🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар

Посредниците на борсовия пазар на ток се окрупняват и завземат все по-голяма част от финансовите потоци в бранша

Очакванията са през тази година оборотът на енергийната борса да надхвърли 1.5 млрд. лв.
Очакванията са през тази година оборотът на енергийната борса да надхвърли 1.5 млрд. лв.
Очакванията са през тази година оборотът на енергийната борса да надхвърли 1.5 млрд. лв.    ©  Красимир Юскеселиев
Очакванията са през тази година оборотът на енергийната борса да надхвърли 1.5 млрд. лв.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.

Сред 30-те най-големи по приходи дружества в енергетиката през 2018 г. попадат девет търговеца на ток. Те са с един по-малко спрямо 2017 г., но общите им приходи са повече - 2.03 млрд. лв. при 1.95 млрд. лв. година по-рано. Това до известна степен може да се обясни с по-високите борсови цени на електроенергията, но също така е ясен сигнал за протичащите промени в сектора на свободната търговия с електроенергия - през миналата година редица търговци фалираха или просто се отказаха заради силно волатилните борсови цени, като клиентите им бяха поети от по-големите играчи, които пък успяха да стабилизират бизнеса си и да постигнат печалби. Окрупняването несъмнено ще продължи и през 2019 г., тъй като търговията с електроенергия изисква все по-големи ресурси, а възможностите за печалби намаляват поради невъзможността да се купува ток извън борсата. Освен това отпадането на таксите за внос и износ на електроенергия от 1 юли 2019 г. ще позволи на чуждестранните компании да увеличат присъствието си на българската борса, което допълнително ще усложни модела на малките търговци.

В същото време ролята и значението на тези компании ще продължат да нарастват заради развитието на свободния пазар. След като през 2018-а всички ВЕИ и когенерации с мощност 4 и повече мегавата бяха задължени да продават електроенергията си на борсата, от средата на тази година същото правило важи и за по-малките производители с мощност между 1 и 4 мегавата. А вероятно в бъдеще на борсата ще излязат и т.нар. американски централи.

Групата на големите

Показателно за "узряването" на сектора е, че търговците подобряват значително финансовите си показатели. Деветте компании от топ 30 са регистрирали обща печалба малко над 17 млн. лв. през миналата година, докато същите дружества са били на обща загуба цели 41.2 милиона през 2017 г. Разгледани поотделно обаче, търговците се представят коренно различно. Докато едни увеличават приходите си и имат печалби, други губят пазарен дял и трупат загуби.

Най-големият играч в сектора остава "ЧЕЗ Трейд България", като приходите му се увеличават с внушителните 33% и вече са над 576 млн. лева. Това до голяма степен е продиктувано от факта, че при фалит на някой по-малък търговец най-често потребителите се насочват към лидера в сектора, не толкова заради условията му, а защото искат да имат сигурност на доставките.

Много по-неочаквано е изкачването до втората позиция по обем на продажбите на близката до Христо Ковачки "Гранд Енерджи дистрибюшън". Дружеството, чийто собственик формално е Надежда Арсова, отчита 112% ръст в годишните си приходи - от 221 до 469 млн. лева. Така то изпреварва дори двата търговеца на "Енерго-про", взети заедно - "Енерго-про енергийни услуги" и "Енерго-про трейдинг", които имат общо 422 милиона. Зад разрастването на "Гранд Енерджи дистрибюшън" стоят няколко фактора. Основното е това, че през миналата година дружеството спечели някои от големите търгове за електроенергия на АЕЦ "Козлодуй", с което стана доставчик не само на крайните клиенти, но и на други търговци. Освен това от средата на 2018 г. "Гранд Енерджи дистрибюшън" продава и произведената от "Топлофикация София" електроенергия. Декларираната печалба се увеличава близо 4 пъти - до малко над 5 млн. лева.

Изригване има и при "Енерджи маркет", която отчита най-големия ръст на оборота в процентно изражение - 126.5%. Обяснението за това отново са редицата успешни търгове за дружеството през втората половина на 2018 г. В абсолютна стойност приходите му се повишават от 61.7 до 139.7 млн. лв., което обаче не е рекорд за компанията, тъй като през 2015 г. тя е отчела над 179 милиона. Сега "Енерджи маркет" се ръководи от Христо Януцев, но в бранша я свързват с Борислав Лоринков.

На другия полюс са "Аркадия сървис", "Енерджи съплай" и "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп", чиито приходи се понижават съответно с 57.7%, 22.7% и 16%. Допреди две години "Аркадия сървис" беше сред най-големите търговци с приходи близо 200 млн. лв., но след фалита на свързаната с нея "Енергийна финансова група" на Николай Вузев и Богомил Манчев оборотът ѝ вече е под 65 млн. лева. "Енерджи съплай" на Соня Кадиева пък губи пазарен дял поради повишаването на обезпеченията за търгуване на борсата и невъзможността за сключване на дългосрочни договори с производителите. Що се отнася до "ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп", при него интересното е, че наред със спада на приходите то отчита и най-голямата загуба сред водещите търговци на ток - над 2.1 млн. лева. Все пак има значително подобрение на този показател, тъй като през 2017-а дружеството бе на минус от близо 23 милиона. "Нетната загуба от 2018 г. е резултат от ефектите от все още недостатъчно развития пазар на едро в България и силната конкуренция на пазара на дребно. Положителното развитие спрямо 2017 г. се дължи на значително преструктуриране на клиентското портфолио", обясняват от компанията.

Борсата превъртя един милиард

Освен при търговците развитие има и при самата Българска независима енергийна борса. Оборотът от сделки на сегментите "Ден напред" и "В рамките на деня", по които дружеството играе ролята на клирингова къща, е над 1.1 млрд. лева. За сравнение - през 2017 г. сумата беше 620.7 млн. лв., а година по-рано - 175 милиона. Очакванията са през тази година оборотът да надхвърли 1.5 млрд. лв. поради излизането на нови производители на свободния пазар.

Иначе собствените приходи на БНЕБ са 7.5 млн. лв., което е два пъти повече спрямо 2017-а. Повече от двойно расте и печалбата, която е 3.8 милиона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    unbiased avatar :-|
    unbiased

    Според одитирания отчет на ЧЕЗ Трейд България за 2018, приходите за 448 млн.лв. Незнам откъде ги извадихте тези 576 млн.лв??

    Нередност?
Нов коментар