните гори. Поставено е и изрично условие да се обособят територии без всякакви забрани за строителство в тях. БФБ на свой ред трябва да предостави преработения план до март 2011 г., като този срок впоследствие е удължен до края на август.

Още работа

В периода януари 2011 – април 2012 г. продължават допълнителните проучвания на територията на парка и осъвременяването на информацията, като се ползва и помощ отвън. Представители на БФБ, Природен парк "Странджа" и МОСВ провеждат срещи с местните общности в Царево и Малко Търново и посещения на терен за уточняване на зонирането на парка. Тази дейност приключва през 2012 г.

През април-май 2011 г. ПУДООС към МОСВ одобрява сумата от 8870 лв. за дейностите по актуализация на данните, отпечатване на материалите, черновите, организирането на общественото обсъждане и т.н. "Тези средства не са използвани поради забавяне на процеса, включително неполучаване на актуални данни от общините", казват от "Биоразнообразие", като допълват, че фондацията със собствени средства и доброволен труд е продължила работата по актуализирането на Плана за управление на "Странджа".

В началото на 2014 г. са проведени нови консултации с общините Царево и Малко Търново за окончателното зониране на територията на парка. От БФБ казват, че с Малко Търново процесът е конструктивен и е постигнато съгласие по голяма част от предложенията в проекта за плана. Той е предоставен на общинските власти и на фирмата, която работи по подготовката на общия устройствен план на Малко Търново, като от БФБ казват, че не очакват големи разминавания между двата документа.

Не така обаче се е развила комуникацията с община Царево. Фондацията все още не е получила отговор на последното си писмо от юли 2014 г. до кмета на Царево с искане за коментари по предложеното зониране на територията на парка. Допълнителна пречка пред окончателното приключване на работата по Плана за управление представлява продължителната съдебна процедура по ОУП на Царево. А заради продължаващото забавяне на приемането му проектът за План за управление на ПП "Странджа" се нуждае от непрекъснато актуализиране.

Все още няма коментари
Нов коментар