Ще се понижи ли цената на руския газ за България?

Очакванията са за отстъпки до 30%, но те може и да не станат факт заради геополитическата обстановка около "Турски поток"

България в момента плаща най-високата цена за руски газ в Европа
България в момента плаща най-високата цена за руски газ в Европа
България в момента плаща най-високата цена за руски газ в Европа    ©  Надежда Чипева
България в момента плаща най-високата цена за руски газ в Европа    ©  Надежда Чипева

Във Виена днес и утре се провеждат ключовите и вероятно финални преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" за намаляването на цената на руския газ за България като резултат от антимонополното дело на ЕК срещу руския газов доставчик. Размерът на очакваната отстъпка е между 15% и 30%, предвид актуалните цени на газовите борси, като би трябвало да се приложи със задна дата.

За преговорите съобщи първо Медиапул, като "Капитал" потвърди информацията през свои източници. Въпреки изключителната важност на този процес за българската икономика информацията за него е повече от оскъдна - няма официални съобщения от Министерството на енергетиката, липсват и обичайните хвалби на премиера Бойко Борисов, който само би могъл да спечели политически дивиденти от понижението на цената. Всичко това поражда съмнения, че българските власти не са амбицирани да получат максимума от "Газпром", още повече че България остана единствената страна, която все още не е предоговорила условията си за доставка на руски газ и в момента плаща най-високите цени. Още през миналата година това постигнаха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Не е изключено въпросът с цената на газа да зависи от напредъка по изграждането на "Турски поток" през страната. Формално руснаците никога не са обвързвали двете, но е факт, че отношението им към България се променя в зависимост от случващото се около този газопровод. Последно руският посланик Анатолий Макаров заяви, че с изгонването на техни агенти цената на "Турски поток" през България е станала прекалено висока.

Защо да е евтино, като може да е скъпо

В момента България купува руския газ за около 22 евро/МВтч. В същото време за държавите в Източна Европа тарифата е между 11 и 17 евро/МВтч. Дори Гърция, чиито доставки минават през българската мрежа и би следвало да се оскъпяват от това, взима руския газ на по-ниски цени.

На газовите борси в Централна и Западна Европа пък сделките се сключват на още по-ниски нива - дори под 10 евро/МВтч.

От есента на 2018 г. България има право да предоговори цените на "Газпром", но реални стъпки в тази посока бяха поети едва през лятото на 2019 г. Българското правителство не е излизало с категорична официална позиция по този въпрос, а преговорите се водят само на ниво компании - "Булгаргаз" и "Газпром". Последните очаквания бяха договореността да бъде постигната най-късно до края на януари, но това не се случи, като отново нямаше становище на правителството или на Министерството на енергетиката.

Какво следва

Ако се стигне до споразумение, то най-вероятно ще важи със задна дата поне от август 2019 г. и отстъпките ще бъдат приспаднати от бъдещите плащания. Това ще позволи на "Булгаргаз" да поиска от КЕВР рязко понижение на цените на газа от 1 април, което пък ще се отрази добре на икономиката. Това може да има положителен ефект и върху дълговете на "Топлофикация София", тъй като "Булгаргаз" ще може да изчака с тяхното изплащане.

Ако руският газов доставчик обаче продължи да отказва да подпише новото споразумение, единственият адекватен ход би бил "Булгаргаз" да поиска намесата на Европейската комисия, като се позове на неизпълнение на антимонополното споразумение между "Газпром" и Брюксел. Въпросът е дали ще има политическа воля за това?

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 11

    Цената трябва да се понижи с поне 50%. Но истинско понижение може и ще има, когато има и друг газ, освен руския.

    Нередност?
  • 2
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • - 2
    • + 10

    Българската атомна централа ,,Козлодуй” работи с руско ядрено гориво.
    Русия е единствения доставчик на природен газ за България. Руският нефтен мастодонт ,,Лукойл” притежава рафинерията в Бургас – второто най-голямо българско предприятие.
    За десет години от България към руски юридически лица под формата на отрицателно салдо са се оттекли над тридесет милиарда евро. ,,Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо” -
    загрижено коментира журналистът Флориан Хасел от авторитетния ,,Зюддойче Цайтунг” през ноември две хиляди и шестнайста година.
    В българските държавни институции и местни учреждения, политически организации, масмедии, финансови структури, фирми и обществени сдружения се подвизават хиляди рублопоклонници и путинферщеери. Злонамерени къртици, те всекидневно, всекичасно подкопават демокрацията и ерозират българската държавност. Ювелирната операция на Санкт Петербург, започната брутално насред софийска улица през месец юли хиляда осемстотин деветдесет и пета година, продължава да тече...

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 5

    Ще бъде ама друг път, те и така са ни заробили защо им да намалят за нас цената на газа.

    Нередност?
  • 4
    dr.web avatar :-|
    dr.web

    Значи ли това, че цената на руския газ през България, е право пропорционален на броя на изгонените руски агенти от страната?

    Нередност?
Нов коментар