До 50% по-ниска цена на руския газ за България прогнозират руските медии

"Газпром" наистина е готов да промени формулата за ценообразуване, но отсъпката едва ли ще е толкова голяма

Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи
Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи
Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи    ©  Анелия Николова
Засега шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов се въздържа да коментира евентуалните нови тарифи    ©  Анелия Николова

До две седмици трябва да стане ясно какви ще са новите параметри на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставка на руски газ в страната. Очакванията досега бяха, че планът максимум е да се стигне до споразумение за отстъпка в размер на 30% от цената, но руският вестник "Комерсант" обяви днес, че България може да постигне с 50% по-ниска цена на природния газ в хода на преговорите си с "Газпром". Това според изданието ще стане чрез промяна на формулата, по която се изчисляват цените в момента.

"Комерсант" цитира свои източници, а от "Газпром" са отказали официална позиция за това докъде са стигнали разговорите. По информация на "Капитал" пък формулата ще включва не само петролните индекси, както досега, а и спотовите цени на газа на централноевропейските борси. Именно от съотношението между двата показателя ще зависи и размерът на отстъпката. В момента борсовите цени са изключително ниски и при по-голяма тежест във формулата ще доведат до по-голяма отстъпка.

Пак по информация на "Капитал" пробив в преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" сега има заради натиск от Брюксел за скорошно изпълнение на поетите от руската фирма ангажименти по споразумението с ЕК след антимонополно дело. Още през миналата година нови, по-ниски цени получиха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Но не и България, която в момента продължава да купува руския газ на двойно по-високи цени спрямо редица европейски държави.

Сметки

"Комерсант" отбелязва, че България може да постигне значителен напредък по отношение на цените и те могат да се понижат до 140 долара за 1000 кубични метра. Източници на "Капитал" пък посочват, че независимо от конкретния размер отстъпката ще важи със задна дата - най-вероятно от август 2019 г. А това означава, че "Газпром" ще трябва да връща надплатените през изминалите месеци суми, които се изчисляват на десетки милиони долари.

Големият въпрос тук е какво ще реши Комисията за енергийно и водно регулиране за тези средства. Единият вариант е да бъдат определени като надвзет приход за "Булгаргаз" и съответно да се компенсират чрез бъдещата цена на газ за вътрешния пазар, която регулаторът ще определи. Това е най-лесното, но и най-неправилно решение. Много по-добре би било КЕВР да излезе с ново ценово решение със задна дата, с което да промени цените не само на "Булгаргаз", но и на топлофикационните дружества. По този начин върнатите от "Газпром" средства ще могат да стигнат до крайните клиенти.

Скромен пазар

Руският вестник се спира и на опитите на българското правителството да осигури алтернативни на руските източници на газ. "България от есента ще може да получава газ от Азербайджан, а също така и втечнен природен газ от световния пазар", пише "Комерсант".

България не е най-значимият клиент за "Газпром", но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканото намаление, смятат експерти на "Газета".

На практика истинската диверсификация на доставките ще се постигне след изграждането на газовата връзка с Гърция, по която до българския пазар ще може да стига газ от Азербайджан, както и LNG от бъдещия терминал на Александруполис.