🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС може да произвежда толкова ток от ВЕИ, колкото потребява

Това показва доклад на ENSPRESO за потенциала на вятъра и слънцето в отделните държави

Ако 17.4% от общата територия на ЕС бъде заета с вятърни турбини и соларни панели, би могло да се произведе три пъти повече електроенергия, отколкото е необходима на страните членки. Този извод е направен в нов анализ на базата данни ENSPRESO (поддържана от Съвместния изследователски център на Европейската комисия) за потенциалите на енергия от възобновяеми източници.

Чрез използването на съвременни технологии, сателити, ГИС системи и компютърни модели са изчислени възможностите за инсталиране на ВЕИ в отделните страни. Обобщените данни показват, че при оптимално използване на даденостите годишно може да се произвеждат по 8400 TWh ток от вятър на сушата, 1300 TWh от офшорни вятърни централи, 11 000 TWh от соларни панели и 2300 TWh от биомаса. Или общо 24 000 TWh. За сравнение - през 2017 г. първичното енергийно потребление (т.е. от всички енергийни източници) на ЕС е било 18 154 TWh по данни на Евростат.

Потенциал на вятъра

Основното ограничение за вятърните инсталации е наличието на подходящи зони, в които да се разположат турбините. Точно затова са изследвани три сценария, които отразяват различните ограничения към технологията. Единият е т.нар. референтен сценарий, който не предвижда промени в политиките към вятърните централи. Другите два са съответно такъв с облекчения и такъв с ограничения. И при трите площта на енергийната интензивност на вятърни централи е 5 MW мощност за квадратен километър.

При референтния сценарий общият потенциал на вятъра в ЕС надхвърля значително настоящата обща годишна потребност от електроенергия на страните членки. За сравнение - през 2017 г. вятърната енергия представлява 11% от общото нетно производство на електроенергия в ЕС.

Соларен потенциал

Въпреки че крайните данни за слънчевото греене са предоставени на регионално ниво (NUTS2), анализът стъпва и на сателитни данни, които позволяват конкретни изчисления за всеки квадратен километър.

Така общият потенциал на ЕС за производство на слънчева електроенергия варира от 11 000 TWh до 550 000 TWh. За ниската оценка ENSPRESO приема 170 MW потенциална мощност за кв.км и 3% използване на потенциалните площи. За високата оценка пък е направено допускането за съответно 300 MW/кв.км и 100% от потенциалните терени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 5

    Идеята за ВЕИ-та е чудесна. Но тя трябва да се реализира децентрализирано - всеки дом, всеки жилищен блок, административна и търговска сграда, промишлен обект да могад да задоволяват нуждата си от ел. енергия на мин. 50%. Защото принципа на огромните ВЕИ паркове собственост на партийната номенклатура, води до високи цени и държавни субсидии за частни фирми от джоба на клиента-данъкоплатец.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    А Бойко Борисов ще строи АЕЦ.

    Нередност?
Нов коментар