🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ковачки ще гори и софийския боклук срещу заплащане от 15 млн. лв.

Фирма на Румен Гайтански-Вълка пък кандидатства за извозване на RDF-а от завода на София

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две от електроцентралите, свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, ще изгарят част от RDF отпадъка, който се получава при работата на завода за боклуци в София. Това са "Топлофикация Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол", които имат издадени от държавата разрешителни за изгаряне на неопасни отпадъци (RDF).

Двете централи кандидатстват в консорциум, чиято оферта е единствената за втората по големина обособена позиция в обществената поръчка на Столичната община. Тя е за 14.8 млн. лв. и включва приемането на 70 хил. тона годишно за срок от 3 години. Това прави средно по 68 лв. на тон, като за сравнение досега Столичната община е плащала между 15 и 31 лв. за тон. Разбира се, офертата на Ковачки може да е по-ниска от въпросните 68 лв., но предвид липсата на конкуренция трудно може да се очаква съществена разлика.

Докато не изгради отлаганата с години инсталация за изгаряне на RDF отпадък в "Топлофикация София", общината ще продължава да плаща милиони (за тази поръчка сумата е общо 37.5 млн. лв., плюс 14 млн. лв. за транспорт), тъй като не може да сама да обезврежда (изгаря) горивото, което произвежда. Екологичните спорове около планирания инсинератор обаче спъват засега реализацията му.

Освен "Топлофикация - Сливен" планове да изгарят RDF на площадката на самата централа имат и още три фирми, свързани с Ковачки. Това са "Бултраш", "Еко енергия холдинг" и "Енергопоник".

Ковачки гори, Вълка вози

Половин час след като отвори офертите за изгаряне на RDF горивото, общинската оценителна комисията се събра отново, за да прегледа кандидатите за друга свързана с боклука поръчка - тази за транспортирането на рециклируемите материали и отпадъците, включително RDF-а, до различни дестинации в страната. В документацията на поръчката пише, че се очаква прогнозните количества на извозваните материали да са RDF отпадъци от 180 хил. тона годишно, 39 хил. тона рециклируеми материали (основно хартия, стъкло и цветни метали), компост от инсталациите - 13 хил. тона, и отпадъци за оползотворяване в размер на 100 хил. тона.

Поръчката е с бюджет 14 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение четири години, което означава, че ако договорите бъдат подписани преди края на октомври, бъдещият кмет ще трябва да се съобрази с направения сега избор. А най-вероятно това ще е Румен Гайтански-Вълка, който кандидатства чрез фирмата си "Зауба". От създаването на софийския завод за преработка на отпадъците именно тя е била отговорна за извозването на преработения боклук. Колко точно пари са ѝ платени не е ясно, тъй като договорът все още не е изтекъл, но прогнозният бюджет на спечелената през 2015 г. поръчка е бил 15 млн. лева.

Единственият конкурент на Гайтански в новия конкурс е ЗМБГ АД. Двете фирми вече застанаха една срещу друга при поръчката за сметопочистването на София, като се състезават за 6-а зона - "Люлин" и "Красно село".

Оттеглянето на циментовите заводи

Досега софийският RDF се гореше изцяло в циментовите заводи на "Холсим" (80 хил. т на година), Девня (75 хил. т на година) и "Титан Златна Панега" (25 хил. т). Последните два обаче не са поискали отново да вършат тази услуга въпреки увеличеното заплащане. Едно от обясненията за това може би е, че софийският RDF е с много лошо качество (висока влажност и негорими примеси), което затруднява оползотворяването и го прави не толкова ефективно.

Единствено "Холсим" е подал искане за 80 хил. тона годишно, за което може получи до 16.4 млн. лв.

Любопитно е, че за останалите три по-малки позиции в търга, всяка от които е за до 10 хил. тона RDF годишно и плащане в размер на 1.775 млн. лв., няма подадени оферти. Това е причината от общината да удължат срока за участие в тях, заявиха от ресорната комисия. Очакванията са те да бъдат спечелени отново от свързани с Ковачки фирми.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Ужас, и дали всички боклуци ще са НЕопасни.

    Нередност?
Нов коментар